Huis veilig achterlaten tijdens vakantie

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je kent die reclame wel: “geef inbrekers geen kans”. Hopelijk zijn veel mensen zich bewust van het risico op inbraak. Criminelen houden goed in de gaten wie op vakantie gaat en wat er eventueel in de woning te halen valt. Je huis veilig achterlaten tijdens vakantie voorkomt een hoop ellende.

In dit artikel lees je hoe je voor optimale beveiliging zorgt. Maar ook hoe je voorkomt dat inbrekers weten wanneer je op vakantie bent en hoe lang je wegblijft.

Vertel nooit wanneer je op vakantie gaat

Een van de belangrijkste tips is dat je nooit aangeeft wanneer je op vakantie gaat. Zet dit zeker niet op social media. Zelfs wanneer je social media-account op privé staat, kunnen inbrekers hier via via nog achter komen.

Nog zoiets: plaats je woonadres nooit op social media. Wanneer je dit doet, in combinatie met vertellen wanneer je op vakantie gaat, kun je net zo goed doorgeven waar de huissleutel ligt.

Tegen wie kun je wel vertellen dat je vakantie gaat? Doe dit alleen tegen mensen die je echt vertrouwt. Bijvoorbeeld de buren, al helemaal wanneer ze op je woning moeten passen. Of je familie. Maar zeker niet tegen vage kennissen of tegen vrienden die je niet voor 100% vertrouwt.

Vraag de buren om op te passen

Wanneer je goed contact met de buren hebt dan is het wel zo fijn wanneer ze tijdens je vakantie op je woning passen. Ze hoeven echt niet de hele dag bij je binnen te zitten, maar af en toe een kijkje nemen kan geen kwaad. Zeg dat je op vakantie gaat en dat ze op verdachte omstandigheden moeten letten.

Doe net alsof je thuis bent

Je huis veilig achterlaten tijdens je vakantie? Doe dan net alsof je helemaal niet op vakantie bent. Neem wat tijdschakelklokken en zorg dat de verlichting op bepaalde tijdstippen aan en uit gaat. Neem bij voorkeur een digitale tijdschakelklok, want die kun je per dag anders instellen.

Bekijk digitale tijdschakelklokken

Zorg dat de verlichting elke dag op een ander tijdstip aan- en uitgaat. Want wanneer de lampen twee weken achter elkaar om 20:00 uur ‘s avonds aangaan en om 23:00 uur ‘s avonds weer uit, dan is het voor inbrekers ook wel duidelijk dat je helemaal niet thuis bent.

Nog een tip: stof de lampen van tevoren goed af. Stof kan namelijk brand veroorzaken.

Laat je huis er geleefd uitzien

Moet je de rolluiken of gordijnen open of dicht te laten? Lastig, want wanneer alles overdag potdicht zit dan ziet dit verdacht uit. Maar wanneer je alles open laat staan dan is ‘s avonds ook wel duidelijk dat je niet thuis bent. Probeer het in het midden te houden: de rolluiken of gordijnen halfopen.

Houd er rekening mee dat inbrekers misschien naar binnen kijken. Wist je dat veel mensen, voordat ze op vakantie gaan, het hele huis opruimen? Niet doen, laat het lijken alsof er geleefd wordt. Zet een gebruikt kopje op tafel, een bordje met kruimels, een deken die rommelig over de bank ligt en een paar schoenen midden in de kamer.

Verder schuif je een stoel half van de eettafel en leg je een opengeslagen krant neer. Zo lijkt het alsof er één of meerdere personen in huis aanwezig zijn.

Ga je met de caravan? Parkeer hem niet bij je woning

Heb je een caravan, dan wil je deze een paar dagen voor vertrek gereedmaken. Je neemt hem mee naar huis, want je moet tenslotte je spullen inladen. Niet verstandig, want wanneer de caravan naast of voor je huis staat dan weten inbrekers dat je binnenkort weg bent. Wil je het huis veilig achterlaten dan parkeer je de caravan een straat verder. Of je brengt de spullen naar de caravan, die in zijn stalling blijft staan.

Een nee/nee sticker op de brievenbus

Niks zo vervelend als een lading kranten en folders op de mat aantreffen wanneer je thuiskomt. Voor inbrekers is dit een signaal dat er al een tijdje niemand aanwezig is. Plak ongeveer drie weken voordat je op vakantie gaat een nee/nee sticker op de brievenbus.

Heb je een gesloten voordeur, dus waar inbrekers niet door naar binnen kunnen kijken, dan hoef je deze maatregel niet te nemen.

Zorg voor veilige sloten op deuren en ramen

Dit is het moment om nog even de sloten van deuren en ramen te controleren. Zijn ze nog veilig genoeg? Vervang een kapot slot tijdig. Zorg dat alle deuren ramen afsluitbaar zijn. Veiligheidsloten zijn aan te raden, al helemaal wanneer het de achterkant van de woning betreft. Want juist via de achterkant komen inbrekers vaak binnen, omdat ze hier niet gezien worden.

Bekijk veiligheidssloten

Op zich is een veiligheidsslot wat duurder dan een standaard slot, maar wel een zeer goede investering.

Berg ladders, containers en opstapjes op

Een van de grootste fouten die je kunt maken is een ladder in je tuin laten staan. Dit geeft inbrekers de kans om naar boven te klimmen en zo een raampje binnen te komen. Wat overigens betekent dat je ramen altijd af moet sluiten!

Laat ook geen containers of andere opstapjes in de tuin of op de oprit staan. Je wil niet dat inbrekers makkelijk over je muur of poort klimmen.

Installeer beveiligingscamera’s

De laatste tip om je huis veilig achter te laten: installeer meerdere beveiligingscamera’s. Het liefst wifi camera’s zodat je via je smartphone mee kan kijken. Stel in dat je bij beweging een melding op je smartphone ontvangt. Hang de camera’s hoog genoeg om ervoor te zorgen dat inbrekers er niet bij kunnen. Maar laag genoeg om het gezicht goed in beeld te krijgen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Huis veilig achterlaten tijdens vakantie
Schuiven naar boven