Welk hoesje beschermt het best

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een smartphonehoesje ziet er niet alleen leuk uit, het beschermt je toestel tegen vallen en stoten. En soms zelfs tegen regen of opspattende water. Maar welk hoesje beschermt het best? Je hebt goedkope en dure hoesjes, modellen die alleen de achterkant beschermen of het gehele toestel.

Sommige hoesjes zijn voorzien van een goede valbescherming. Wanneer je smartphone valt dan blijft de schade beperkt. Wil je weten welk hoesje het beste beschermt, lees dan over de verschillende modellen met hun voor- en nadelen.

Softcase of hardcase

Smartphonehoesjes worden ingedeeld in twee categorieën: softcase of hardcase. Softcase betekent dat het hoesje gemaakt is van TPU of siliconen. Dit materiaal wordt gemaakt voor alle softaces maar ook voor het frame dat je in een flipcase of een bookcase tegenkomt.

Daarnaast heb je het hardcase hoesje. De naam zegt het al, dit wordt van hard materiaal gemaakt. In dit geval hard plastic oftewel kunststof.

Bescherming van de telefoon zelf

Het grootste probleem vormt het laten vallen van de smartphone. Hierdoor kan er beschadiging aan het scherm ontstaan, de achterkant maar er kan ook een hoekje van de zijkant afbreken.

Duurdere smartphones zijn voorzien van bijna onbreekbaar glas (Gorilla Glass of vergelijkbaar). Heb je een smartphone uit de middenklasse of de budgetlijn, dan zal het glas bijna altijd breken of barsten wanneer je het toestel laat vallen.

Hoe duur een smartphone ook is, fabrikanten besteden minder aandacht aan de zijkanten of de achterkant. Hierdoor zijn deze veel kwetsbaarder.

Welk hoesje beschermt het best tegen vallen?

Het hoesje dat het best beschermt tegen vallen is het hoesje met een officiële valbescherming. Dit hoesje is gemaakt van stevige en harde materialen (hardcase). Deze hoesjes zijn altijd getest op valbescherming, en moeten dit ook waar kunnen maken. Dit betekent dat niet elk hoesje als zodanig verkocht mag worden.

Een hoesje met valbescherming is verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld als bookcase maar ook als backcover.

Bekijk hoesjes met valbescherming

Deze hoesjes zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 14,95. Let erop dat je het juiste hoesje aanschaft, afgestemd op je merk en model smartphone.

Bookcase biedt aan alle kanten bescherming

Een bookcase betrekt niet alleen de achterkant en zijkant van de smartphone, maar ook de voorkant. Er zit een klep aan die zich opent alsof het een boek is. Veel van deze modellen hebben binnenin het klepje vakjes waar pasjes in kunnen.

Dit hoesje beschermt de voorkant en de achterkant, en als het goed is ook alle vier de zijkanten. Al helemaal wanneer het hoesje dicht is geklapt. De smartphone klik je in een frame dat gemaakt is van TPU of siliconen (softcase). Hierdoor blijft hij stevig op zijn plaats zitten.

Naar bookcases

Ook nu weer is het belangrijk dat je het juiste hoesje koopt. Aan de achterkant bevindt zich namelijk een uitsparing voor de hoofdcamera. Wanneer je het verkeerde hoesje koopt dan komt de camera niet recht voor de uitsparing te zitten. Aan de onderzijde van het hoesje vind je uitsparingen voor de oplader of de hoofdtelefoon. Ook daarom moet het hoesje perfect passen.

Slechtste bescherming: de backcover

Veel mensen kiezen voor een backcover. Hiermee blijft het design van je smartphone zoveel mogelijk zichtbaar. Daarnaast zijn de meeste backcovers dun en kun je er draadloos mee opladen. Ook bieden ze bescherming aan de achterkant en zijkanten.

Helaas beschermt een backcover de voorkant (het scherm) van je smartphone niet. Mocht je de smartphone laten vallen, dan is de kans groot dat het beeldscherm schade oploopt. Gaat het om een backcover zonder officiële valbescherming, dan kunnen ook de zijkanten en de achterkant beschadigen.

Welk hoesje beschermt het best tegen water of vocht?

Ja ze zijn er: waterbestendige telefoonhoesjes. Ideaal wanneer je vaak door de regen loopt of met opspattende water in aanraking komt. Op zich zijn de duurdere merken van Samsung en de nieuwste iPhone allemaal waterdicht. Dit betekent dat deze toestellen gedurende 30 minuten tot 2 meter onder water kunnen blijven.

Maar niet elk toestel is waterdicht. Daarom is een waterdicht hoesje wel zo verstandig. Houd er wel rekening mee dat het hier niet om een standaard hoesje gaat. Maar om een soort afsluitbaar, waterdicht en drijvend zakje waar de telefoon in zijn geheel ingaat.

Maak je niet druk, met dit hoesje kun je nog steeds gebruik maken van je smartphone. Het materiaal is namelijk touchscreen gevoelig. Je kunt gewoon gebruik blijven maken van alle apps en sociale media. Swipen gaat moeiteloos.

Een hoesje dat beschermt tegen stof

Werk je in een stoffige omgeving of ga je op survival? Moderne (en dure) smartphones zijn niet alleen beschermd tegen vocht maar ook tegen stof. Ze zijn voorzien van een IP67 certificering of hoger. Is dit niet het geval, dan kies je voor een hoesje dat tegen stof beschermt.

Hierbij kom je uit op hoesjes met een MIL-STD-810G certificaat. Deze smartphonehoesjes zijn getest op extreme omstandigheden zoals regen, valpartijen, zand en stof, extreme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Maar ook een hoge luchtdruk.

Griffin is een merk dat dit soort hoesjes aanbiedt. Let op want niet alle modellen zijn ook bestand tegen stof of vocht, het gaat voornamelijk om de Griffin Survivor- modellen.

Bekijk Griffin Survivor

Houd er rekening mee dat Griffin niet voor alle smartphones hoesjes met extreme bescherming heeft gemaakt. Twijfel je, dan zou je voor het waterdichte, drijvende telefoonhoesje kunnen gaan. Dit beschermt namelijk ook prima tegen stof.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Welk hoesje beschermt het best
Schuiven naar boven