Kinderstep voor 2 of 3 jaar – veiligste en beste modellen

Bijgewerkt: 21 maart 2022

Een kinderstep is vaak gebouwd voor kids vanaf vier jaar oud. Terwijl kinderen van 2 of 3 jaar oud ook al willen steppen. De beste kinderstep heeft de juiste hoogte voor peuters en kleuters. Het is belangrijk om met de lichaamslengte maar ook met de vaardigheden van het kind rekening te houden.

Een step met drie wielen

Kinderen van twee of drie jaar oud hebben nog niet zo’n goede balans. Daarom moet je niet voor de standaard step gaan, maar voor een model met 3 wielen. Het voordeel hiervan is dat de step rechtop blijft staan, of het kind nu snelheid maakt of stilstaat.

Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Even opletten want zoek je een kinderstep voor 2 jaar, dan kies je voor een model dat dubbele wielen aan de voorkant heeft. Hierdoor ervaart het kind een veel betere balans. Dankzij de vernieuwde stuurtechniek beweegt de step ook soepel in de bochten mee.

De SWASS is een aanrader omdat deze ook een brede staplank heeft. Hierdoor voorkom je dat het kind ‘mis stapt ‘.  Hij kost rond de € 55 en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Bekijk SWASS step

Kinderstep voor 3 jaar

Ook voor kinderen van 3 jaar oud is een step met drie wielen aan te raden. Maar hierbij mogen de dubbele wielen ook aan de achterzijde zitten. Hoe dan ook, het kind houdt nog steeds een goede balans. Twijfel je of een kind van 3 jaar wel toe is aan een step? Ga dan in ieder geval voor een model met dubbele wielen aan de voorzijde, die zijn toch net wat stabieler.

Naar steps met 3 wielen

De beste steps voor peuters

Een peuter heeft de leeftijd van 2 jaar of 3 jaar. De beste steps voor peuters beschikken altijd over drie wielen. Het is niet aan te raden om een model met twee wielen te nemen. Het kind kan hierdoor te snel vallen en wordt zo bang voor het steppen.

Wanneer de dubbele wielen aan de voorkant zitten, dan gaat het sturen een stuk makkelijker. Ook weer iets om over na te denken.

Naast een goede stap voor peuters zorg ook voor een goede valhelm. Dit mag een kwalitatieve fietshelm zijn, maar er zijn ook aparte valhelmen verkrijgbaar. Je kind zonder helm laten steppen? Eigenlijk niet aan te raden, maar wanneer je ernaast blijft lopen dan kun je nog snel ingrijpen.

Wanneer het kind wat ouder is

Er komt een moment dat het kind over voldoende balans en stabiliteit beschikt. Meestal is dit wanneer het kind ouder dan vier jaar is. Houd er rekening mee dat de step met 3 wielen echt wel een tijdje mee kan. Hij is namelijk geschikt voor kinderen van twee tot ongeveer acht jaar oud. Je hoeft voorlopig dus nog geen nieuw model aan te schaffen.

Wil je dit wel? Dan kom je bij de steps met twee wielen uit. Hier is ontzettend veel keuze in. Ook zijn deze modellen zwaarder belastbaar, soms tot wel 120 kg. Dit maakt ze ook geschikt voor volwassenen.

Voor kinderen is het praktisch wanneer het stuur in hoogte verstelbaar is. Let hier bij aanschaf dus even goed op.

Bekijk overzicht kindersteps

Een kinderstep kenmerkt zich door de vrolijke kleuren. Ook is de staplank vaak wat breder, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

De elektrische step

Geef een kind van 2 of 3 jaar oud nooit een elektrische step. Deze zijn namelijk ongeschikt voor (jonge) kinderen. De elektrische step oftewel de e-step is vaak niet toegestaan op de openbare weg. In België zijn een aantal modellen wel geschikt voor de openbare weg, maar is kentekenregistratie verplicht. Terwijl je in andere landen probleemloos met de e-step de openbare weg op mag.

De elektrische step is alleen bedoeld voor volwassenen. Controleer altijd de lokale wet- en regelgeving.

Kan een kind van 2 steppen?

Misschien twijfel je nog over de aanschaf van een kinderstep. Want kan een kind van 2 wel steppen? Allereerst is het belangrijk dat het kind goed rechtop kan staan, zonder dat het continu het evenwicht verliest. Wanneer het kind wat achterloopt met de ontwikkeling, dan is het waarschijnlijk nog niet aan een step toe.

Het is wel een feit dat een step het evenwicht verder ontwikkelt. Dus wanneer zoon of dochter al goed kan staan en lopen, dan kan het ook leren steppen.

Kan een kind van 3 jaar steppen?

De meeste kinderen van 3 jaar oud kunnen probleemloos steppen. Natuurlijk moeten ze dit eerst leren, maar wanneer ze het eenmaal onder de knie hebben dan beleven ze hier veel plezier aan. Bedenk dat steppen niet alleen het evenwicht traint, maar ook de spieren, pezen en botten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kinderstep voor 2 of 3 jaar – veiligste en beste modellen
Schuiven naar boven