Sinterklaas vieren met baby – zo bereid je het voor

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je wil Sinterklaas vieren met een baby. Of je kindje nu 1 maand of 3 maanden oud, hij of zij blijft wel erg klein om Sinterklaas te vieren. Maar vanaf 6 maanden merk je dat baby al bezig is met zijn of haar omgeving. Vanaf 11 maanden kan je kindje zelfs bang worden voor de goedheiligman. Hoe vier je Sinterklaas en komen Sint en Piet ook op bezoek? Welk cadeautje koop je voor je zoon of dochter? Allemaal vragen waar je mee kan zitten.

Baby van 1, 2 en 3 maanden oud

Kun je Sinterklaas vieren met een baby van 1-3 maanden oud? Eigenlijk zijn deze kinderen nog te jong om Sinterklaas te vieren. Toegeven, jonge baby’s slapen veel en zijn tussendoor alleen maar bezig met drinken en zich ontwikkelen.

Natuurlijk wil je Sint en Piet niet aan jullie huisje voorbij laten gaan. Je kan dus best een cadeautje kopen. Bijvoorbeeld iets dat het gehoor of de kast stimuleert. Denk aan zachte voorwerpen of speeltjes met muziek.

Bekijk babyspeelgoed 0-3 maanden oud

Je kindje zal er blij mee zijn. Maar bedenk dat baby nog niet begrijpt waarom er cadeautjes zijn. Er is überhaupt geen sprake van het begrip cadeautjes.

Is je baby nog heel klein, dan is het misschien leuker om samen met je partner en familie of vrienden geprezen te doen. Ook iets voor elkaar. Zijn er oudere kinderen binnen het gezin? Voor hen geldt de spannende tijd van Sinterklaas natuurlijk wel.

Je zoon of dochter is 4, 5 of 6 maanden oud

Je merkt dat je kindje al sterk begint te worden. Rond de 6 maanden begint je kindje zich om te rollen. Het kind van vijf of zes maanden oud kan zelfs al bewust dingen vastpakken en van de ene naar de andere hand verplaatsen.

Begrijpt je kind het Sinterklaasfeest? Nee, nog niet. In deze periode zal je kind reageren op geluid en rond de 6 tot 7 maanden kan het begrijpen waar het geluid vandaan komt. Piet of Sinterklaas, het boezemt geen angst in en wekt ook geen ontzag. Een cadeautje krijgen is leuk, maar het kind begrijpt nog niet waar dat vandaan komt. Geen probleem, kies voor speelgoed waarmee het kind op ontdekking kan.

Kind van 7, 8 en 9 maanden oud

Is je kind 7 maanden oud? Dan is de kans groot dat hij/zij rechtop begint te zitten. Maak je niet ongerust wanneer dit wat later gebeurt. Je baby begint bekenden te herkennen en kan daardoor schrikken of bang worden van vreemden. Eenkennig noem je dat. Vaak begint dit rond de leeftijd van 9 maanden.

Sint en zwarte piet kunnen voor baby beangstigend zijn. Het kind kan gaan huilen en zijn gezicht afwenden. Maar ook zijn er kinderen die vooral de baard van Sinterklaas wel interessant vinden. Houd hier rekening mee wanneer ze eraan trekken. Het zal niet de eerste keer zijn dat Sint zijn baard verliest. Speelgoed is gericht op de ontwikkeling: grote blokken of beweegbare voorwerpen.

Naar speelgoed vanaf 6 maanden

Stoere kinderen van 10, 11 en 12 maanden oud

De eenkennigheid kan nog wel even voortduren. Het kind begint zich in deze periode op te trekken en zal langzaam de eerste stapjes gaan maken. Op deze leeftijd is het leuk om Sinterklaas te vieren, alhoewel het besef er nog steeds niet is. Sint of Piet kunnen best wel eng zijn voor het kind, juist omdat het kind bekenden en vreemden van elkaar kan onderscheiden. Cadeautjes geven is leuk, het kind scheurt graag het papier kapot.

Sinterklaas vieren met baby: wanneer het besef er is

Pas wanneer het kind rond de twee tot drie jaar oud is, komt het besef van Sint er pas echt. Inmiddels is je kindje geen baby maar een peuter. Op deze leeftijd zijn veel kinderen wel nog verlegen of zelfs een beetje bang. Niet alleen door het uiterlijk van Sint en Piet, maar ook door de ophef die wij er als volwassenen van maken. Wanneer papa en mama zo bezig zijn met Sint en Piet, dan moet het wel heel bijzonder zijn.

In de zak (stoute kinderen)

Vroeger werd er vaak gedreigd: “als jij je speelgoed niet opruimt, ga je in de zak mee naar Spanje.”. Natuurlijk moeten we het kind niet bang maken met zulke opmerkingen. Niet in de zak mee en ook niet met de roe: Sint is er voor alle kinderen. Door het kind te dreigen met negativiteit rondom Sinterklaas kan het erg gespannen worden. Niet willen eten, slecht slapen en buikpijn horen bij deze spanningen.

Cadeautjes uitkiezen

Het is voor kinderen leuk om alvast cadeautjes uit te zoeken. In november vallen de eerste speelgoedboekjes op de mat. Laat het kind vanaf ongeveer twee jaar oud aankruisen, omcirkelen of uitknippen wat het graag zou willen hebben van de Sint. Samen met mama, papa of broertje/ zusje wordt er zo naar het sinterklaasfeest toegeleefd worden.

Schoentje zetten? Het is een traditie die we ons kind graag doorgeven. Rond een jaar of twee is het kind zich ook hier beter bewust van. Voor die tijd kan de schoen wel gezet worden, maar zal baby dit nog niet begrijpen.

Kinderen vinden het wel altijd leuk om naar de intocht te gaan kijken: de boot, het paard, de muziek, de slingers, de pepernoten, het maakt het allemaal spannend. Let overigens wel op met snoepgoed en jonge kinderen: deze kunnen zich erin verslikken of zelfs in stikken. Geef altijd verantwoord snoepgoed.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Sinterklaas vieren met baby – zo bereid je het voor
Schuiven naar boven