Een auto huren in Nederland

Steeds meer mensen hebben de beschikking over een eigen auto. Aan de andere kant zijn de belastingen, verzekeringen en brandstof fors duurder geworden. Hierdoor is het soms interessanter om geen eigen vervoer te hebben. Een auto huren in Nederland is een goed alternatief.

Het voordeel van een huurauto is dat je deze voor verschillende zaken gebruikt. Bijvoorbeeld woon-werkverkeer, dagjes uit, zakelijk vervoer of een vakantie. Ontdek wat een auto huren in Nederland kost en waar je de goedkoopste huurauto’s vindt.

Auto huren voor vakantie

Liever niet met je eigen auto op vakantie? Een huurauto voor op vakantie is tegenwoordig heel normaal. Maar wel een stuk duurder dan enkele jaren geleden. Je merkt wel dat de huurprijzen door de jaren heen fors zijn gestegen. Een Nederlandse huurauto kost je tussen de € 200 en € 500 per week. Een en ander is afhankelijk van het model. Hoe groter en luxer de auto, hoe meer je betaalt.

Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat en ter plekke een auto huurt, kan het dat je nog duurder uit bent. Vooral een auto op Mallorca of Ibiza huren is in enkele jaren tijd twee keer zo duur geworden.

Tip: gaat er een baby of jong kind mee op vakantie? Regel altijd je eigen autostoeltje, hiervan weet je zeker dat deze veilig is.

Bekijk autostoeltjes

Wanneer je ermee naar het buitenland gaat

Mag je met een huurauto naar het buitenland? In veel gevallen wel, tenzij hier specifieke afspraken over zijn gemaakt. Wanneer je bij een verhuurbedrijf een auto neemt dan vormt dit geen probleem. Wel moet je van tevoren aangeven dat je met de auto naar het buitenland wil. Het verhuurbedrijf moet namelijk de juiste papieren en verzekering in orde maken.

Wanneer je particulier een auto huurt dan moet je ook duidelijk zijn over je vakantiebestemming. Je wil later geen problemen krijgen.

Goedkoop een auto huren in Nederland

Wist je dat het in de landen Montenegro, Servië en Kroatië het goedkoopst is om een auto te huren? In Montenegro betaal je slechts € 37 per week. Cambodja is het duurste land om een auto te huren, hier betaal je meer dan € 1000 per week.

Nederland zit met een gemiddelde van € 350 per week hier mooi tussenin. Toch kan het altijd beter, maar hoe huur je het goedkoopst een auto?

Verschillende verhuurbedrijven bieden goedkope huurauto’s aan, maar dan zit je aan een beperkt aantal kilometers per dag. Wanneer je geen lange afstand hoeft te rijden dan is dit de ideale manier om tegen een lage prijs een huurauto te regelen.

Wil je goedkoop een auto huren in Nederland, kijk dan ook hoe het met pechhulp zit. Bij goedkope huurauto’s zit dit er niet standaard bij. De kans dat je met pech langs de weg stil komt te staan is betrekkelijk klein. Je kunt dit risico dus best aangaan, de pechhulp achterwege laten en zo veel goedkoper uit zijn.

Kijk goed hoe het geregeld is met de schade- en diefstalverzekering. Wanneer je voor een hoog eigen risico gaat dan betaal je minder aan deze verzekering. Je kunt het eigen risico ook afkopen, maar dan ben je ineens een stuk duurder uit.

Tip: laat je niet verleiden met lage huurprijzen, want hier kunnen nog allerlei (verborgen) kosten bijkomen.

Een luxe auto of een klein model

Wil je een luxe auto rijden, dan betaal je hier een forse prijs voor. Meestal begint dit vanaf € 150 per dag. Maar dit kan makkelijk oplopen tot meer dan € 300 per dag. Een luxe auto huur je daarom alleen voor een bijzondere gelegenheid.

Met een klein model ben je altijd goedkoper uit. Juist die kleinere en goedkopere huurauto’s zijn prima wanneer je de auto langer nodig hebt. Bijvoorbeeld om mee op vakantie te gaan.

Is het je te doen om een aanhanger, caravan of trailer? Dan moet je een auto met trekhaak huren. Meestal zijn dit soort huurauto’s iets duurder, maar wel zeer praktisch. Je gebruikt de auto om met de caravan op vakantie te gaan, met de aanhanger naar de stort of met de paardentrailer naar een wedstrijd.

Alle huurauto’s met trekhaak zijn groter en zwaarder. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor het gebruik van een aanhangwagen of caravan. Geef aan wat er achter de auto komt te hangen, dan kan de verhuurder hier rekening mee houden.

Gaat de auto met trekhaak mee naar het buitenland, geef dit dan van tevoren aan. Zorg ook voor een goede verzekering.

Advies: gebruik je de smartphone als navigatiesysteem, zorg dan dat deze goed zichtbaar voor je hangt. Neem een auto telefoonhouder die je middels een zuignap aan de voorruit of op het dashboard bevestigt. Zo breng je geen beschadigingen aan de huurauto aan.

Naar auto telefoonhouder met zuignap


Wat kost een elektrische auto huren?

Het huren van een elektrische auto is een milieuvriendelijk alternatief. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd handig is om met dit type auto voor een verre bestemming te kiezen. Je zult immers meerdere keren moeten stoppen om de accu op te laden. D it hoeft niet direct een probleem te zijn, maar niet alle landen hebben overal een laadpaal of laadstation. Hoewel dit de laatste jaren wel toeneemt.

Het huren van een elektrische auto begint vanaf € 75 per dag. Huur je hem per week dan ben je naar verhouding goedkoper uit. De prijs is weer afhankelijk van het model. Zo is een Tesla huren duurder (vanaf € 100 per dag).

Let bij een elektrische auto huren altijd op de laadkosten. Deze zijn bij voorkeur bij de huurprijs inbegrepen. Bij hele goedkope elektrische huurauto’s moet je de laadkosten apart betalen, en dit kan met de hoge energieprijzen voor een onaangename verrassing zorgen.

Overzicht auto huren in Nederland

Waar vind je huurauto’s in Nederland? Er zijn, verspreid door Nederland, meer dan 250 verhuurbedrijven. Hieronder enkele van deze bedrijven:

 • ANWB
 • Sunny Cars
 • Avis
 • Easy Terra
 • Hertz
 • Sixt
 • Kayak
 • Europcar

Bij de volgende bedrijven huur je een elektrische auto:

 • Hertz
 • Sixt
 • Stern
 • Autohopper
 • Inqar

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Een auto huren in Nederland
Schuiven naar boven