Slaapkamer behangen of verven, waar moet je voor kiezen?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je wil de slaapkamer een opknapbeurt beurt geven. Een goed idee want je krijgt het weer een frisse uitstraling. De slaapkamer behangen of verven, welke van deze twee is beter? Dat hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld je budget, hoeveel tijd je eraan wil besteden en natuurlijk welk resultaat gewenst is. In dit artikel lees je alles over de slaapkamer behangen of verven.

Flexa Powerdek Muurverf
Bekijk kleuren en prijs

Verschil tussen behangen en verven

Of je de slaapkamer moet behangen of verven, dat is nog niet duidelijk. Daarom laten we eerst het verschil tussen behangen en verven zien.

Met behangen maak je gebruik van behangpapier, dit is een soort canvaspapier dat ontzettend sterk is. Behang is in verschillende diktes, stijlen en kleuren verkrijgbaar. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen papierbehang, vinylbehang, vliesbehang, glasvezelbehang en acrylbehang. Voor de slaapkamer wordt vaak gebruik gemaakt van papierbehang. Behangen moet op een vlakke ondergrond gebeuren waarbij het behang met speciaal behanglijn aan de muur wordt bevestigd.

Het verven van de slaapkamermuren gebeurt met muurverf of latexverf. Hiervoor hoeft de ondergrond niet vlak te zijn maar mag ook structuur hebben. Natuurlijk is het wel mooier wanneer de ondergrond goed is afgewerkt. Er zijn verschillende soorten en kleuren muurverf verkrijgbaar. Het meest toegepast is de latexverf of kleur muurverf.

Slaapkamer behangen of verven, wat is beter?

Het is niet te zeggen of de slaapkamer behangen of verven beter of slechter is. Het hangt er puur vanaf wat je voor ogen hebt, hoeveel tijd je hebt te besteden en natuurlijk wat je financieel kunt missen. Daarom hieronder de belangrijkste aandachtspunten zodat je er al snel achter komt of je de slaapkamer moet behangen of verven.

Bekijk beste behang voor de slaapkamer

Voordelen van behangen

Het grootste voordeel van de slaapkamer behangen is de ruime keuze in verschillende soorten. Ga je voor slaapkamer, een met een lederen of dierenhuid structuur, natuurlijk uitstraling, romantisch roze, mysterieus zwart of iets anders? Er is zoveel keuze, hierdoor is het mogelijk om de slaapkamer perfect op je woonstijl en wensen aan te passen.

Een ander voordeel van de slaapkamer behangen is dat je om de paar jaar voor een nieuwe look kunt gaan. De ene keer romantisch, de andere keer avontuurlijk of juist een luxe hoteluitstraling.

Afhankelijk van de behangsoort die je kiest kun je dit ook afwassen. Handig wanneer er vieze vingers op de muur terechtkomen.

Voordelen slaapkamer verven

Dan de voordelen van een slaapkamer verven. Het gaat hier om gebruik van muurverf/ latex. Deze techniek werkt namelijk een stuk sneller en is ook nog eens goedkoper. Daarnaast kun je kiezen uit veel verschillende kleuren verf. Er is ook structuurverf verkrijgbaar, hiermee breng je reliëf op de muren aan. Muurverf blijft vrij lang zitten en is in sommige gevallen ook afwasbaar.

Een geverfde muur is makkelijk over te verven. Kies je voor een goede dekking dan ben je met één laag klaar zonder dat je de onderliggende kleur nog ziet.

Naar beste muurverf

De nadelen van behangen of verven

Natuurlijk hebben beide technieken ook hun nadelen. Laten we beginnen met de nadelen van een slaapkamer behangen. Het grootste nadeel is dat dit veel tijd en geld kost. Allereerst de voorbereiding, de muur moet hartstikke glad zijn. Er mogen dus geen delen uitsteken en ook geen gaten aanwezig zijn. Zijn deze dingen er wel dan krijg je bobbels of scheuren in het behang.

Daarnaast het behangen zelf, dit kost natuurlijk ook veel tijd. Je moet het behang perfect recht hangen en met speciale behanglijn vastmaken. Wanneer je niet zo handig bent in behangen dan kan het aardig misgaan. Scheef hangende banen of luchtbellen onder het behang, dit zijn de meest voorkomende problemen.

Nadeel van verven is dat je hier geen mooie structuren of printjes mee kan aanbrengen. Het is allemaal recht toe recht aan. Kies je toch voor structuurverf of om in een bepaalde richting te verven, dan kan dit al snel gaan vervelen of misschien te druk worden. Hele goedkope verf kan makkelijk loslaten en is niet afwasbaar.

Dan nu de vraag: wat kun je het beste doen?

Het is natuurlijk de vraag of de slaapkamer moet behangen of verven. Over het algemeen is de slaapkamer behangen een betere keus. Simpelweg omdat een geheel eigen uitstraling meegeeft. Juist in de slaapkamer is dit belangrijk dat je hier rust en ruimte ervaart. Dit is iets dat je met behangen kunt realiseren, in mindere mate eruit

De woonkamer behangen wordt minder vaak gedaan, hier kiezen de meeste mensen toch voor verven. Je ziet, er zitten wel wat verschillen met betrekking tot de ruimtes in je woning. Dus: een slaapkamer behangen en een woonkamer verven. Een badkamer betegelen en een kelder voorzien van vochtwerend beton. Dat zijn de dingen waar de meeste mensen voor kiezen en wat ook erg praktisch is.

Wat is duurder, behangen of verven?

Natuurlijk speelt je budget een grote rol in de keuzes die je maakt. Wat is duurder, behangen of verven? In beginsel is behangen duurder dan verven. Dit komt omdat je veel meer geld kwijt bent aan de behangrollen en behanglijm. Mogelijk heb je ook nog andere spullen nodig zoals een behangtafel, lijmkwast en andere zaken.

Verven is goedkoper omdat een pot verf naar verhouding minder kost. Behalve wat rollers en kwasten heb je verder geen materialen nodig. Ook niet wanneer je een muur overschildert, je hoeft bijna niets te doen of aan te schaffen. Wil je opnieuw behangen dan zul je eerst het oude behang moeten verwijderen.

Blijft het behang langer dan vijf jaar op de muur zitten? Dan is behangen net zo duur als verven. Dit komt omdat de meeste mensen na drie tot vijf jaar de slaapkamer opnieuw schilderen, iets dat natuurlijk ook weer extra kosten met zich meebrengt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Slaapkamer behangen of verven, waar moet je voor kiezen?
Schuiven naar boven