Wanneer gras zaaien? Wat, hoe en wanneer

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een mooi groen gazon, dat wil toch iedereen! Hier moet je op het juiste moment mee beginnen. Wanneer gras zaaien en hoe lang duurt het voordat het groeit? Wanneer mag je het maaien en wat doe je wanneer er bruine plekken ontstaan? In deze blogpost vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

Welk gras je moet zaaien

Je kunt niet zomaar willekeurig graszaad kopen en dit inzaaien. De zaadjes moeten geschikt zijn voor de doelstelling. Je hebt bijvoorbeeld graszaad voor sportgazon, siergazon, droge omgeving of gras dat je zeer kort kunt maaien. Hieronder in het kort de verschillende soorten zaden.

Roodzwenkgras

Wordt voornamelijk gebruikt voor siergazons. Dit gras heeft een lange levensduur en groeit langzaam. Je kan het zeer kort maaien.

Bekijk graszaad voor siergazon

Engels raaigras

Dit type gras groeit snel en is goed bestand tegen intensief gebruik. Wel moet je dit gras vaak maaien, besproeien en bemesten. Geschikt voor zonnige plekken, minder geschikt voor schaduwplekken.

Naar graszaad voor sportgazon

Veldbeemdgras

Ben je niet zo van een regelmatige verzorging en besproeien? Of misschien heb je niet de mogelijkheid om te besproeien. Kies dan voor veldbeemdgras, dit kan goed tegen droogte. Ook is het geschikt voor intensieve betreding.

Struisgras

Bij struisgras kom je een fijnbladige structuur tegen. Het gras heeft een lange levensduur en kun je echt kort maaien.

Wanneer gras zaaien?

Bij het zaaien van gras moet je zeker rekening houden met de weersomstandigheden. De beste periode om gras te zaaien is in de maanden maart tot en met september. Hierbij is het belangrijk dat de bodemtemperatuur minimaal 10 °C bedraagt. Is het in de maanden februari of oktober vrij warm, dan kun je ook gras zaaien.

Het is niet aan te raden om in de winterperiode gras in te zaaien. De kans dat het gras niet goed opkomt is in deze periode vrij groot. Wacht liever tot het voorjaar, dan lukt dit veel beter.

Verschil tussen voorjaar en najaar

Het moment van zaaien is ontzettend belangrijk. Wanneer je dit in het voorjaar doet dan steekt het gras veel energie in de groei van blad. Het gras wil namelijk zo snel mogelijk bloeien. Hierdoor zal de wortel zich minder goed ontwikkelen. Om dit te voorkomen kun je eventueel fosfor aan de grond toevoegen.

Zaai je in het najaar? Het gras wil niet bloeien maar groeien. Alle energie gaat dus naar de wortels toe. Aan de andere kant kan plotselinge vorst voor schade zorgen. Het is dus even belangrijk om te bedenken wanneer je gaat zaaien. Doe dit zeker niet vlak voordat er vorst wordt verwacht.

Zo lang duurt het voordat gras gaat groeien

Je hebt gras gezaaid en wacht in spanning af: hoe lang duurt het voordat het gras gaat groeien? Het duurt 14-21 dagen voordat het zaad ontkiemt. Hoe warmer de bodem, hoe eerder dit plaatsvindt. Bij een koude bodem kan het tot wel vier weken duren voordat je de eerste groene speeches ziet verschijnen.

Het gras niet betreden na het zaaien

Om het gras alle kans te geven moet je het na het zaaien een tijd niet betreden. Wacht eerst totdat het gras ontkiemt is. Je ziet dan kleine groene sprietjes uit de grond verschijnen. Hierna duurt het nog twee weken voordat de jonge plantjes goed geworteld zijn. Tot die periode mag je het gras niet betreden. Dit duurt dus 4-6 weken na het zaaien.

Kan je teveel gras zaaien?

Veel mensen weten niet hoeveel gras ze moeten zaaien. Is het teveel, te weinig of precies goed? Het is belangrijk om niet teveel graszaad te gebruiken. De afzonderlijke grasplantjes komen dan te dicht op elkaar te staan. Hierdoor verstikt de grasmat zichzelf.

Wanneer je te weinig gebruikt dan krijg je een te kale grasmat. Het is dus belangrijk om hier een goede balans in te vinden. Op de verpakking zie je altijd voor hoeveel vierkante meter het zaad geschikt is. Houd de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan.

Gras zaaien bij nachtvorst

Je wil in oktober of misschien wel november gras zaaien maar er is nachtvorst aanwezig. Is dit ernstig? Nee, nachtvorst brengt niet direct schade toe. Het is wel zo dat de plantjes minder goed groeien. Wil je in het voorjaar een mooi groen gazon, dan kun je beter iets eerder zaaien. De maanden augustus en september zijn hier zeer geschikt voor.

Kun je gras zaaien in december?

Planten gaan in de winterperiode in rust. Dit komt omdat de koude veel energie kost. Veel planten, struiken en bomen laten dan ook hun bladeren vallen. Gelukkig verliest gras zijn vorm niet, maar zal het in de winterperiode niet echt groeien.

In de zomerperiode warmt de bodem op, hierdoor is deze in de herfst nog warm genoeg. Maar in de maand december is de bodem zeker kouder dan 10 °C. Het is dan ook niet aan te raden om in december gras te zaaien.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wanneer gras zaaien? Wat, hoe en wanneer
Schuiven naar boven