Het verschil tussen bokking en haring

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De meesten kennen de haring wel, bokking is wat minder bekend. Wat is het verschil tussen bokking en haring? Het gaat hier om een variant op de normale haring. Die twee hebben dus veel met elkaar te maken. Maar wist je dat er ook verschillende soorten bokking zijn? In dit artikel lees je daar alles over.

Over de haring

Het verschil tussen bokking en haring zit hem in de bereidingswijze. In beide gevallen gaat het dus om haring. Deze vissoort leeft in de wateren op het noordelijk halfrond. Er wordt al decennialang ter consumptie op gevist.

Zelf op haring vissen? Aan de Nederlandse en Belgische kust is de kans op scholen haring in de periode eind maart tot half april het grootst.

Bekijk hengelsport artikelen

Verschil tussen bokking en haring

Haring is de benaming van de levende of dode vis. Vaak wordt haring met uitjes gegeten, dan spreek je ook gewoon van haring.

Kijk je naar het verschil tussen bokking en haring dan zou je bokking als volgt kunnen omschrijven:

“Gerookte en gezouten haring”

Bokking wordt soms ook wel bloater of bokkem genoemd. Let op want deze benaming gebruik je alleen voor deze variant op haring.

Van kort tot lang gerookt

Vroeger konden voedingsmiddelen niet zo lang bewaard worden, simpelweg door het ontbreken van conserveringsmiddelen. Tot de 20e eeuw werd haring gerookt en gezouten, zodat het toch langer houdbaar was. Hierbij was bokking in drie varianten verkrijgbaar.

Laffe bokking: wordt gerookt. Deze variant is enkele dagen houdbaar (maximaal vijf dagen).

Taaie bokking: deze variant is wat langer gerookt. Hij is tot wel zes weken houdbaar.

Harde bokking: dit was en is de meest populaire variant. Hij is lang gerookt en hierdoor enkele maanden houdbaar.

Deze soorten bokking zijn er

Tegenwoordig heb je twee verschillende soorten bokking. Hieronder vind je ze uitvoerig beschreven.

Stoombokking

Deze variant is warmgerookt. De haring wordt eerst gedurende anderhalf uur voorgedroogd, dit gebeurt in een rookoven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een houtvuur van elzenhout of beuken. Door zaagsel of mot op het vuur te leggen ontstaat er een dichte rook. Vervolgens wordt de haring gedurende een uur gerookt, op een temperatuur die varieert van 80 °C tot 100 °C.

Spekbokking

Bij deze benaming denk je aan de aanwezigheid van spek, maar dit is dus niet waar. Spekbokking heeft een lichte rooksmaak en is malser dan stoombokking. Er wordt gebruik gemaakt van koud roken. Dit betekent dat de haring wel gerookt wordt, maar het ontbreekt aan een hoge temperatuur. Hierdoor krijgt de vis een lichte rooksmaak.

Overigens is het heel goed mogelijk om met haring zelf spekbokking te maken. Hier heb je dan wel een speciale smokerbox voor nodig (ongeveer € 25).

Bekijk smokerbox

Hoe maak je spekbokking schoon?

Wanneer je spekbokking koopt dan betreft het de hele vis (haring). Je maakt spekbokking schoon door de buikholte in de lengte door te snijden. Gebruik hiervoor een scherp mesje. Haal de ingewanden er voorzichtig uit. Let op want misschien zit er wel hom of kuit in de vis, dit is voor velen een delicatesse.

Het verschil tussen hom en kuit

Misschien weet je niet wat het verschil tussen hom en kuit is. Dat is eenvoudig uit te leggen: hom zit in mannelijke vissen en kuit in vrouwelijke vissen (de eitjes). Zowel hom als kuit zijn eetbaar en voor velen heel erg lekker. Mocht je het zelf niet willen eten, kijk dan of hier iemand anders blij mee kan maken.

Let op met de haringziekte

Het verschil tussen bokking en haring is dat bokking gerookt is, en haring niet. Het voordeel van roken is niet alleen de smaak, maar ook de langere houdbaarheid. Haring heeft als nadeel dat het vaak rauw wordt gegeten. Hierdoor kun je besmet raken met haringwormen.

Als gevolg van deze besmetting ontstaat er de haringwormziekte. Deze ziekte komt voornamelijk in Nederland, Japan, Scandinavië en Zuid-Amerika voor. De symptomen van de haringwormziekte bestaan uit buikpijn, misselijkheid en braken. Soms worden de levende larven opgehoest. Er kan ook astma ontstaan, dit is het gevolg van een allergische reactie.

Sinds 1968 moet de haring in Nederland minimaal 24 uur lang op een temperatuur van -20 °C bewaard worden. Dit zorgt ervoor dat de larven gedood worden. Maar het wil wel eens voorkomen dat het vriesproces niet goed verloopt, waardoor er nog larven in leven blijven.

Haringworm in bokking

Soms wordt gedacht dat de larven van de haringworm zich niet in bokking bevindt. Dat is een foute gedachte want deze parasiet kan ook in bokking voorkomen. Wanneer haring niet lang genoeg of diep genoeg is bevroren, dan blijven de levende larven aanwezig. Door koud te roken weten de larven ook dit proces te overleven.

Wees er dus zeker van dat bokking eerst goed voorbehandeld is. In Nederland en België is dit vaak het geval, maar in Japan of Zuid-Amerika wordt hier minder streng naar gekeken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Het verschil tussen bokking en haring
Schuiven naar boven