Verfkleuren in Nederland – per provincie of regio

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In bepaalde Nederlandse provincies of spreken wordt gebruik gemaakt van een authentieke verfkleur. De grondstoffen voor verf verandert door de jaren heen. Dit maakt het soms lastig om een oorspronkelijke verfkleur te achterhalen. Gelukkig kun je de authentieke verfkleuren in Nederland nog steeds krijgen, soms wel onder een andere naam.

Oudhollandse of monumentale verfkleuren

Kijk je naar originele verfkleuren in Nederland dan kom je twee soorten tegen:

  • Oudhollandse verfkleuren
  • Monumentale verfkleuren

Door de jaren heen hebben inwoners voor een bepaalde verfkleur gekozen. Deze kleuren waren populair om hun uitstraling. Een bekend voorbeeld hiervan is Thorn, het witte stadje in Limburg. Alle woningen en gebouwen in Thorn zijn wit geschilderd. In dit geval gaat het om een traditionele verfkleur.

Een monumentale verfkleur is weer iets anders. Een gebouw of woning kan als monument worden aangewezen. Dit is dan een overblijfsel vanuit de vroegere architectuur. Bij restauratie is het belangrijk om het monument (erfgoed) in monumentale verfkleuren over te schilderen. Dit betekent dat het pand geen andere kleur mag krijgen.

Verfkleuren in Nederland (traditioneel)

Ook zo benieuwd naar de traditionele of oud Hollandse verfkleuren in Nederland? Hieronder vind je deze kleuren op een rij.

Standwit
Een zuiver witte kleur.

Zaans wit
Dit laat zich ook wel omschrijven als gebroken wit.

Zaans wit

Zaans Crème
Deze kleur behoort tot de Zaanse tinten en heeft een groene schijn.

Veght Crème
Wordt ook wel verkocht onder kleurcode 2095. Heeft de kleur van koffieroom.

Boerencrême
Beschikbaar onder kleurcode 2090. Een volle geelcrême kleur.

Boerencreme

Bentheimer 1850
Dit laat zich omschrijven als zandsteenkleur.

Zaanlands groen
Een traditionele verfkleur uit de Zaanstreek.

Veluws groen
Dit kun je landelijk groen noemen, een kleur die je ook op de Veluwe tegenkomt.

Rijnlands groen
Deze kleur wordt veel in steden gebruikt. Vindbaar onder kleurcode 2076.

Rijnlands groen

Heerengracht groen
Een kleur die gebruikt wordt voor het schilderen van grachtenpanden.

Polderbruin
Warmbruin met kleurcode 2005.

Zeeuws bruin
Ideaal voor een landelijke omgeving, werd vroeger dan ook veel in Zeeland toegepast.

Brabants geel
Een kleur die bij het gezellige Brabant past maar natuurlijk ook in andere streken. Heeft een gouden tint.

Brabants geel

Wagenrood
Noem het brandweerrood of wagenrood, de kleur is helder.

Ossenbloed
Bij restauratie van oude panden wordt er soms gebruik gemaakt van deze opvallende roodtint.

Dresdener blauw
Prachtige en klassieke blauwtint.

Boheems blauw
Overal in Nederland kom je deze grijsbruine kleur tegen. Kleurcode 2047.

Beemster grijs
Een middengrijze tint met kleurcode 2097.

Beemster grijs

Schermergrijs
Een oud grijze kleur met een klein beetje oker.

Rijtuigenzwart
Een diepe zwarte kleur die vroeger veel werd gebruikt voor het schilderen van rijtuigen.

Monumentale verfkleuren in Nederland

Bovenstaande verfkleuren in Nederland zijn traditioneel. Ze worden van oorsprong in bepaalde provincies, regio’s of streken gebruikt. Dit wil niet zeggen dat je per provincie of regio ook aan deze verfkleuren gebonden bent. Een en ander hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de ouderdom van het land of de woning, de omgeving maar ook regels vanuit de gemeente. En natuurlijk wat je zelf mooi vindt.

