Tuin opknappen, maar dan wel goedkoop

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Is je tuin aan renovatie of verandering toe? Helaas kost tuinonderhoud en tuinaanleg een flinke duit geld. Vandaag gaan we de tuin opknappen, op een goedkope manier. Kijk wat je allemaal zelf kunt doen en hoeveel dit op de kosten bespaart.

Een verwilderde tuin is hartstikke leuk

Misschien heb je een verwilderde tuin. Er staan wilde bloemen en planten. Waarom zou je dit aan willen pakken, want verwilderde tuinen zijn helemaal de trend. Je trekt hier nuttige insecten mee aan, helpt vogels en wilde dieren en het ziet ook nog eens leuk uit.

Het enige waar je voor moet waken is een hoop onkruid, dat de voeding en het zonlicht van geliefde planten en bloemen wegkaapt. Probeer hardnekkig of snelgroeiend onkruid regelmatig weg te halen.

Zie je een verwilderde tuin niet zitten? Laten we dan goedkoop de tuin opknappen. Hieronder komen 5 vijf nuttige tips.

1. De tuin ophogen of uitgraven

Ligt je tuin lager dan die van de buren? Dan heb je een probleem, want water uit de tuin van de buren zal altijd in die van jou terechtkomen. In dit geval moet je zeker je tuin ophogen. Hiermee voorkom je een hoop modder en onkruid in je tuin.

De tuin uitgraven doe je vooral wanneer deze veel hoger ligt dan de buren, of wanneer je met verschillende niveaus wil werken. Geloof maar dat verschillende niveaus er heel leuk uit zien! Probeer dan wel van hoog naar laag te werken, dus vanaf de woning naar beneden toe. Hiermee voorkom je dat water richting de woning stroomt.

De tuin ophogen of uitgraven kost normaal tussen de € 10 en € 30 per vierkante meter. Maar je pakt dit goedkoop aan door het allemaal zelf te doen. Ophoogzand kun je vaak wel ergens gratis ophalen, of tegen een laag prijsje.

2. Het gazon maaien

Heb je een gazon, zorg dan dat je dit regelmatig kortmaait. Hier knapt je tuin enorm van op. Verder moet je onkruid in het gazon voorkomen, of regelmatig weghalen. Geef onkruid zeker geen kans. Kale plekken in het gazon? Zaai deze direct in. Hieronder staan wat tips met betrekking tot het grasmaaien.

 • Alleen grasmaaien wanneer de bodemtemperatuur boven de 8 °C ligt
 • Maaien van maart tot en met oktober
 • In de zomermaanden eens in de twee weken maaien
 • Wanneer het gas hard groeit, tweemaal per week maaien
 • Nooit in de volle zon of na een regenbui het gras maaien
 • Houd een lengte van 2-4 cm voor het gras aan

3. De terrastegels schoonmaken of vernieuwen

Bij de tuin opknappen horen ook mooie of nieuwe terrastegels. Na de herfst en winter zien de tegels er vaak groen en vies uit. Maak een sopje van water en groene zeep. Breng dit met een harde bezem op de tegels aan. Laat het even intrekken en hierna goed wegspoelen.

Verdwijnt de groene aanslag niet? Gebruik dan een groene-aanslagverwijderaar voor terrassen, gevels en hout. Dit middel werkt zeer effectief.

Bekijk groene aanslagreiniger

Wanneer je met dit middel werkt dan is één behandeling meer dan voldoende, de rest van het jaar geniet je van een stralend schoon terras.

Ben je het terras een beetje moe? Geef dit een nieuwe en verfrissende uitstraling door de tegels of vlonders te vervangen. Wil je dit goedkoop aanpakken, kijk dan of er tweedehands iets leuks verkrijgbaar is. Soms kun je tegels zelfs gratis afhalen maar moet je ze alleen nog even grondig schoonmaken.

Terrastegels leggen is niet zo moeilijk:

 • Bereid de ondergrond voor (egaliseren)
 • Zorg voor een kantopsluiting
 • Leg de eerste straatlagen aan
 • Leg de terrastegels
 • Zorg voor een voegvulling

Vaak last van onkruid tussen de terrastegels? In plaats van zand kun je de voegen ook opvullen met een speciaal voegmiddel. Voegmortel voorkomt de groei van onkruid tussen de tegels.

Naar voegmortel voor bestrating

Het voordeel: een strakke uitstraling en nooit meer onkruid weg hoeven halen. Je tuin ziet er elke dag mooi uit.

Plantenbakken of bloempotten

Heb je weinig beplanting in de tuin staan, kies dan voor wat plantenbakken of bloempotten. Plaats hier leuke boompjes, mooie bloeiers of andere tuinplanten in. Leuk om bij het terras neer te zetten, naast je achterdeur of de voordeur, of als afscheiding. Het kost bijna niets en je hebt er jarenlang plezier van.

Ruim al het afval op

Misschien verzamel je veel afval in de tuin. Wil je de tuin opknappen, ga dan eens kritisch door de tuin heen. Oude stoeptegels, kapot gereedschap, een fiets die niet meer gebruikt wordt of tuinmeubilair dat weg kan. Breng alles naar de stort of laat het ophalen.

Een loungeset voor optimaal comfort

Als laatste hoort er nog een mooie loungeset in de tuin of op het terras. Zo eentje waar je urenlang geniet van de natuur, gezellig kletst met vrienden of misschien wel werkt. Sommigen maken hun loungeset zelf met behulp van pallets. Maar er zijn ook hele mooie en vaak voordelige loungesets verkrijgbaar.

Bekijk loungesets

De prijs begint vanaf € 299, maar kan oplopen tot bijna € 3000. Het is maar net wat je ervoor over hebt.

Goedkoop de tuin opknappen versus laten doen

Wil je op een goedkope manier de tuin opknappen, dan moet je ook weten wat het zou kosten wanneer je dit laat doen. Daarom vind je hieronder de gemiddelde prijzen van hoveniers:

 • Tuin aanleggen: € 50 tot € 100 per vierkante meter
 • Tuin uitgraven of ophogen: € 10 tot € 30 per vierkante meter
 • Gazon maaien: € 25 tot € 35 per 100 m²
 • Tuin laten ontwerpen: € 200 tot € 1000 per ontwerp

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tuin opknappen, maar dan wel goedkoop
Schuiven naar boven