Oma’s beste schoonmaaktips

Je oma maakte vroeger heel anders schoon dan jij het doet. Is het tegenwoordig beter geworden? Nee, want de moderne schoonmaakmiddelen zijn slecht voor het milieu. Met oma’s beste schoonmaaktips maak je op een milieuvriendelijke manier schoon, en ook nog eens perfect. Je zal merken dat er heel veel trucjes zijn om hardnekkige vlekken weg te krijgen, en je hele huis fris te laten ruiken.

Karnemelk om mee schoon te maken

Een van oma’s beste schoonmaaktips is het gebruik van karnemelk. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om grondig mee schoon te maken. Het is ideaal voor de badkamer, waarbij je tegeltjes, het bad en de douchebak laat stralen.

Je giet wat karnemelk op een spons en veegt hier het vuil mee weg. Vervolgens laat je dit even intrekken. Als laatste nog naspoelen met lauw water, en je merkt dat alles erg glimmend uitziet. Ook geschikt voor het verwijderen van vlekken uit kleding, stoffering en tapijten. Laat karnemelk in dit geval een uurtje intrekken en hierna met koud water uitspoelen.

Een lekkere geur in huis

Vroeger bestonden er geen geurkaarsen of elektrische geurverspreiders. Oma bakte een appeltaart en het hele huis rook verrukkelijk. Een ander trucje was een pannetje water koken met wat druppeltjes vanille-extract. Hier kun je ook wat sinaasappelsschillen of citroenschillen aan toevoegen.

Door het pannetje een tijdje op het vuur te laten pruttelen gaat het hele huis fris ruiken. Ook nog een ideaal om de luchtvochtigheid bij een te droge lucht omhoog te brengen.

De ramen wassen

Al sinds de Romeinse tijd bestaan er glazen ramen, wat betekent dat ramen wassen ook al zo lang bestaat. Natuurlijk gebeurde dit vroeger op een andere manier dan nu. Tegenwoordig gaan we vooral voor snelheid en gebruiksgemak. Maak je eigen Glassex met de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Ontsmettingsalcohol
  • Azijn
  • Een beetje citroenolie en glycerine

Van de eerste drie gebruik je drie gelijke delen. Van de citroenolie en de glycerine een paar druppeltjes. Doe alles in een plantenspuit en je maakt hier snel en streeploos de ramen mee schoon.

Bekijk plantenspuiten

Houten meubels laten glanzen

Met wat olijfolie en een beetje citroensap laat je houten meubels glanzen. Gebruikt het echter alleen op behandeld hout, zeker niet op onbehandeld hout. In dit laatste geval trekt de olijfolie teveel in.

Vlekken met behulp van de zon laten verdwijnen

Zitten er vlekken in het matras, beddengoed, kleding of tapijten? Zet of hang dit in de zomermaanden buiten, pal in de zon. Het UV zonlicht breekt vlekken zeer goed af. Oma wist dit al en nu weet jij dit ook.

Ingedroogde bloedvlekken verwijderen

Bloedvlekken laten zich soms moeilijk weghalen. Wanneer de vlek nog vers is kun je deze met melk of karnemelk verwijderen. Ingedroogde bloedvlekken haal je heel goed met shampoo weg. Maak de vlek met koud water nat en doe er wat shampoo op. Gebruik een tandenborstel of klein borsteltje om de shampoo in te wrijven. Na 2 minuten zie je de vlek langzaam minder worden.

Hierna het kledingstuk of het textiel nog in de wasmachine wassen. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat het om een tapijt gaat, dan nog even nabehandelen.

Schimmel in de badkamer behandelen

Nog een goede schoonmaaktip van oma: behandel schimmel en de badkamer met natuuranzijn. Meng dit met een goede ontvetter, bijvoorbeeld St Marc. Deze combinatie schijnt het beste te werken tegen schimmelaanslag.

Naar St Marc

Natuurlijk bestond St Marc vroeger niet, maar er waren wel vergelijkbare producten. Eventueel kun je schimmel ook met chloor of bleek wegkrijgen, en dat had oma vroeger wel een huis. In haar tijd werd bleek zelfs meer gebruikt dan nu. Toen wisten ze ook nog niet dat bleek slecht was voor het milieu.

Het terras of de oprit schoonmaken

Ziet je terras, oprit of de betegelde voortuin er niet mooi uit? Met name algen kunnen je tuin aardig ontsieren. Deze aanslag krijg je heel makkelijk weg met een mengsel van warm water, spiritus, soda en groene zeep. Maar zelfs zonder die spiritus verdwijnt de aanslag, mits je even goed borstelt.

Kalk in de leidingen tegengaan

Oma’s beste schoonmaaktips gaat ook over het tegengaan van kalk in waterleidingen. Wanneer zich kalk in de leiding bevindt dan komt er slechts een klein straaltje uit je douchekop of kraan. Wist je dat je met behulp van een magneet de kalk tegengaat? Plaats de magneet vlakbij de watermeter.

Overigens zijn er ook speciale magneet waterontharders verkrijgbaar. Hiervoor betaal je ongeveer € 30 en ze werken perfect. Ze zijn geschikt voor leidingen van koper.

Bekijk waterontharder magneet

Ley op want er zijn ook wat duurdere modellen verkrijgbaar, die hebben een hogere capaciteit. Kijk dus goed wat je aanschaft.

Vetvlekken op spiegels en ramen wegkrijgen

Zijn spiegels of ramen erg vettig? Neem wat gin en meng dit met eenzelfde hoeveelheid water. Hiermee krijg je vlekken gegarandeerd weg. Probeer de gin niet op te drinken, want dan wordt het schoonmaken wel een hele lollige boel.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com