IPhone wordt steeds trager – oplossingen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een gloednieuwe iPhone werkt perfect en snel. Toch zul je merken dat na enige maanden de eerste problemen beginnen. De iPhone wordt steeds trager, dit is een veel voorkomend euvel. Gelukkig kun je dit heel eenvoudig zelf oplossen. Met onderstaande 7 tips werkt het toestel weer zoals het zou moeten doen.

1. Traag internet verhelpen

Je iPhone wordt steeds trager, en dit merk je vooral wanneer je op het internet actief bent. Het probleem hoeft niet direct bij het toestel te liggen, maar kan ook met de internetverbinding te maken hebben. Maak je gebruik van het wifinetwerk, start de router dan eerst opnieuw op. Kijk ook eens of het wifisignaal in huis wel sterk genoeg is. Maak eventueel gebruik van een wifiversterker.

Bekijk wifiversterkers

Mogelijk zou het ook aan de internetbrowser kunnen liggen. Safari is een (mobiele) browser die vaker voor problemen zorgt. Vooral oudere iPhones hebben moeite met safari, omdat deze internetbrowser veel schijfruimte verbruikt.

De oplossing hiervoor is het wissen van de geschiedenis van de internetbrowser. Zorg ook dat het synchroniseren van tabbladen uitstaat. Dat regel je zo:

  • Open instellingen
  • Ga naar ICloud
  • Zet de schakelaar bij Safari uit

2. Controleer de batterijcapaciteit

Je zou denken dat de capaciteit van de batterij alleen van invloed is op het accugedeelte zelf. Maar een lage batterijcapaciteit zorgt er ook voor dat de iPhone steeds trager wordt. Dit doet de iPhone om langer met de batterij te kunnen doen.

Je controleert de batterijcapaciteit heel eenvoudig via de volgende stappen:

  • Open instellingen op de iPhone
  • Ga naar Batterij
  • Ga naar Batterijconditie

Je ziet nu wat de maximumcapaciteit van de accu is. Eventueel kun je gebruik maken van een speciale app die inzicht geeft over de gezondheid van de accu. Is de accu in een erg slechte staat? Bij oudere iPhones (tot 2017) kun je deze zelf vervangen, maar nieuwe modellen breng je liever weg. Vraag van tevoren wat het vervangen van de batterij kost. Zijn de kosten te hoog, dan zou je kunnen denken aan een nieuwe smartphone.

Naar de nieuwste iPhones

3. Sluit apps die op de achtergrond draaien

Dagelijks open je een aantal apps, en je veegt ze weer weg. Hierdoor lijkt het alsof ze niet meer actief zijn, maar ze blijven op de achtergrond draaien. Het is aan te raden om regelmatig apps te sluiten maar ook uit het recente geheugen te verwijderen. Hiermee bespaar je batterij maar ook dataverbruik. Zo sluit je de app geforceerd af:

  • Veeg vanaf de bovenkant van het scherm tot halverwege naar beneden toe
  • Veeg de desbetreffende app omhoog

4. Zet je locatie uit

Je locatie aanzetten is praktisch bij het gebruik van Google Maps, Apple kaarten maar ook veel andere applicaties. Je ontvangt bijvoorbeeld lokale informatie. Wanneer je locatie continu aan hebt staan dan werkt dit vertragend op het toestel. Zorg dus dat je locatie niet te lang aan hebt staan. Ook beter voor je privacy.

Let op want er is ook nog zoiets als iPhone locatievoorzieningen. Hiermee geef je applicaties toegang tot je huidige locatie. Deze functie kan er ook voor zorgen dat de iPhone steeds trager wordt.

5. Verouderd besturingssysteem updaten

Minimaal eenmaal per jaar ontvang je een update van het iOS besturingssysteem. Dat kan een update van het systeem zelf zijn, maar ook een beveiliging. Wanneer de iPhone steeds trager wordt en je hebt al lang geen update meer ontvangen, dan kan dit het onderliggend probleem zijn.

Updates ontvang je automatisch, het is belangrijk om deze zo snel mogelijk uit te voeren. Wanneer je een update hebt gemist dan kun je dit nog steeds handmatig doen.

6. Verwijder overbodige data

Door de tijd heen verzamel je heel wat media, audio, applicaties en overige bestanden. Het probleem is dat al deze zaken ervoor zorgen dat de iPhone trager wordt. Het advies is om je iPhone regelmatig te voorzien van een opschoning. Dit doe je allereerst door media en audio in de iCloud op te slaan, of op een computer.

Doorloop vervolgens berichtendiensten zoals sms, WhatsApp, Telegram of Signal. Verwijder tekstberichten die je toch niet meer nodig hebt. Kijk ook eens kritisch naar alle geïnstalleerde apps, mogelijk zijn er een aantal die je niet meer gebruikt. Verwijder deze. Vervolgens kun je de iPhone opschonen, en dat doe je zo:

  • Ga naar Instellingen
  • Tik op Algemeen
  • Ga naar IPhone opslag
  • Tik op de applicatie die je niet of heel weinig gebruikt
  • Tik op ‘Ruim op’

Tip: nieuwe Android smartphones (vergelijk met iPhone)

7. Terugzetten naar fabrieksinstellingen

Mocht de bovenstaande tips niet werken, reset de iPhone dan naar fabrieksinstellingen. Maak van tevoren een back-up oftewel reservekopie. Deze zet je na de reset terug, je gegevens en instellingen blijven zo behouden. Zo voer je een reset uit:

  • Open Instellingen
  • Ga naar Algemeen
  • Ga naar Stel opnieuw in
  • Kies voor Wis alle inhoud en instellingen

Mogelijk moet je na de reset verdwenen apps opnieuw installeren. Nog in met je iCloud account, dan hoef je niet opnieuw voor bepaalde apps te betalen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

IPhone wordt steeds trager – oplossingen
Schuiven naar boven