Mobiele telefoon zonder abonnement: de voordelen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Alles is de laatste tijd fors duurder geworden. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een mobiele telefoon zonder abonnement. Maar is dit echt voordeliger? In veel gevallen wel. Maar let op, wanneer je een verkeerde keuze maken kun je juist duurder uit zijn.

Zoek je een mobiele telefoon zonder dat hier een abonnement aan vasthangt, dan moet je weten voor welk model je kiest. Maar ook waar je een losse telefoon koopt. Er kunnen namelijk forse prijsverschillen zijn. Ook is het handig om te weten wat het goedkoopste SIM-only abonnement is (dus zonder smartphone).

De gemiddelde prijs van een smartphone

Smartphones zijn onder te verdelen in drie categorieën: budget, middenklasse en topsegment. Dit betekent dat er ook drie verschillende prijscategorieën zijn. De budgettoestelen kosten tussen de € 90 en € 200. Voor een mobiele telefoon uit de middenklasse ben je tussen de € 200 en € 500 kwijt.

Het duurst zijn de smartphones uit het topsegment. Die beginnen vanaf € 500 en lopen op tot meer dan € 1000. Dit geldt dan voor een losse telefoon. Wanneer je een toestel met abonnement neemt dan kun je zomaar fors duurder uit zijn.

Dit zijn de meest populaire smartphones van nu

Mobiele telefoon zonder abonnement: alleen het toestel kopen

Ga je voor een mobiele telefoon zonder abonnement, dan betekent dit dat je alleen het toestel koopt. Je krijgt er geen mobiel abonnement bij. Natuurlijk wil je gebruik kunnen maken van je smartphone. Daarom moet je een keuze maken tussen een SIM-only abonnement of een prepaid kaartje.

Vroeger was het niet zo makkelijk om een losse mobiele telefoon te kopen. Veel smartphones waren door de provider ‘geblokkeerd’. Dit betekende dat je minimaal een jaar aan de provider vastzat. Hierna kwamen er steeds meer simlockvrije smartphones bij, waarbij je een vrije keuze met betrekking tot provider had.

Tegenwoordig zijn alle smartphones simlockvrij. Hier hoef je dus niet meer op te letten. Het toestel accepteert alles simkaarten van elke provider. Kom je toch ergens een telefoon met simlock tegen? Dan gaat het waarschijnlijk om een oud model.

Een SIM-only abonnement of prepaid

Omdat je een smartphone zonder abonnement koopt, moet je zelf nog regelen dat je met een smartphone kunt bellen. En gebruik kunt maken van het mobiele internet. Hier zijn twee mogelijkheden toe:

  • SIM-only abonnement
  • Prepaid beltegoed

Het SIM-only abonnement is de meest gemaakte keuze. Hierbij sluit je een los mobiel abonnement af, zonder dat je er een smartphone bijkrijgt. Over het algemeen zijn SIM-only abonnementen betrekkelijk goedkoop. Dit is verkrijgbaar vanaf 5 euro per maand. Sommige aanbieders stunten zelfs met prijzen vanaf € 3,50 per maand. Maar let op, meestal gaat het dan om een tijdelijke korting van 50%.

Goedkope aanbieders zijn Simpel, Simyo, Lebara en Hollandsnieuwe. De duurdere aanbieders, maar wel met meer mogelijkheden en een goede verbinding, zijn KPN, Vodafone en T-Mobile.

Je kunt ook kiezen voor prepaid beltegoed, maar dit wordt tegenwoordig bijna niet meer gedaan. Je koopt een simkaartje waar wat beltegoed bij zit. Hierna kun je telkens opwaarderen. Prepaid beltegoed is vrij duur, omdat je er per minuut of per sms afrekent. Ook mobiel internet via een prepaid kaart is aan de dure kant.

Bekijk prepaid simkaartjes

Toch kan prepaid beltegoed soms erg handig zijn. Bijvoorbeeld voor een tweede toestel of wanneer je naar het buitenland gaat.

Wat is goedkoper: mobiele telefoon zonder abonnement of compleet?

Je bent op zoek naar de goedkoopste oplossing. Moet je dan voor een losse telefoon zonder abonnement gaan, of toch een abonnement inclusief smartphone? Wanneer je voor een goedkoop SIM-only abonnement gaat en hier een losse telefoon bijkoopt dan ben je altijd goedkoper uit.

Een abonnement inclusief smartphone is een stuk duurder, omdat de prijs van de telefoon hoger kan liggen dan wanneer je hem los koopt. Vaak zit de hogere prijs hem in het abonnement. De provider moet ergens op verdienen, en biedt daarom de duurdere abonnementen aan.

De conclusie is duidelijk: wanneer je een losse telefoon en een apart SIM-only abonnement aanschafte ben je in 90% van de gevallen goedkoper uit.

Welke smartphone de beste keuze is

Behoefte aan een nieuwe mobiele telefoon? Dan heb je keuze uit honderden verschillende modellen. De meest populaire merken zijn Apple, iPhone, Motorola, Huawei en Nokia. De goedkopere merken zijn Oppo, Vivo en Xiaomi. Deze (Aziatische) merken komen met een steeds betere kwaliteit, waarbij ze toch betaalbaar blijven.

Sommige merken zijn helemaal niet zo populair. Denk hierbij aan toestellen van TCL, Tecno of Panasonic. Terwijl deze merken zeker wat goede modellen op de markt hebben gebracht.

Voor welke smartphone moet je nu kiezen? Ga voor een merk waar je een goed gevoel bij hebt. Let hierbij op zaken als:

  • Snelheid van de processor
  • Of het toestel waterdicht is, en beschermd tegen valpartijen
  • Schermgrootte en snelheid van het scherm
  • Camera’s
  • Batterijduur en de manier van opladen
  • Extra’s zoals 3mm audioaansluiting of stereoluidsprekers

Als laatste speelt de prijs mee. Bepaal vooraf wat je aan een smartphone uit zou willen geven. Bedenk dan een smartphone om de 3-5 jaar vervangen moet worden. Hele goedkope toestellen moeten soms al om de twee jaar vervangen worden, omdat de kwaliteit snel achteruit gaat.

De voor- en nadelen van losse telefoons kopen

Steeds meer mensen kopen een losse telefoon. Hiermee zijn ze goedkoper uit, en vaak is de keuze veel groter. Losse telefoons kopen lijkt veel voordelen te hebben, maar heeft ook wat nadelen.

Voordelen

Een van de grootste voordelen is dat je veel meer keuze hebt. Bovendien bepaal je zelf de prijs. Ga je voor een smartphone met abonnement, dan worden alleen de duurdere toestellen aangeboden. Een ander voordeel is dat je meer aanbieders en toestellen met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je altijd de goedkoopste optie. Het laatste voordeel is natuurlijk de totaalprijs, want je bent bijna altijd goedkoper uit.

Nadelen

Heeft een losse mobiele telefoon kopen ook nadelen? Ja, want je moet alles zelf regelen. Je moet apart een abonnement afsluiten en je toestel is niet standaard verzekerd. Maar ach, als dat de enige nadelen zijn, dan kun je dat wegstrepen tegen de vele voordelen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Mobiele telefoon zonder abonnement: de voordelen
Schuiven naar boven