Kan een bord in de oven? Bekijk het antwoord

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Veel mensen stoppen een bord met eten in de magnetron. Geen probleem, het meeste servies kan hier goed tegen. Kan een bord in de oven? Een oven wordt veel heter. Toch wil dit niet direct zeggen dat een hoge temperatuur het bord beschadigt. Dit hangt weer van het materiaal af, maar ook of het bord versierd of beschilderd is.

Aardewerk borden

Veel borden zijn van aardewerk, maar dit geldt niet altijd. Aardewerk wordt namelijk als verzamelnaam voor alle soorten servies gebruikt. Kenmerkend aan aardewerk is dat het een glazuurlaag heeft. Zo is het servies waterdicht.

Een aardewerk bord wordt gebakken op een temperatuur van 1100 °C. Je oven wordt nooit zo heet, dus het aardewerk bord kan gerust in de oven. Houd er wel rekening mee dat dit bord ontzettend heet wordt.

Borden met versiering of beschildering

Wees voorzichtig met aardewerk borden die een versiering of beschildering hebben. Vaak wordt deze versiering bovenop de glazuurlaag gemaakt. Je kunt dit voelen wanneer je hier overheen wrijft. Borden met een decoratie bovenop de glazuurlaag mogen niet in de oven.

Twijfel je? Neem dan een ovenschaal, die is specifiek bedoeld voor de oven en kan ook in de magnetron. Bovendien werkt een ovenschaal veel prettiger.

Bekijk ovenschalen

Beschadigde borden in de oven

Kan een beschadigd bord in de oven? Nee dit moet je absoluut niet doen. Is er een stukje uit het bord of zie je een barst of scheur? Dan is het bord zeker niet geschikt voor in de oven. Kies liever een onbeschadigd bord of nog beter: een ovenschaal.

Porselein kan beperkt in de oven

Sommige mensen hebben porseleinen servies. Dit bestaat uit verschillende grondstoffen en heeft vaak een aparte uitstraling. Porselein wordt op een temperatuur van 800 of 1000 °C vervaardigd. Hierdoor kan porselein in de oven, maar tot maximaal 250 °C. Zet je de oven hoger dan gebruik je liever geen porseleinen bord.

Kan een glazen bord in de oven?

Heb je van die leuke glazen borden? Over het algemeen kan een glazen bord in de oven. Wel is er een grotere kans op barsten. Dit gebeurt voornamelijk wanneer er grote temperatuurverschillen ontstaan. Zet een glazen bord daarom nooit zomaar in de hete oven. Beter kun je hem in de oven zetten wanneer je deze opwarmt, dan warmt het glazen bord ook langzaam op.

Een glazen bord kan een temperatuur tot ongeveer 200 °C aan. Een glazen ovenschaal kan hogere temperaturen aan, maar is dan ook dikker.

Omdat glas wat kwetsbaarder is kun je beter gebruikmaken van een aardewerk of een ovenschaal. Let trouwens op dat je niet zomaar een drinkglas in de oven zet. Dit barst vaak veel sneller, al helemaal wanneer het om dun glas gaat.

Zo zit het met borden van de IKEA

Bij de IKEA is er best leuk servies verkrijgbaar. Kan een bord van de IKEA in de oven? Ja hoor, in veel gevallen kan dit probleemloos. Toch gebeurt het wel eens dat een bord dit niet overleeft. Over het algemeen kunnen de borden een temperatuur tot 160 °C prima aan. Het is beter om het bord gelijktijdig met het opwarmen in de oven te zetten. Nadat je het bord eruit haalt moet je het niet direct onder de koude kraan afspoelen. Vermijd dus grote temperatuurverschillen.

Kijk ook eens bij de ovenbestendige borden, daarmee kan het nooit misgaan.

Bekijk ovenbestendige borden

Plastic borden

Wegwerpborden zijn soms van plastic gemaakt, hoewel je tegenwoordig vaker papieren en houten borden tegenkomt. Een plastic bord mag nooit in de oven, dit gaat smelten. Let op want ook mailamine borden mogen niet in de oven. Melamine is kunststof, dit wordt vaak gebruikt voor het maken van kinderservies en kunststof schaaltjes en bakjes. Wanneer je melamine opwarmt kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Daarom mag dit spul ook niet in de magnetron.

Kartonnen of papieren servies

Het plastic wegwerpservies is langzaam vervangen voor het kartonnen of papieren servies. Het is eigenlijk wel logisch dat dit niet in de oven kan. Het risico is groot dat er brand uitbreekt of dat je hele oven gaat stinken.

Houten bord in de oven

Een houten bord, soms ook wel van bamboe, is een stuk milieuvriendelijker dan al dat plastic. Helaas kan een houten bord niet in de oven. Het zou onder invloed van de hoge temperatuur gaan smeulen.

Borden voorverwarmen in de oven: de juiste temperatuur

Maak je een gerecht dat om veel voorbereiding vraagt? Dan is het aan te raden om nog voor het opdienen de borden voor te verwarmen in de oven. Hiermee dien je het gerecht warm op. Bovendien voorkom je dat het bord door een groot temperatuurverschil barst. Dit gebeurt weleens wanneer je een gerecht serveert met een zeer hoge temperatuur.

Borden voorverwarmen in de oven doe je op een temperatuur van 80 °C. Stel de juiste temperatuur in en laat de oven voorverwarmen. Plaats vervolgens de borden gedurende 10 minuten in de oven.

Zijn de 10 minuten voorbij maar is het gerecht nog niet klaar? Laat de borden gewoon in de oven staan, dan koelen ze niet zo snel af.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kan een bord in de oven? Bekijk het antwoord
Schuiven naar boven