Badkamer verbouwen met weinig geld

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Iedereen weet dat een badkamerverbouwing flink in de kosten kan lopen. Je bent al snel € 10.000 of meer kwijt. Helaas heeft niet iedereen een groot budget. Goed nieuws: de badkamer verbouwen met weinig geld is mogelijk! Ontdek hoe je een mooie nieuwe badkamer met een laag budget krijgt.

Een verbouwing is een grote klus

Weet waar je aan begint, want wanneer je de badkamer verbouwt dan betekent dit dat je deze gedurende enkele dagen niet kan gebruiken. Ook komt er veel stof en afval vrij. Het hangt er wel vanaf wat je precies gaat veranderen of verbouwen. Omdat je een klein budget hebt ga je misschien niet de hele badkamer eruit slopen.

Laten we beginnen met het verbouwen van de badkamer met weinig geld. Geloof me, dit kan gewoon.

Wat moet er precies uit?

De eerste stap is om te bedenken wat je uit de badkamer wil hebben. Ben je uitgekeken op die oude wastafel, is de douchebak kapot of ziet de toiletpot er niet meer uit? Misschien zijn er veel wandtegeltjes gebroken of vind je dat de vloer aan vervanging toe is.

Hoe meer je eruit gaat slopen, hoe hoger de kosten oplopen. Want alles wat eruit gaat moet vervangen worden. Kijk dus naar je budget en bepaal wat je exact kan vervangen.

Gebroken tegeltjes vervangen

Wanneer er een paar tegeltjes zijn gebroken hoef je niet alles eruit te slopen. Het is heel goed mogelijk om die tegeltjes te vervangen. Heb je een huurwoning, vraag dan aan de woningbouw wie de leverancier van de wandtegels of de vloertegels was. Bij een koopwoning is dat wat lastiger te achterhalen, tenzij je zelf ooit de badkamer hebt gebouwd.

Gelukkig bevatten bouwmarkten ontzettend veel verschillende tegeltjes. Hierdoor is de kans groot dat je hetzelfde tegeltje terugvindt, of iets dat heel dicht in de buurt komt.

Kapotte tegeltjes haal je er voorzichtig met een hamer en steenbeitel uit. Maak de ondergrond vlak en gebruik eventueel een vulmiddel. Spreek vervolgens een dunne laag tegellijm op een lijmkam en plaats de nieuwe tegel. Nog even voegen en de klus is geklaard.

Bekijk tegellijm

De wastafel eruit

Wanneer de wasbak oud of kapot is dan kun je deze het beste vervangen. Aan een lekkende wasbak heb je niet veel. En het is toch iets waar je elke dag bij staat, dus je wil ook een mooie wasbak. Tweedehands vind je hele goede wasbakken, die kunnen nog jarenlang mee. Maar wanneer je een gloednieuwe wil, moet je zeker eens online of bij de bouwmarkt kijken. Op sommige dagen kun je tot wel 50% korting krijgen.

Vraag ook naar showmodellen, want die kun je hartstikke goedkoop krijgen. Een showmodel kan misschien ergens een hele kleine beschadiging bevatten, maar wanneer dit 70% in prijs scheelt dan is dit geen heel groot probleem.

Lukt het niet om de wastafel in de badkamer te vervangen? Dan kun je hem ook nog schilderen. Hier heb je speciale emailverf of -lak voor nodig. Van tevoren maak je de wastafel goed schoon en je ontvet hem.

De douchebak of de hele douchecabine vervangen

Wanneer de douchebak of de hele cabine eruit moet, dan sta je voor een grote klus. Maar ook nu is de badkamer verbouwen met weinig geld mogelijk. Je zou bijvoorbeeld een inloopdouche kunnen maken. De afwatering hiervoor is het lastigst, maar je hoeft geen nieuwe douchebak te zoeken.

Naar goedkope douchebakken

Kijk verder op marktplaats of in de bouwmarkt, scoor een showmodel of vraag vrienden die toevallig verbouwen, of je hun douchebak of douchewand mag hebben. Als laatste kun je een douchebak schilderen, hoe je dit aanpakt zie je bij het gedeelte wastafel.

Wat je met de badkuip doet

Steeds meer mensen gooien het bad eruit. Dit bespaart ontzettend veel ruimte. Bovendien is een bad erg duur, want om dit te vullen met warm water verbruik je veel energie. Wanneer je het bad niet noodzakelijk vindt is het beter om deze eruit te slopen. Zorg dat je bijpassende tegeltjes voor de wanden en vloeren vindt, want de ontstane ruimte moet je aanvullen.

Het bad kun je natuurlijk ook vervangen of, en dan komt hij weer, schilderen. Hoewel het schilderen van een badkuip wel een hele klus is. Bovendien hangt het er vanaf of je een ouderwetse badkuip of een van kunststof hebt.

Verwarming op de badkamer

Op oude badkamers ontbreekt vaak verwarming. Vooral wanneer de badkamer klein is kan het dat er geen ruimte voor is. Maar wist je dat een designradiator juist ruimtebesparend is? Deze hang je aan de wand van de badkamer, niet horizontaal maar diagonaal. Je vindt hier altijd wel een plekje voor.

Verwarming op de badkamer is echt een must. Niet alleen vanwege het comfort, maar ook om schimmelaanslag tegen te gaan.

Een nieuwe toiletpot

Je hoeft niet de hele badkamer te verbouwen, vaak krijgt deze al een heel andere uitstraling met een inbouw toiletpot (zwevend model) en een nieuwe vloer. Zo ben je misschien voor € 3000 al klaar, en met een beetje geluk nog minder.

Dit kost het in totaal

Om een badkamer te verbouwen met weinig geld zou je aan de volgende kosten kunnen denken, afhankelijk van wat je gaat doen:

  • Opnieuw betegelen: € 500 tot € 1500
  • Nieuwe vloer: € 500 tot € 2000
  • Nieuwe radiator: € 70 tot € 150
  • Nieuwe wasbak: gratis tot € 450
  • Badkamerkast: gratis tot € 400
  • Nieuwe douchescherm: € 80 tot € 200
  • Nieuwe douchebak: gratis tot € 250
  • Nieuwe kranen: € 100 tot € 300

En het belangrijkste: doe alles zelf.  Wanneer je een badkamer door een bedrijf laat verbouwen bestaat de helft van de totaalprijs uit arbeidskosten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Badkamer verbouwen met weinig geld
Schuiven naar boven