Dit is het verschil tussen notebook en tablet

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Voor school, werk of privé heb je de keuze tussen een laptop, notebook en tablet. Wat is het verschil tussen notebook en tablet? Wanneer je deze twee langs elkaar legt zie je uiterlijk al direct wat verschillen. Maar ook onder de motorkap zijn er afwijkende specificaties.

Moderne apparaten

Eigenlijk zijn zowel een notebook als een tablet moderne apparaten. Ze zijn compacter, lichter en dus ook handzamer dan een desktop PC of een (game)laptop. Dat hebben die twee alvast gemeen, maar wat is dan het verschil tussen notebook en tablet?

Verschil in design

Een belangrijk verschil tussen notebook en tablet is het design. Een notebook is beduidend groter. Feitelijk gaat het hier om een dunne laptop. Sommige fabrikanten besloten om hun zeer dunne laptops de benaming notebook te geven. Andere fabrikanten noemen het gewoon een ultradunne laptop.

Een laptop beschikt dus over een scherm en fysiek toetsenbord. Hierdoor is hij dus ook open en dicht te maken. Een tablet heeft geen fysiek toetsenbord. Bij een tablet kun je wel een extern toetsenbord aansluiten, bijvoorbeeld middels Bluetooth of USB.

Bekijk moderne tablets

De schermgrootte

Leg deze twee naast elkaar en het zal je opvallen dat een notebook groter is. Het kleinste notebook (laptop) heeft een scherm van 11,6 inch en de grootste tablet een scherm van 10,2 inch. Hier moet wel bij vermeld worden dat sommige chromebooks ook verkrijgbaar zijn met een scherm van 10,1 inch, en dat maakt ze dan weer kleiner dan de grootste tablets.

Maar over het algemeen is het wel zo dat een notebook wat groter zal zijn. Niet alleen qua scherm maar ook wanneer je naar de lengte en de breedte kijkt. Ook met betrekking tot het gewicht is een notebook zwaarder dan een tablet.

Snelheid van de processor

Een belangrijk verschil tussen notebook en tablet is de processor. Bij een laptop, notebook of Chromebook wordt vaak gebruik gemaakt van een Intel- of AMD-processor. Dit zijn snelle processors, ze kunnen meerdere taken tegelijk aan. Zeer geschikt voor school, werk of hobby.

Een tablet is meestal hobbymatig ingericht. De processor zit ergens tussen een laptop en smartphone in. Alleen met de betere en dure tablets kun je ook werkgerelateerde taken uitvoeren. Maar over het algemeen genomen is een tablet niet geschikt voor zware games of het uitvoeren van grafische prestaties.

Naar laptops/notebooks

De voordelen van een notebook

Op zich is een notebook (dunne laptop) zeer prettig in gebruik. Hij is mobiel en dus overal mee naartoe te nemen. Een notebook is compacter en lichter dan bijvoorbeeld een game laptop. Hij verbruikt minder energie dan een desktop PC en het scherm is groter dan bij een tablet. Bovendien is de processor ook krachtiger.

Over de nadelen

Een notebook is groter en zwaarder dan een tablet, of je moet wel een heel klein model nemen. Verder is een notebook meestal wat duurder in aanschaf. Maar dat hangt weer van het merk en het model af.

Voordelen van een tablet

Het grootste voordeel van een tablet is dat je niet aan een fysiek toetsenbord vastzit. Hij werkt een beetje als een smartphone, volledig voorzien van touchscreen. Dit maakt het navigeren op de tablet er een stuk makkelijker op. Hier moet wel bij gezegd worden dat Chromebooks en sommige laptops ook voorzien zijn van touchscreen, naast het fysieke toetsenbord.

Met een tablet voer je snel kleine taken uit. Hij start snel op en hij is ook geschikt voor het bekijken van films of video’s. Daarnaast biedt hij de mogelijkheid voor het lezen van kranten of (digitale) boeken. Sommige modellen zijn beduidend goedkoper dan de design notebook.

Nadelen tablet

Moet je foto’s of video’s bewerken, dan is dit op een tablet niet zo praktisch. Beter kun je dan voor een notebook of laptop kiezen. Dit geldt ook wanneer je veel teksten moet typen. Je kunt wel een fysiek toetsenbord op een tablet aansluiten, maar dit werkt niet voor iedereen even prettig. Daarnaast is de processor van een tablet vaak minder krachtig dan bij een notebook.

Geen abonnement nodig

Zowel bij een notebook als een tablet is het niet nodig om een mobiel abonnement af te sluiten. Deze apparaten werken namelijk ook op het wifi netwerk. Wil je toch overal mobiel blijven, dan kun je voor de tablet een data abonnement afsluiten. Je ontvangt dan een databundel.

Voor een notebook is dit niet nodig. Wel kun je eventueel kiezen voor een dongel, waarop een internetabonnement of prepaidtegoed zit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit is het verschil tussen notebook en tablet
Schuiven naar boven