Gele afscheiding: is dit normaal of niet?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Iedere vrouw krijgt te maken met een afscheiding. Dit is de ene week meer dan de andere week. De kleur van de afscheiding zegt wat over je gezondheid. Hoe zit het met gele afscheiding, is dit normaal of toch niet? Ontdek wat de kleur en hoeveelheid kan beïnvloeden. Ook lees je welke kleur afscheiding wel of niet goed is.

Afscheiding wordt beïnvloed door de maandelijkse cyclus

Het is als vrouw heel normaal om afscheiding te hebben. Dit wordt ook wel witte vloed genoemd. Deze afscheiding is een soort reinigingsmechanisme. Hiermee worden dode cellen en bacteriën afgevoerd. Dit voorkomt een infectie.

In veel gevallen is de afscheiding wit van kleur. Het kan echter ook een andere kleur hebben. Deze kleur varieert van geel tot groen en van roze tot bruin. Naast witte komt ook gele afscheiding veel voor. Laten we maar eens snel gaan kijken wat hier de oorzaak van is en of het kwaad kan.

Oorzaak gele afscheiding

Witte vloed of afscheiding dat zich buiten het lichaam bevindt, verkleurt onder invloed van zuurstof. Je zult al snel merken dat het hier om een geelgekleurde afscheiding gaat. Dit kan zelfs wat indikken, en een droge of korrelig worden. Een gelige afscheiding is dan ook het vaakst merkbaar in het ondergoed of op het inlegkruisje. Volkomen normaal en niets om je zorgen om te maken.

Op zoek naar andere gele afscheiding oorzaken? Mogelijk verandert de kleur onder invloed van je oestrogeenniveau. Halverwege de cyclus, op het moment waarop je het meest vruchtbaar bent, is je oestrogeen niveau hoger. Dit zorgt ook voor meer afscheiding, soms geel van kleur.

Tip: bestel online inlegkruisjes

Zwanger en gele afscheiding

Is gele afscheiding het eerste teken van een zwangerschap? Zwangere vrouwen hebben soms meer last van witte vloed of een gelige afscheiding. Dit kan dus zeker een eerste zwangerschapsverschijnsel zijn. Ook gedurende de zwangerschap kan de vrouw meer afscheiding hebben. Dit is dan altijd wit of geel van kleur. Een andere kleur is geen goed teken.

Gele of groene afscheiding door een infectie

Bij een infectie merk je een verhoogde afscheiding. Deze is vaak brokkelig of korrelig van structuur. De kleur van de afscheiding is wit, geel of groen. Andere symptomen van een infectie zijn jeuk, een branderig gevoel en soms pijn.

Een schimmelinfectie wordt vaak veroorzaakt door een antibioticakuur, maar komt ook tijdens de zwangerschap vaker voor. Reinig je vaak met een zeep, dan raakt het slijmvlies geïrriteerd en verminder je de natuurlijke afweer. Ook dan is de kans groter dat je een schimmelinfectie oploopt. Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op een schimmelinfectie.

Soms is een bacterie de veroorzaken van gele of groene afscheiding. Opmerkelijk is dat er dan vooral sprake is van een vislucht en een waterige en troebele afscheiding. Overige klachten zijn jeuk, irritatie en mogelijk een branderig gevoel. Heel soms ontstaat een geelgekleurde afscheiding door een baarmoederhalsontsteking. Een van de meest voorkomende symptomen is een gele afscheiding en soms ook bloedverlies.

Bovenstaande klachten zijn goed te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak schrijft de huisarts een schimmeldodend of bacteriedodend middel voor. Dit kan in de vorm van een zalf of tabletten zijn. Blijf met bovenstaande klachten niet te lang lopen. Een ernstige infectie of ontsteking kan tot onvruchtbaarheid leiden.

Tip: gebruik speciale Lactacyd wasemulsie. Hiermee reinig je alles goed. Behoud je een gezonde zuurgraad.

Bekijk Lactacyd

Ik heb een gele afscheiding en buikpijn

Nog een veel gehoorde klacht: een gele afscheiding en buikpijn. De mogelijke oorzaak is een eileiderontsteking. Dit ontstaat door bacteriën (infectieziekten) of bepaalde anticonceptiemiddelen. Ook een miskraam of geboorte kan een eileiderontsteking veroorzaken. Daarnaast zijn het soms vleesbomen die de boosdoener zijn. Dit merk je van een eileiderontsteking:

  • Verhoogde afscheiding, mogelijk geel van kleur
  • Onregelmatige menstruatiecyclus of tussentijds bloedverlies
  • Heuppijn, zowel links als rechts
  • Pijn bij het plassen
  • Mogelijk lichte koorts
  • Misselijk en opgeblazen gevoel

Blijf met bovenstaande klachten niet rondlopen, maar ga langs een huisarts. Behandeling bestaat uit rust en antibiotica. Hiermee verdwijnt de eileiderontsteking binnen één tot twee weken.

Klachten tijdens de overgang

Geen enkele vrouw ontkomt eraan: de overgang. Dit is een geheel natuurlijke fase die tussen het 45ste en 55e levensjaar begint. De menstruatiecycli worden steeds onregelmatig. Uiteindelijk blijft de menstruatie helemaal weg. Onder invloed van een dalend oestrogeen niveau wordt de afscheiding een stuk minder. Dit zorgt voor een droog gevoel. Het kan echter ook voorkomen dat je te maken krijgt met een gele afscheiding. Bijkomende klachten zijn jeuk of meerdere blaasontstekingen.

Door afname van de oestrogeenproductie wordt de huid dunner en ook droger. Ditzelfde merk je met het haar, dat zelfs uit kan vallen. Afname van oestrogeen verhoogt het risico op botontkalking en hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk dat vrouwen tijdens en na de overgang gezond leven en voldoende bewegen.

Is gele afscheiding tijdens de overgang ernstig? Nee, in veel gevallen niet. Ontstaan er echter bijkomende klachten zoals jeuk, een branderig gevoel en pijn in de buik? Dan is het beter om even langs de huisarts te gaan. Deze kan bekijken wat de exacte oorzaak is. Soms hoort een geelgekleurde afscheiding gewoon bij de overgangsklachten. Behandeling is niet altijd nodig, en wordt alleen bij ernstige medische klachten toegepast. Deze behandeling bestaat uit medicijnen met hormonen. Deze hormonen vullen het tekort aan oestrogeen in het lichaam aan. Hiermee verdwijnen de meeste overgangsklachten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Gele afscheiding: is dit normaal of niet?
Schuiven naar boven