Kleding strijken zonder strijkijzer

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Stel je eens voor, je kleding strijken zonder strijkijzer. Kan dat? Voordat het strijkijzer bestond deden ze niks anders. Kijk hoe je kreukels uit kleding krijgt, zonder dat hier het hete ijzer aan te pas komt. Dit doe je met een hulpmiddeltje dat je altijd in huis hebt.

Tijdens het douchen

Wanneer je doucht moet je vooral even gekreukte kleding mee de badkamer innemen. Hang het op een klerenhanger aan een haakje, of over de rand van het bad. Door de stoom van de douche verdwijnen kreuken. Het is niet bewezen dat alle kreukels verdwijnen, maar toch wel grotendeels.

Mochten er toch nog wat kreuken aanwezig zijn, trek de stof dan recht terwijl het nog lichtvochtig door stoom is. Hierna bij voorkeur hangend of gerekt laten drogen.

Met de kledingstomer

Als alternatief voor de douche met stoom, is er ook de kledingstomer. Met dit apparaat verwijder je kreukels en luchtjes uit kleding. Je hebt keuze uit twee verschillende kledingstomers. De eerste is de handstomer, deze heeft een compact formaat. Ideaal voor op reis, maar ook om bijvoorbeeld hangende gordijnen kreukvrij te maken. Of kleding dat je snel wil bewerken.

Daarnaast heb je de kledingstomer op statief. Deze is een stuk groter en voorzien van een ophangsysteem. De kracht van het apparaat ligt hoger, de prijs ook.

Naar kledingstomers

De handstomer kost tussen de € 40 en € 70. Voor een kledingstomer op statief moet je rekenen op een prijs tussen de € 250 en € 300.

Kleding uitrekken

Wanneer kleding net uit de wasmachine komt en dus nog vochtig is, moet je het plat op een wasrek spannen. Juist door kleding op te spannen komen er geen kreukels in. Let op dat je niet teveel opspant want hierdoor kan kleding uitrekken. Voordat je het weet heb je ineens een maatje groter, hoewel dit soms ook handig kan zijn.

In de droger

Maak het gekreukte kledingstuk een beetje vochtig. Gebruik hier een plantenspuit voor. Maak vooral de kreukels nat, dit is belangrijk. Stop het kledingstuk vervolgens in de droger en kies voor de warmste stand.

Door de warmte zal het water verdampen en komt er stoom vrij. Hierdoor verdwijnen kreuken, waardoor je niet het strijkijzer hoeft te pakken.

Een föhn gebruiken

Wil je kleding strijken zonder strijkijzer? Haal de föhn tevoorschijn en houd deze op 5-10 cm afstand van het kledingstuk. Maak het kledingstuk een beetje vochtig, vooral op de gebieden waar je kreuken ziet zitten. Laat nu de föhn op de hete stand blazen.

Richt goed op de (vochtige) kreukels. Je zult merken dat deze vanzelf verdwijnen. Het helpt om het kledingstuk een beetje strak te trekken, dan ga je nog sneller te werk. Of leg de kleding goed plat, op een vlakke ondergrond.

Gebruik een anti-kreuk spray

Ja hij is er echt: de anti-kreuk spray. Ideaal om snel hinderlijke kreuken uit kleding en andere stoffen te halen. Eigenlijk is deze spray bedoeld voor tijdens het strijken. Maar mensen kwamen er achter dat hij ook zonder strijkijzer werkt.

Het enige dat je hoeft te doen is het kledingstuk in te spuiten met dit middel. Doe dit vooral waar je kreuken ziet. Deze spray is handig wanneer je geen tijd hebt om te strijken, maar ook om mee te nemen op vakantie of een zakenreis.

Bekijk anti-kreuk spray

Voor een spuitbus van 185 ml betaal je ongeveer € 15. Het is niet het meest goedkope product maar wel ideaal om kleding te strijken zonder strijkijzer in de buurt.

Stoom dat uit de waterkoker of waterketel komt

Je hebt hierboven al een paar keer kunnen zien dat stoom zeer goed tegen kreukels werkt. Waarom zou je dan niet de stoom uit de waterkoker of waterketel gebruiken? Houdt het kledingstuk gewoon boven de waterkoker of ketel, en trek het ondertussen strak. Je zult zien dat de stof er weer netjes uitziet.

Dit werkt zelfs wanneer je dit boven een pannetje water doet, je theekopje of koffiekopje. Hoewel je met die laatste twee (koffie of thee) wel een beetje uit moet kijken, want de dampen of spetters kunnen misschien voor een lichte verkleuring zorgen. Doe dit dus zeker niet met witte kleding.

De laatste tip: gebruik de stijltang

Heb je een stijltang om je haarlokken mooi stijl te krijgen? Deze is ook geschikt om kreuken uit kleding, gordijnen en andere stoffen te halen. Ideaal wanneer je mouwen en kragen glad wil krijgen. Of andere gedeeltes waar je met de stijltang goed bij kan.

Een waarschuwing vooraf: de stijltang wordt erg heet. Niet alle soorten stof kan hier goed tegen. Gebruik de stijltang dan ook zeker niet op zijde, wol of andere kwetsbare stoffen. Mag het kledingstuk niet in de droger of mag je dit niet strijken? Dan is het ook niet geschikt om met de föhn of stijltang te bewerken. Terwijl stoom vaak wel kan.

Je ziet dat kleding strijken zonder strijkijzer best wel makkelijk is, en ook nog eens snel. Controleer vooraf altijd op een onopvallend stukje stof, al helemaal wanneer het om kwetsbare stoffen gaat.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kleding strijken zonder strijkijzer
Schuiven naar boven