Met monumentale verfkleuren zit dit iets anders in elkaar. Vaak ben je aan deze verfkleuren gebonden, of je het nu mooi vindt of niet. Deze regel geldt uiteraard alleen voor monumentale panden. Hieronder vind je de meest voorkomende monumentale verfkleuren.

Bentheimergeel

Berlijnsblauw

Berlijnsblauw

Drentsbruin

Engelsrood

Geldersblauw

Grachtengroen

Grachtengroen

Mergelwit

Monumentengroen

Regentenbruin

Rijtuigengroen

Zandsteenbeige

Zandsteenbeige

Zandsteengeel

Zweedsrood

Achterhalen van de oorspronkelijke kleur

Het is niet altijd makkelijk om de oorspronkelijke verfkleuren te achterhalen. Het eerste wat je kunt doen is de oude verflaag er heel voorzichtig afschuren. Vaak vind je de oorspronkelijke kleur onder de oude laag. Maak hier foto’s van, een expert kan vertellen welke kleur hier het dichtste bij ligt.

Soms is de woning of het pand jarenlang bijgehouden door een schildersbedrijf. Vraag aan dat schildersbedrijf na welke verfkleuren is gebruikt.

Je kunt eventueel ook bij de gemeente de oorspronkelijke verfkleur opvragen. Vooral voor monumentale panden is deze informatie ergens bekend. Gaat het om een ‘normaal’ gebouw dan kunnen (oudere) omwonenden vaak meer over de oorspronkelijke kleur vertellen.

Verfkleuren per provincie

Opvallend is dat per provincie bepaalde verfkleuren veel worden toegepast. Om je op weg te helpen vind je hieronder wat informatie over verfkleuren in de verschillende provincies of regio’s. Al deze kleuren vind je onder het Sikkens colorconcept, de beste kwaliteit verf voor de woning.

Bekijk Sikkens colorconcept

Limburg

In Thorn worden gevels wit geschilderd, kozijnen en smeltranden zwart of P0.20.10 (een soort grijsgroen). In Valkenburg worden gevels soms voorzien van de kleur F2.30.70, een zandkleur. Verder kom je in Zuid-Limburg witte gevels met zwart houtwerk tegen.

Brabant

In Brabant wordt er veel gebruik gemaakt van bruin- en roodtinten. Kozijnen, deuren en dakranden krijgen vaak de volgende kleuren: E4.40.50, F2.50.60, F6.60.60, EO.05.45, E4.05.55, CO.05.55 en soms ook LO.05.65 (soort groen). Let op want in Heusden gelden weer andere verfkleuren. Gevels krijgen een blauwtint met code TO.10.70. Voor kozijnen is dit geel/oranje met de codes F2.25.75 of F2.07.88. Voor deuren wordt vaak weer gekozen voor de verfkleuren CO.45.20, dit is roodbruin.

Zeeland

In Zeeland kom je veel verschillende verfkleuren tegen. Bijvoorbeeld in West-Vlaanderen waar gebruik wordt gemaakt van bruintinten voor de gevels en soms ook geel. Kozijnen krijgen juist weer een groenblauwe kleur (TO.30.60). Ook kan gekozen worden voor de blauwe kleuren UO.20.60 en UO.30.40.

In Westkapelle krijgt het houtwerk een donkergroene kleur (JO.30.30) en hekwerk juist een rode kleur. Schuren (opslag) in Zeeland worden voorzien van een zwarte of donkergroene kleur. Het bieswerk is juist weer wit.

Zuid-Holland

Wat zijn de verfkleuren in Zuid-Holland? Dijkhuisjes hebben een witte gevel met rood, groen of blauw houtwerk. Bijvoorbeeld TO.46.20 (blauw) of NO.52.27 (groen). Vissersdorpen worden voorzien van witte gevels met een zwarte smeltrand. In de Hoeksche Waard, Beijerland en Alblasserwaard krijgen de luiken een donkere of lichte groene kleur waaronder LO.50.30.

