Dit zijn 5 nadelen van kunstgras

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een van de grootste voordelen van kunstgras is dat het een mooie groene uitstraling heeft. Bovendien heb je er weinig onderhoud aan. Waarom zou je dan stilstaan bij de nadelen van kunstgras? Omdat je niet veel geld uit wil geven voor iets waar je achteraf spijt van krijgt. Ontdek 5x het nadeel van een kunstgazon.

Wat is kunstgras?

Het kunstmatige alternatief voor een gazon is kunstgras. Het wordt veel op sportvelden toegepast, maar ook in tuinen en zelfs op balkons. Kunstgras bestaat uit polyethyleen. Dit is een grondstof die je in veel producten tegenkomt waaronder boterhamzakjes en shampooflessen.

Dit gras heeft veel interessante voordelen. Ten eerste de kwaliteit, want die is de laatste jaren fors toegenomen. Hierdoor is goed kunstgras niet meer van echt te onderscheiden. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk. Het heeft geen water of kunstmest nodig. Er kunnen ook geen kale plekken ontstaan. Het blijft dus altijd mooi en groen.

Bekijk kunstgras in de webshop

Vijf nadelen van kunstgras

Ondanks de geweldige voordelen zijn er zeker wat nadelen van kunstgras te noemen. Ontdek die nadelen en maak dan pas een keuze.

1. Het is duur in aanschaf

Graszaad koop je voor ongeveer € 20 per 50 m². Hiermee creëer je zeer goedkoop een gazon. Het alternatief zijn grasmatten, iets duurder maar wel direct klaar voor gebruik. Voor grasmatten betaal je ongeveer € 1,50 per vierkante meter, oftewel € 75 per 50 m².

Met kunstgras ben je veel duurder uit, en dat is gelijk een van de grootste nadelen. Je moet zeker rekenen op een prijs tussen de € 20 en € 35 per vierkante meter. Dit geldt dan alleen voor de aanschaf, want dan ligt het gras nog niet in je tuin. Wil je het ook gelijk laten leggen dan ben je op de eindstreep tussen de € 40 en € 70 per vierkante meter kwijt.

Natuurlijk is er ook goedkoop kunstgras verkrijgbaar, maar dit is van lage kwaliteit. Bovendien ziet dit er vrij nep uit. Leuk voor op het balkon, maar niet om in de tuin te leggen.

2. Je mist de geur van versgemaaid gras

Je kent het wel, in het voorjaar of de zomer het gras maaien en het verspreidt een heerlijke geur. Kunstgras hoef je niet te maaien en dit is ook niet aan te raden. Het groeit namelijk niet aan. Dat je niet hoeft te maaien kan een voordeel zijn, want het bespaart een hoop tijd. Het nadeel is dat je de geur van versgemaaid gras mist.

3. Het gaat niet eeuwig mee

Heb je een gazon van echt gras, dan gaat dit tientallen jaren mee. Misschien wel honderden jaren, want gras vernieuwt zichzelf continu. Kunstgras gaat helemaal niet zo lang mee. Het standaard kunststof gras heeft een levensduur van 10 jaar. De kwalitatieve soorten kunnen tot 25 jaar meegaan.

De levensduur is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de kwaliteit, de dichtheid maar ook de weersinvloeden. Sommige leveranciers geven UV-garantie op het kunststof gras. Mocht het gras door zonlicht verkleuren, dan wordt dit vervangen of krijg je (gedeeltelijk) je geld terug.

Zit er geen UV-garantie bij? Ga er dan maar vanuit dat het kunststof gras van een lagere kwaliteit is. Het kan zomaar verbleken wanneer het veel met zonlicht in aanraking komt.

4. Het kan verkleuren door urine

Heb je een hond of kat die regelmatig op het gazon plast? Goed kunstgras kan hiertegen. De gaatjes aan de onderkant spoelen de urine de grond in. Wanneer je een slechte kwaliteit kunststof gras hebt, dan kan dit door urine gaan verkleuren. Hierdoor ontstaan er lelijke plekken.

Het is vaak lastig om te bepalen hoe goed het gras tegen urine kan. Daarom is het altijd beter om plasjes direct met water weg te spoelen, ook wanneer het om zeer kwalitatief gras gaat.

Een ander nadeel van kunstgras is dat het kan gaan stinken. Wanneer de hond of kat erop plast dan trekt de geur van urine in de mat. Hierdoor ontstaat er een nare lucht, vooral wanneer het warm is. Ook om die reden is het verstandig om urine zo snel mogelijk weg te spoelen. Of het gehele kunstgazon bij stank goed en overvloedig af te spoelen.

5. Het voelt anders aan

Echt gras heeft zeer flexibele en zachte sprietjes. Wanneer je hier overheen loopt dan merk je dat het meeveert, al helemaal wanneer dit met blote voeten is. Kunstgras voelt toch heel anders aan. Het moderne kunststof gras heeft wel een goede vering, maar je zal nog steeds het verschil merken.

Heb je heel goedkoop kunststof gras gekocht, dan heeft dit weinig flexibiliteit. Het is zo ontwikkeld dat het bij indrukken direct terugveert. Hierdoor voelen de sprieten hard en stug aan.

Je kunt hier weinig tegen doen, behalve naar een goede kwaliteit uitkijken. Laat je daarom adviseren omtrent de verschillende merken en kwaliteiten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit zijn 5 nadelen van kunstgras
Schuiven naar boven