Tips tegen verveling per leeftijd

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Verveling is iets van alle leeftijden en komt echt niet alleen bij jongeren voor. Soms is dit zelfs goed, omdat het helpt bij het vooruit denken. Ook komt verveling de creativiteit ten goede. Toch is het niet altijd een pretje, vooral wanneer dit vaker voorkomt. Wat als je je verveelt als je 8 jaar, 13 jaar of een andere leeftijd hebt? Hieronder de beste tips tegen verveling, ingedeeld per leeftijd.

Wat te doen als je je verveelt met 2, 3 of 4 jaar

Een peuter van 2 jaar verveelt zich, het 3-jarig kind loopt doelloos rond en de 4 jarige kleuter weet niet wat hij moet doen. Wanneer kinderen van deze leeftijd zich snel vervelen heeft dit vaak met gebrek aan uitdaging te maken. De peuter of de kleuter ontvangt onvoldoende prikkels. In dit geval kun je het beste voor uitdaging en motivatie zorgen.

Dit doe je door samen een spelletje te doen. Nog beter is de aanschaf van nieuw en uitdagend speelgoed. Denk hierbij aan puzzels of andere moeilijke dingen. Interactief speelgoed werkt ook heel goed om verveling tegen te gaan.

Bekijk interactief speelgoed voor 2-4 jaar

Tips voor kinderen van vijf en zes jaar oud

Het kind kan zich zowel thuis, bij de oppas als op school vervelen. Dat laatste is gevaarlijk want bij teveel verveling op school kan een kind gestrest, overspannen, agressief of zelfs depressief worden. Het is dan belangrijk dat de school in actie komt en voor voldoende prikkeling, motivatie en afleiding zorgt.

Wat kun je doen als je verveelt met 5 jaar oud? Of wanneer je 6 jaar bent? Bekijk de beste tips.

Stoepkrijten of aan de slag met een krijtbord. Met schoolbordkrijt kun je heel wat doen, bijvoorbeeld tekeningen maken. Of schooltje spelen op de ouderwetse manier, veel kinderen vinden het leuk om terug in de tijd te gaan. Het schoolbord krijgt een mooi plekje op de slaapkamer, de speelkamer of in de woonkamer.

Naar schoolborden

Een drumstel maken van pannen en pollepels, werd vroeger veel gedaan en werkt nog steeds hartstikke goed. Maar zelf een trommel maken kan ook met behulp van een cilindervormige verpakking (bijvoorbeeld een conservenblikje of koffieblik), karton (als drumvellen) en plakband of isolatietape om de ‘drumvellen’ vast te maken.

Verveling wanneer je 7, 8 of 9 jaar oud bent

Wat kan je doen als je je verveelt thuis en je bent 7, 8 of 9 jaar oud? Bekijk de leukste tips en ideeën.

  • Bouw een kasteel van lege dozen
  • Maak een grabbelton of voelbak
  • Maak alleen of samen de grootste legpuzzel die er is
  • Teken een stripverhaaltje of maak zelf een krant of tijdschrift
  • Neem wat grote lakens, hang deze over de zijkanten van een tafel en maak zo een kampeertent
  • Ga tv kijken, bijvoorbeeld een leuke film

Dit kun je doen als je je verveelt als kind van 10 0f 11

Op deze leeftijd zitten veel kinderen in groep 7 of 8 van de basisschool. Ook hier kan de verveling toeslaan, en dit hoeft niet gelijk slecht te zijn. Er valt meer dan voldoende te doen:

Koekjes bakken, hier is wel wat hulp van een volwassene bij nodig.

Verzamel insecten en observeer ze. Met een speciaal insectenpotje met vergrootglas is dit een stuk leuker en makkelijker.

Bekijk insectenpotjes

Experimenteer met verschillende materialen of voer testjes uit. Vul bijvoorbeeld wat flesjes met water, waarbij elk flesje een andere hoeveelheid water krijgt. Blaas over de halzen van de flessen. Je hoort telkens weer een ander geluid. Zo creëer je zelf een watermuziekinstrument. Vouw ook wat papieren vliegtuigjes waarbij je de vleugels telkens wat anders vouwt. Ontdek hoe het vliegtuigje hierop reageert en langer of juist korter in de lucht blijft.

Kamperen in de eigen tuin, dat kan op deze leeftijd echt wel. Gebruik hier een pop-up tent voor of bouw zelf wat met lakens, dekens of dekbedden. Dit laatste alleen doen wanneer het ook droog blijft.

Verveling: 12 jaar en binnen iets ondernemen

Je verveelt je met 12 jaar en je wil vooral binnen iets doen. Je hebt namelijk geen zin om buiten te spelen, met vrienden af te spreken of het is te slecht weer. Hier komen ze dan, de anti verveel tips voor 12-jarigen:

Leer jezelf een nieuw trucje aan. Vooral op YouTube vind je goede voorbeelden die je na een paar keer oefenen nadoet. Heb je gelijk iets om straks aan familie of vrienden te laten zien.

Dominostenen, ook dat werk nog steeds. Kinderen kunnen zich hier urenlang mee vermaken. Voor een twaalfjarige is het uitzetten van een domino parcours een heel erg uitdaging. Uiteraard wel filmen wanneer de dominostenen worden omgegooid.

Naar dominostenen

Maak foto’s van jezelf en gebruik een filter of speciale app om de foto’s een stuk leuker te maken. Bijvoorbeeld de FaceApp waarbij je jezelf omtovert tot man of vrouw, babyface of senior. Bewerk foto’s met Background Changer of via de Snapchat app. Er is ontzettend veel mogelijk. Deel deze foto’s op social media of nog leuker: print ze uit of laat ze afdrukken. Leuk voor op de slaapkamer of misschien wel om weg te geven.

13 en 14 jaar: antiverveeltips

Wat kun je doen als je niks te doen hebt en je bent 13 of 14 jaar? Ook nu weer vind je hieronder enkele goede ideeën.

Bel een vriend of vriendin. Gewoon omdat het kan, en praat over hobby’s, wat jullie samen kunnen gaan doen of maak toekomstplannen.

Sport is altijd een goede manier om verveling tegen te gaan. Dit kan gewoon in de woonkamer of op de slaapkamer bijvoorbeeld planken, op de plaats hardlopen of touwtje springen (gooi geen vazen om). Fietsen, wandelen of hardlopen in de buitenlucht is helemaal goed. Je merkt dat de verveling en stress snel weggaan. Heb je een hond? Ook een mooie manier om even naar buiten te gaan, en je hond is gelijk blij.

Maak een te gekke playlist en speel hem af. Doe aan playbacken, karaoke, luchtgitaren of dansen. Deel de playlist met je vrienden of op social media.

Wanneer je stress of zorgen hebt schrijf je in een dagboek hierover. Dit helpt om van de stress of frustraties af te komen. Natuurlijk is een dagboek geheim en niemand hoeft te weten waar je over schrijft.

Zoek op het internet naar een leuke DIY. Bijvoorbeeld zelf kaarsen, een gezichtsmasker, muziekinstrument, apparaat of iets anders maken. Denk ook eens aan fotolijstjes van tape, je muur behangen met gekleurd tape of zelfgemaakte sokken.

Duik de keukenkastjes in en bedenk wat je met verschillende ingrediënten kunt maken. Op het internet vind je veel verrassende recepten. Pannenkoeken, een worteltjestaart of een lekker soepje, wat wordt het? Er zijn meer dan genoeg ideeën voor kinderen die zich vervelen!

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tips tegen verveling per leeftijd
Schuiven naar boven