Noord-Holland

In Noord-Holland kunnen de gebouwen erg kleurrijk zijn. Dit hangt ook weer van de locatie af. Gaat het om Waterland/Broek en Waterland dan hebben de gevels een lichte en vrolijke kleur. Bijvoorbeeld F2.07.88 (geel), G8.10.80 (geelgroen), CN.02.77 (soort roze), E4.05.75 (zand) of SO.10.80 (zachtblauw). Kozijnen zijn wit of zwart.

In Amsterdam zijn gevels zwart of ossebloedrood, deuren zijn vaak zwart. Kozijnen kunnen ook zandkleurig zijn (F2.06.84). In ‘t Gooi schilderen ze de luiken in een opvallend rode kleur (CO.60.30). De gevels zijn hier wit. In de Zaanstreek kom je veel groentinten voor gevels tegen, dit zie je ook in West-Friesland. Terwijl in ‘t Zand/Camperduin de kozijnen bruin of zandkleurig (F9.22.77) zijn. Maar er kan ook voor groen worden gekozen.

Utrecht

In Amerongen zijn de deuren en ramen zwart of wit van kleur. Dit geldt ook voor het Vecht of de Heuvelrug. Hier zie je houtwerk en luiken in het rood of wit. Bijvoorbeeld CO.60.60. Voor accenten wordt soms gekozen voor de opvallend gele kleur F2.70.65.

Gelderland

In Gelderland zijn de verfkleuren vrij donker. Het betreft hier donkergroen of bruin. Bijvoorbeeld in de Achterhoek waar vaak gekozen wordt voor CO.45.20 of CO.40.30. Op de Veluwe krijgen deuren en luiken een donkergroene kleur waaronder LO.20.20.

Drenthe

Op naar Drenthe, ook hier kom je verschillende verfkleuren tegen. In de brinkdorpen kiezen ze voor natuurlijke groene kleuren voor de deuren. Denk hierbij aan LO.30.30. Kozijnen worden vaak wit geschilderd. In Schoonoord worden schuren in een bruine kleur geverfd zoals CO.40.30.

Overijssel

Wie in Overijssel woont moet rekening houden met bepaald kleurgebruik. De luiken op landhuizen zijn in het zwart, wit, geel (F2.70.65), blauw (TO.50.40) of rood. In Staphorst is het normaal om luiken een donkere of zwarte kleur te geven maar dit mag ook in het wit zijn. Sommige mensen kiezen juist voor de K2.60.40 groene kleur voor deuren en luiken. Als accentkleur is het rode C4.63.27 een veel gemaakte keuze.

Groningen

In het noorden van Groningen krijgen lijsten een witte kleur en de kozijnen van deuren en ramen een groene LO.30.30 kleur. Zogenaamde landschapwoningen krijgen CO.20.12 voor het houtwerk en het rode C6.65.35 of roodbruine CO.40.30 voor de gevel.

Friesland

Verspreid door Friesland kom je zwart houtwerk of kozijnen tegen. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van E4.05.85 voor kozijnen. In Zuid-Friesland is het niet ongebruikelijk om de gevel te voorzien van een zandkleur (F2.15.85) of gele kleur. In deze regio krijgt houtwerk een bruine kleur waaronder B9.53.23 of CO.45.21.

Flevoland

In Almere worden gevels vaak grijs geschilderd (ON.0076). Het houtwerk is roze, lichtgroen, geel of zwart van kleur. Denk hierbij aan CO.10.80 (zalmroze) of L8.10.80 (lichtgroen).

Waddeneilanden

Op de Waddeneilanden wordt ook rekening gehouden met bepaalde verfkleuren. De kozijnen zijn zwart of wit. Soms worden gevels in de opvallend gele kleur F8.15.80 geschilderd.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verfkleuren in Nederland – per provincie of regio
Schuiven naar boven