Milieuvriendelijk de badkamer schoonmaken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Toegeven, al die kalk en schimmel op je badkamer krijg je niet eenvoudig weg. Vaak moet je chemische producten gebruiken om alles goed schoon te krijgen. Wil je milieuvriendelijk de badkamer schoonmaken? Een goede keuze, want de toekomst van de aarde is belangrijk. Leer hoe je op een milieuvriendelijke manier te werk gaat.

Hoe vaak moet je de badkamer reinigen?

Het is gebruikelijk om eemaal per week de badkamer geheel schoon te maken. Afhankelijk van de grootte van het gezin zou je tussendoor nog een doekje over het sanitair kunnen halen. Bijvoorbeeld over de wasbak en het toilet. Het helpt ook om na het douchen een douchetrekker te gebruiken, zodat er minder kalkaanslag op de wanden ontstaat.

Deze douchetrekkers zijn perfect

Het milieu heeft het maar moeilijk. Dat is allemaal de schuld van milieuvervuilende stoffen. Daarom is het zo belangrijk om de badkamer milieuvriendelijk schoon te maken. Hieronder het stappenplan.

De badkamer leeghalen

Het beste kun je beginnen met het leeghalen van de badkamer. Haal badkamermatjes weg en klop ze buiten uit. Wanneer ze vies ruiken doe je ze in de wasmachine, anders laat je ze gewoon even buiten luchten.

Verwijder alles wat in de weg staat tijdens het schoonmaken. Denk hierbij aan een prullenbak, wasmand, shampooflessen en andere zaken. Gooi het vuile wasgoed gelijk in de wasmand.

Alles stofvrij maken

Je wil zo min mogelijk schoonmaakmiddel of chemische producten gebruiken. Neem een plumeau en begin met het verwijderen van stof en spinnenwebben op het plafond en langs de wanden.

Kalkaanslag verwijderen

Nu begin je met het verwijderen van kalkaanslag. Dit kom je voornamelijk op de douchewanden en op kranen tegen. Er zijn chemische kalkreinigers, maar die zijn niet echt goed voor het milieu. Als alternatief maak je een papje van groene zeep. Dus niet de vloeibare groene zeep, maar echt dat dikke spul.

De originele groene zeep zit in een emmer. Het is de laatste tijd minder goed verkrijgbaar, dit komt omdat mensen het niet meer zoveel gebruiken. Terwijl het echt beter is voor het milieu.

Neem een lepel van de groene zeep en meng dit met een klein beetje lauw water. Behandel de douchewanden, kranen en tegeltjes. Laat het papje en een borstel, sponsor of tandenborstel. De laatste is vooral voor de voegen erg praktisch. Laat de groene zeep een tijdje intrekken. Nog niet afspoelen, je gaat eerst door naar de volgende stap.

Een sopje van (vloeibare) groene zeep maken

Neem nu een lepel groene zeep of wat vloeibare zeep en maak hier een sopje van. Vul hiervoor een emmer met ongeveer 5-7 l lauw water, aangevuld met de groene zeep. Het sopje gebruik je om de de tegeltjes, de badkamerkast, de deur en andere zaken schoon te maken.

Spoel de kalkaanslag weg

Ondertussen is het papje voldoende ingetrokken en kun je dit wegspoelen. Gebruik hier voldoende water bij. Eventueel kun je vlekken nog verwijderen met het sopje dat je in de vorige stap hebt gemaakt. Gebruik een trekker om de wanden goed droog te krijgen. Droog de wasbak en de kranen na met een oude theedoek of poetsdoek.

Het toilet met soda schoonmaken

Gebruik schoonmaaksoda om het toilet schoon te maken. Maak een sopje van soda en warm water. Gebruik een sponsje om eerst de buitenkant van de wc-pot, de bril en vervolgens het binnenste gedeelte schoon te maken. Alles met water naspoelen en ook weer goed droogmaken.

De vloer stofzuigen en dweilen

Als laatste stofzuig je de vloer en dweil je hem. Het dweilen doe je liever niet met groene zeep, want daar wordt de vloer erg glad van. Je kan dit ook gewoon met water doen. Wanneer de vloer erg vies is kun je eventueel wat afwasmiddel gebruiken, maar zeker niet te veel. Kies in dit geval voor biologisch afbreekbaar afwasmiddel.

Ik krijg kalkvlekken niet weg, wat moet ik doen?

Kalkvlekken kunnen soms zeer hardnekkig zijn. Hoe langer je ze laat zitten, hoe moeilijker het is om ze te verwijderen. Wanneer kalk echt niet verdwijnt dan kun je het met azijn proberen. Van azijn is bekend dat het kalkvlekken oplost. Wel moet het intrekken.

Azijn is vrij zuur en hierdoor niet goed voor in water levende organismen.  Gebruiken het daarom zo min mogelijk. Bedenk echter dat azijn minder schadelijk is dan de chemische kalkreinigers.

Waarom je de badkamer met groene zeep schoonmaakt

Je wil niet dat kalk zich snel aan de douchecabine, de wanden of de kranen hecht. Daarom is schoonmaken met groene zeep hartstikke goed. Niet alleen omdat het milieuvriendelijk is, maar ook omdat groene zeep een vettende werking heeft. Hierdoor kan kalkaanslag zich niet zo makkelijk aan het oppervlak hechten.

Nog meer tips om je badkamer milieuvriendelijk schoon te maken

Let op met zelfgemaakte schoonmaakproducten, want die zijn niet altijd milieuvriendelijk. Zo komen er veel DIY-tips voorbij om een schoonmaakproduct te maken met baking soda, schoonmaakazijn, groene zeep en, iets dat zeer slecht is, waterstofperoxide. Gebruik liever alleen groene zeep, dit is veel beter voor het milieu.

In de toiletpot zit soms een bruingele aanslag. Dit is urinesteen en krijg je niet zomaar weg. Er zijn speciale urinesteen verwijderaars verkrijgbaar, maar je kunt het ook op een milieuvriendelijke manier proberen. Wist je dat cola een prima manier is om urinesteen weg te krijgen? Probeer zoveel mogelijk water uit de toiletpot te halen en vul deze met cola. Laat enkele uren intrekken en je zult merken dat de meeste aanslag weg is.

Bakpoeder is een goed alternatief. Strooi dit op de plekken waar de aanslag zit en laat dit één tot twee uur instrijken.

Gebruik geen zoutzuur om urinesteen te verwijderen. Dit is slecht voor het milieu en kan de keramische toiletpot beschadigen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Milieuvriendelijk de badkamer schoonmaken
Schuiven naar boven