Makkelijk geld besparen met deze 8 tips

Bijgewerkt: 2 december 2022

Gewoon huismerken kopen, de verwarming laag zetten en je tijdschriftabonnement opstijgen. Met deze tips zou je een hoop geld besparen. De waarheid is dat die paar dingen echt niet gaan helpen. Wil je makkelijk geld besparen zonder dat je teveel in moeten leveren? Met onze 8 tips gaat dit zeker lukken.

Elke maand extra geld overhouden

Hoe fijn zou het zijn om elke maand wat extra geld over te houden? Met dit geld kun je sparen voor iets leuks, uit eten, een uitstapje maken of jezelf verwennen met een nieuw kledingstuk. Er zijn zoveel leuke dingen, waarom zou jij jezelf dit niet gunnen?

Om geld te besparen hoef je echt niet jezelf te ontzien. Je moet weten hoe je slim met je geld omgaat. Begin vandaag nog met makkelijk geld besparen.

1. Slim je boodschappen doen

Het meeste geld kun je besparen op je boodschappen. Ten eerste mag je nooit met honger naar de winkel gaan. Zorg dat je eerst goed hebt gegeten. Weet je waarom dit is? Wanneer je met honger naar de supermarkt gaat dan koop je onbewust heel veel chips, koek en snoep. Je lichaam dwingt je daartoe.

Daarnaast moet je de aanbiedingen goed in de gaten houden. Wanneer iets met 50% korting is en je hebt het product daadwerkelijk nodig, koop het dan. Het liefst meerdere van dit product, zodat je het thuis op voorraad hebt. Kijk wel hoe lang het product houdbaar is en of je het eventueel in kunt vriezen.

Nog een slimme tip is om goed naar de seizoenen te kijken. Aardbeien zijn in de winter behoorlijk duur, terwijl mandarijntjes juist in december hartstikke goedkoop zijn. Oh ja, maak van tevoren altijd een boodschappenlijstje zodat je geen onnodige producten koopt.

2. Het verschil tussen huismerken en A-merken

Nu je toch in de supermarkt staat, kijk eens naar het verschil tussen huismerken en A-merken. De A-merken zijn de bekende en duurste merken waaronder Coca-Cola, Lays, Robijn, Dreft en al die andere dure merken. Veel mensen denken dat een duur merk beter is maar dit klopt helemaal niet. Huismerken kunnen net zo goed zijn of soms zelfs beter.

Wist je dat sommige huismerken verkozen zijn tot product van het jaar? Hieraan merk je dat huismerken net zo goed zijn, en ook nog eens razend populair. Bovendien bespaar je op die manier tot wel 20% op je boodschappen.

3. Minder energie verbruiken

In 2022 zijn de energieprijzen naar recordhoogten gestegen. Ze lagen bijna vier keer hoger dan in 2019. Gek eigenlijk dat pas in 2022 veel mensen op de energie gingen besparen. Terwijl dit al veel eerder had gekund.

Wil je makkelijk geld besparen, zet de thermostaat overdag op maximaal 19 °C en ‘s nachts op 15 °C. Mits je woning goed geïsoleerd is. Want wanneer je in een oud en tochtig huis woont dan zul je het al snel te koud hebben. Denk in dit geval aan isolatie. Wat simpele tochtstrips kunnen al wonderen doen.

Verbruik ook minder gas en water door korter te douchen. Maximaal 5 minuten. Gebruik eventueel een douchetijdklok. Deze is waterdicht en hang je in de douchecabine. Je ziet exact hoe lang je onder de douche staat.

Bekijk douchetijdklok

Dan heb je nog het stroomverbruik. Heb je dag- en nog stroom, probeer energievretende apparaten dan zoveel mogelijk ‘s avonds aan te zetten. Maak zo weinig mogelijk gebruik van de vaatwasser en de droger. Schakel lampen uit wanneer je niet in de ruimte aanwezig bent. En laat apparaten niet in de stand-by modus staan. Door zuinig met gas en energie om te gaan kun je de energierekening tot wel 30% omlaag brengen.

4. Abonnementen en verzekeringen opzeggen

Oké, je moet natuurlijk niet je autoverzekering opzeggen en zonder verzekering rondrijden. Ook is het niet verstandig om je inboedelverzekering op te zeggen. Bovendien ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben.

Maar er zijn ook verzekeringen die de deur uit kunnen. Bijvoorbeeld de doorlopende reisverzekering wanneer je nauwelijks op vakantie gaat. Of een extra verzekering voor je smartphone of laptop. Vaak vallen apparaten onder je inboedelverzekering.

Kijk ook even kritisch naar abonnementen. Heb je echt een abonnement op de sportschool nodig of kun je ook thuis of buitensporten? En hoe zit het met het abonnement op de krant, een tijdschrift of elke maand meedoen aan een loterij of aan een goed doel doneren? Je hoeft echt niet zoveel geld uit te geven.

5. Neem je eigen drank mee

Wanneer je gaat fietsen, wandelen, een dagje uit of naar het werk dan is het verstandig om je eigen drank mee te nemen. Wanneer je dit bij een tankstation of in een café moet kopen ben je veel duurder uit. Zorg dat je altijd voldoende lege flesjes in huis hebt en vul die met water, frisdrank of vruchtensap.

Wanneer je vaak de deur uitgaat kun je op die manier tot wel € 20 per week besparen. Tel eens uit wat dit per jaar aan besparing oplevert.

6. Niet buiten de deur eten of je eigen eten meenemen

Uit eten is hartstikke gezellig maar ook vrij duur. Met z’n tweetjes ben je al snel € 50 of meer kwijt. Met een gezin van vier personen betaal je makkelijk € 80 tot wel € 120. Stel je voor dat je iedere week zou uit eten!

Je kunt makkelijk geld besparen door veel minder vaak te uit eten. Voorkom ook dat je wekelijks eten thuis laat bezorgen. Het is wel makkelijk maar het kost stiekem toch best wel veel. Ga je ergens naartoe, bijvoorbeeld een pretpark of moet je naar het werk? Neem je eigen lunchpakket mee. Ter plekke iets kopen is vrij prijzig, of je moet dit tegen een wel heel laag bedrag kunnen krijgen.

Deze lunchtrommels voor volwassenen moet je hebben

7. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Soms vliegt het geld erdoorheen en hou je een stukje maand over. Eigenlijk zou dit andersom moeten zijn: aan het einde van de maand wat geld overhouden. Begin nu met eenvoudig geld besparen door duidelijk inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Geef nooit meer uit dan er binnenkomt! Betaal altijd eerst de vaste lasten eng kijk dan wat er overblijft. Daar moet je het mee doen.

8. Creëer een extra inkomen

Wanneer je merkt dat je maandelijks niet zo goed rondkomt, kun je natuurlijk ook voor extra inkomsten zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een passief inkomen, of neem er een tweede baantje bij. Misschien kan je partner (parttime) werken, of kunnen jij of je partner wat meer uren draaien.

Geef het extra geld dat binnenkomt niet direct uit maar probeer hier van te sparen. Later kun je dit heel goed gebruiken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Makkelijk geld besparen met deze 8 tips
Schuiven naar boven