Waarom heeft Apple een appel als logo?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hebt de Appel smartphone, laptop, tablet en pc. Het is je vast wel eens opgevallen dat ze een stuk fruit als logo hebben. Waarom heeft Apple een appel als logo? Je zou denken vanwege de naam, maar het verhaal hierachter is misschien wel anders dan je denkt.

Verschillende theorieën: Isaac Newton

Het is natuurlijk mooi om verschillende theorieën over het Apple logo te bedenken. Er doen dan ook verschillende verhalen de ronde. Bijvoorbeeld de vallende appel die op het hoofd van sir Isaac Newton (natuurkundige uit de 17e eeuw) viel waardoor hij de zwaartekracht ontdekte. Helaas, het logo is hier niet op gebaseerd.

Overigens komt dit verhaal niet helemaal uit de lucht vallen. Er werd namelijk eerst een ander logo bedacht. Het betrof hier een afbeelding waarbij Isaac Newton onder een appelboom zit. Helaas was die afbeelding niet geschikt als logo.

Bekijk de nieuwste iPhones

De appel van Adam en Eva

Waarom heeft Apple een appel als logo? Er zijn mensen die zeggen dat dit met Adam, Eva en de verboden appel te maken heeft. Een listige slang wist Eva te verleiden om van een verboden appel te eten. De appel zou dus voor wijsheid staan, Apple heeft dit als inspiratie gebruikt.

Nee hoor, ook dit verhaal is een mythe. Apple is helemaal niet geïnspireerd geweest door het verhaal over Adam en Eva. Het is niet eens duidelijk of de oprichter van dit merk zich wel met Bijbelse verhalen bezighield.

Alan Turing en de giftige appel

Apple heeft natuurlijk alles met computers te maken. De wiskundige Alan Turing heeft bij de ontwikkeling van computers een belangrijke rol gespeeld. Deze computerpionier werd wist tijdens de tweede wereld oorlog de enigmacode te kraken. Hiermee legt de hij de basis voor encryptie (versleuteling).

Wat heeft deze goede man met Apple te maken? Turing viel in de liefde op mannen, dat was in die tijd verboden. Daarom werd hij chemisch gecastreerd. Na de tweede wereldoorlog vond hij het wel genoeg geweest. Hij vulde een appel met cyanide en nam hier een hap uit. Zo kwam hij om het leven. Omdat Turing de grondlegger van de computers was zou Apple voor een aangevreten appel hebben gekozen.

Hoe mooi het verhaal ook klinkt, het is niet waar. Het zou een beetje luguber zijn om het zelfmoordmiddel van een computerpionier als logo te nemen.

Leuk weetje: een Apple laptop wordt een MacBook genoemd. Dit soort laptops zijn zeer stabiel en betrouwbaar. Wel duurder dan andere merken maar de kwaliteit is helemaal top.

Bekijk Apple laptops

Waarom Apple een appel als logo heeft: de waarheid

Ook zo benieuwd naar de ware reden waarom Apple een appel als logo heeft? Hier komt het uiteindelijke verhaal. Steve Jobs, oprichter van het bedrijf, volgde een fruitdieet. Dat doen mensen soms omdat ze op een gezonde manier af willen vallen. Industrieel ontwerper Janoff ging met een plaatje van een appel aan de slag.

In eerste instantie was er een beetje onduidelijk dat het om een appel ging. Het getekende fruit kon net zo goed een kers zijn. Daarom werd er een hap uitgetekend. Nu was het duidelijk dat het een appel betrof. Dit is uiteindelijk het logo van Apple geworden.

De bedrijfsnaam

Waarom Apple Apple heet? Dat is ook weer aan Steve Jobs en zijn fruitdieet te danken. Hij had samen met de andere oprichter nog drie maanden de tijd om een fictieve bedrijfsnaam te bedenken. Hij kwam met de bedrijfsnaam Apple Computer, maar meer uit wanhoop.

Steve Jobs zei dat iemand anders vóór 17 uur ‘s middags een betere naam moest verzinnen, anders zou het toch echt Apple Computer worden. Niemand was creatief genoeg om met een andere naam te komen dus zo ging het bedrijf als Apple de geschiedenis in.

Eerst de bedrijfsnaam, later pas het logo

Het is natuurlijk niet zo dat eerst het logo bedacht is. Nee, als eerste was er de bedrijfsnaam. Toen pas kwam het logo om de hoek kijken. Nu weet je dus hoe en waarom de bedrijfsnaam en het logo geboren zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom heeft Apple een appel als logo?
Schuiven naar boven