Voordelen en nadelen van boeken lezen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

We vertellen onze kinderen om vooral veel boeken te lezen. Ook op volwassen leeftijd heeft een boek lezen een aantal onverwachte voordelen. Maar zoals met alles het geval is, heeft dit ook nadelen. Nieuwsgierig geworden? Ontdek de belangrijkste voordelen en nadelen van boeken lezen.

Drie voordelen van boeken lezen

Iedereen vertelt je dat je boeken moet lezen, want het zou goed voor je zijn. Er is wel een verschil tussen een fysiek boek of een e-book lezen. Een elektronisch boek lees je via een zogenaamde e-reader, hoewel dit soms ook via de pc, laptop of smartphone kan. Hoe dan ook, hieronder vind je drie voordelen van boeken lezen.

1. Minder stress

Het is een feit: wie regelmatig leest ervaart minder stress. Door te lezen word je meegetrokken in het verhaal en wat de personages beleven. Hierdoor vergeet je alles om je heen. Je geest krijgt rust en je bent even niet met je eigen sores bezig. Lezen zorgt dus zeker voor minder stress.

Wie vlak voor het slapen gaan nog even wat leest slaapt ook beter. Maar let op dat je niet via een beeldscherm leest. Het licht dat afkomstig is van het beeldscherm kan je juist weer wakker houden. Als gevolg van te veel licht slaap je slechter in. Dit komt omdat je lichaam nog geen slaaphormonen aanmaakt.

Wil je minder stress? Lees dagelijks een half uurtje tot een uurtje. Wanneer je merkt dat je slecht slaapt dan lees je nog even wat terwijl je in bed ligt.

Naar de beste leesboeken

2. Kennis opdoen en jezelf ontwikkelen

Misschien lijkt het vreemd om middels een romannetje kennis op te doen, maar dit kan zeker. Daarnaast heb je veel studieboeken, hier leer je ontzettend veel van. Een van die voordelen van boeken lezen is dat je meer kennis opdoet. Je ontwikkelt jezelf en dat is altijd goed.

Elk boek leent zich voor het opdoen van kennis. Ga maar eens terug naar dat eenvoudig romannetje. In het boek lees je over een kasteel dat in een Schots dorpje staat. Wat je hebt geleerd: de naam van het Schotse dorpje. Waarschijnlijk ben je zo nieuwsgierig geworden dat je het opzoekt. Zo verbreed je de geografische kennis.

Je ziet, uit elk boek kun je iets leren. Ligt je interesse bij cryptocurrency, relaties, interieur of iets anders? Koop regelmatig een boek rondom dit onderwerp.

3. Een betere taalvaardigheid

Nog een van die voordelen van lezen is het ontwikkelen van je taalvaardigheid. Je maakt kennis met nieuwe of moeilijke woorden. Bovendien ontdek je hoe andere mensen praten, schrijven of lezen.

Voor kinderen is boeken lezen ontzettend belangrijk. Het helpt namelijk bij het leren lezen en schrijven. Daarom werken ze op basisscholen altijd met een leesniveau. Het kind moet in een bepaalde groep (klas) ook een bepaald leesniveau kunnen bereiken.

Nadelen boeken lezen

Elk voordeel heeft ook weer zijn nadeel. Ontdek de belangrijkste nadelen van boeken lezen. Let op want die nadelen hoeven jou niet tegen te houden om van een goed boek te genieten.

Onterechte mening vormen

Wanneer je helemaal verdiept bent in een boek dan vorm je al snel een mening. Die mening kan onterecht of onbetrouwbaar zijn. Daarnaast kan het dat de lezer jou een bepaalde mening wil opdringen. Ga je hierin mee of heb je een eigen mening? Het is belangrijk om na afloop van het lezen nog even te evalueren.

Angstgevoelens of slecht slapen

Een spannende thriller of misschien wel een horror: dit soort boeken kan angstgevoelens oproepen. Als gevolg hiervan slaap je slecht. Ook kan het dat je droomt over het verhaal waar je net over gelezen hebt. Je wordt eerder wakker of slaapt heel onrustig.

Bekijk thrillers en spannende verhalen

Merk je dat een leesboek invloed heeft op je gevoelens of emoties? Kies dan liever voor een ander genre. Bijvoorbeeld een roman, drama of komedie. Lees een thriller of spannend verhaal liever overdag.

Het kost soms veel geld

Toegeven, een boek kun je echt niet voor een euro kopen. De best verkochte boeken kosten tussen de € 15 en € 25. Wanneer je regelmatig een nieuw boek koopt dan ben je best veel kwijt zijn. Aan de andere kant kun je boeken lezen als een hobby zien. Aan een hobby mag je best wat geld uitgeven. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders jaarlijks € 800 aan hun hobby besteden. Daar kun je heel wat boeken van kopen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Voordelen en nadelen van boeken lezen
Schuiven naar boven