Lagere energierekening: de 7 beste tips

Bijgewerkt: 27 november 2022

Boodschappen, energie, brandstof en de huur, het is de laatste tijd fors duurder geworden. Met name de hoge energierekening zorgt bij veel mensen voor problemen. Die is in enkele maanden tijd met 200% tot wel 350% gestegen.

Door te besparen op energie en gas realiseer je een lagere energierekening. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen. Om iedereen te helpen aan een lagere energierekening geven we 7 van de beste tips.

Waarom energie zo duur is

Energieleveranciers moeten gas en stroom inkopen, dit gebeurt op een Europese beurs. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Economische omstandigheden kunnen de prijs omhoog jagen of juist laten dalen.

Wanneer de prijs voor gas stijgt dan zal ook de prijs voor elektriciteit stijgen. Dit komt omdat een gedeelte van de elektriciteit middels gas wordt opgewekt. Dat verklaart dus waarom die twee vaak gelijktijdig in prijs stijgen.

In de zomer van 2022 lag de prijs van gas op ruim € 275 per Megawattuur. Energieleveranciers die het gas tegen hoge prijzen inkopen moeten enkele weken tot maanden later hun tarieven omhoog doen.

Maatregelen vanuit de overheid

Je bent zelf verantwoordelijk voor een lagere energierekening. Maar de hoge gas- en stroomprijs is ook een beetje de schuld van verschillende landen. Door de oorlog in Oekraïne en westerse sancties naar Rusland zijn de energieprijzen omhooggeschoten.

Daarom zijn er verschillende maatregelen vanuit de overheid om de hoge energierekening nog enigszins draaglijk te maken. Maar ondanks een tegemoetkoming valt de energierekening in veel huishoudens veel hoger uit dan in 2021.

Tegemoetkoming energierekening

In november en december 2022 krijgt elk huishouden een tegemoetkoming in de energierekening. Dit bedrag bedraagt € 190 november en nog eens € 190 december. Energieleveranciers brengen het bedrag in mindering op de maandfactuur. Is de maandfactuur al voldaan dan wordt het bedrag op je rekening gestort.

Lagere energiebelasting

In 2022 ging de energiebelasting omlaag, van 21% naar 9%. Vanaf 1 januari 2023 geldt weer de normale energiebelasting van 21%.

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 geldt het energieprijsplafond. Dit ziet er als volgt uit:

  • € 1,45 per kuub gas tot een verbruik van 1200 kuub per jaar
  • € 0,40 per kWh voor stroom tot een verbruik van 2900 kWh per jaar

Het is niet zo dat energieleveranciers hun tarieven omlaag doen, maar de overheid komt de burgers en kleinverbruikers tegemoet. Wanneer je meer verbruikt dan het maximale verbruik dan betaal je het normale tarief.

Wanneer kunnen we op lagere energietarieven rekenen?

De hoge energieprijzen zorgt ervoor dat veel huishoudens het elke maand weer moeten zien te redden. Wanneer wordt energie weer goedkoper? Verwacht wordt dat de energieprijzen vanaf 2023 weer kunnen dalen. Maar dit is niet met zekerheid te zeggen. Wanneer Rusland de gastoevoer stoptzet dan zal dit tot ongekend hoge prijzen leiden.

Lagere energierekening in 7 stappen

Werken aan een lage energierekening? Zorg dat je minder afhankelijk wordt van je energieleverancier. Daarnaast zijn er nog andere dingen die je kunt doen om de energierekening te verlagen.

1. Informeer naar zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak zorgt ervoor dat je veel minder afhankelijk bent van de energieleverancier. Bovendien kun je eventueel de woning elektrisch verwarmen, waardoor je ook fors minder gas verbruikt.

2. De thermostaat een graadje lager

Het helpt enorm om de thermostaat in de woonkamer een graadje lager te zetten. Nog beter is om overdag en ‘s avonds niet hoger dan 18 °C te stoken, en ‘s nachts de thermostaat op 15 °C te zetten.

3. Minder lang douchen

Probeer maximaal 5 minuten te douchen. Daarnaast is het niet nodig om dagelijks een douche te nemen. Heb je een bad? Bedenk dat 5 minuten douchen een stuk goedkoper is dan een heel bad vol laten lopen.

4. Overstappen op ledverlichting

Wanneer je nog gloeilampen, halogeenverlichting of spaarlampen hebt dan is dit het moment om op ledverlichting over te stappen. Met ledverlichting ben je tot wel 80% goedkoper uit wanneer het op stroomverbruik aankomt.

Bekijk ledlampen

5. Lampen zoveel mogelijk uitlaten

Ondanks dat ledlampen weinig energie verbruiken, is het altijd beter om zo min mogelijk lampen te laten branden. Schakel ze uit wanneer je niet in de ruimte aanwezig bent. Kijk ook even naar TL-verlichting, vooral wanneer het ouderwetse tl-buizen betreft. Die verbruiken veel stroom om op te starten.

6. De wasdroger minder vaak gebruiken

Vroeger kostte de wasdroger ongeveer € 0,50 per keer. Met de hoge energieprijzen is dit fors duurder geworden, ongeveer € 1,50 per keer (november 2022). Wanneer het buiten lekker weer is of het zonnetje schijnt kun je de was het beste aan de droogmolen hangen. Dit bespaart niet alleen op de energie, ook ruikt de was veel frisser.

7. Geen stand-by maar helemaal uitschakelen

Wanneer je de televisie, pc of laptop niet gebruikt kun je hem het best geheel uitschakelen. De stand-by stand zorgt ervoor dat er lekstroom optreedt. Hierbij lekt er als het ware wat stroom weg. Dit lijkt heel weinig maar op je energierekening kan dit enkele tientjes per jaar schelen.

Advies: sluit dit soort elektrische apparaten op een stekkerdoos met schakelknop aan. Door de schakelknop uit te zetten weet je zeker dat het apparaat van de stroom is afgesloten.

Naar stekkerdozen met schakelknop

Het verduurzamen van de woning

Een andere manier om voor een lagere energierekening te zorgen is het verduurzamen van de woning. Eerder zijn zonnepanelen al genoemd, maar er is nog veel meer wat je kunt doen. Isolatie werkt altijd goed. Door de woning te isoleren kun je tot wel 20% aan gas besparen.

Is er geen budget voor verduurzaming, bedenk dan dat alle kleine beetjes helpen. Bijvoorbeeld tochtstrips langs de kozijnen, een brievenbusborstel en tochtstrips voor deuren. Vooral die laatste zijn zeer effectief om te voorkomen dat de koude lucht van andere ruimtes de woonkamer binnenkomt.

Bekijk tochtstrips voor deuren

Uiteindelijk helemaal van het gas af

In 2050 zouden alle Nederlandse woningen helemaal van het gas af moeten zijn. Of dit ook behaald gaat worden, dat is maar de vraag. Van het gas af brengt hoge kosten met zich mee. Huishoudens met een groot budget kunnen dit realiseren, maar de kleine huishoudens komen hierdoor in financiële problemen.

Uiteindelijk zal de overheid, linksom of rechtsom, toch tegemoet moeten komen. Houd daarom financieringsmaatregelen of subsidieregelingen goed in de gaten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Lagere energierekening: de 7 beste tips
Schuiven naar boven