Waarom is crypto de toekomst?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een veelgehoorde uitspraak: “crypto is de toekomst”. Waarom is dit eigenlijk? Er zijn twee eenvoudige redenen waarom cryptocurrency toekomstperspectief heeft. Niemand kan voorspellen welke crypto blijft bestaan en welke verdwijnt, maar we zijn er nog lang niet vanaf.

Een decentraal (digitaal) betaalmiddel

Momenteel zitten we vast in het gecentraliseerd betalingssysteem. De Europese centrale Bank (ECB) drukt onbeperkt geld bij. Spaarders en pensioenfondsen ondervinden hier de nadelen van: het huidige geld wordt steeds minder waard.

Dit gebeurt niet alleen binnen Europa, ook Amerika is een ster met betrekking tot het bijdrukken van dollars. In andere landen gaat het financieel ook de verkeerde kant op. Sommige landen kampen met een torenhoge inflatie waardoor er snel een oplossing moet komen.

Die oplossing werd in 2009 al bedacht: de komst van bitcoin. Een decentraal betaalmiddel waar overheden of banken geen invloed op hebben.

De eerste € 1000 in crypto gratis handelen? Pak die bonus via onderstaande link.

Open een account op Bitvavo

Crypto heeft de toekomst

In een periode waarin de geldpers (onbeperkt) wordt aangezet is er behoefte naar minder controle. Crypto oftewel cryptocurrency heeft de toekomst omdat het zich onttrekt aan centrale banken. Er geldt een maximum uitgifte van een bepaalde valuta, dat is van tevoren duidelijk. Niemand die de digitale geldpers even aan kan zetten.

Alleen al om die reden heeft crypto de toekomst. Maar er is meer aan de hand, want crypto wordt als het digitale goud gezien.

Digitale waardeopslag

Goud is een metaal dat maar in beperkte hoeveelheid op aarde aanwezig is. De vraag naar goud is in economisch onzekere tijden ontzettend groot. Hierdoor stijgt de goudprijs. Waarom is dit eigenlijk? Omdat goud een zekerheid biedt: er is altijd wel iemand die het van je over wil kopen.

Bitcoin, de allereerste cryptocurrency aller tijden, wordt als het digitale goud gezien. Het kent een beperkte uitgifte (21 miljoen stuks) en er is altijd wel iemand die het wil kopen.

De prijs van bitcoin is wel veel volatieler dan die van goud. Dit komt omdat nog niet iedereen bitcoin als digitale waardeopslag heeft geaccepteerd. Hierdoor stuitert de koers alle kanten op. Toch is op lange termijn te zien dat de waarde steeds meer toeneemt.

Bitcoin deed er 12 jaar over om duizenden procenten in waarde te stijgen. Iets waar veel grote bedrijven 40 jaar of langer over hebben gedaan. Alweer een reden dat crypto de toekomst is.

Hoe ziet de toekomst van crypto er uit?

Je kunt je natuurlijk afvragen of crypto blijft groeien. Het eenvoudige antwoord hierop: ja. Het is vooral de nieuwe generatie die zich op cryptocurrency stort. Ze weten dat dit het geld van de toekomst is, alleen nog niet in welke vorm.

Het probleem zijn de overheden wereldwijd. China maar ook andere landen hebben crypto al flink aan banden gelegd. In sommige landen is de handel en zelfs het bezit van cryptocurrency verboden. Wat niet wil zeggen dat dit volledig is verdwenen: de handel vindt gewoon via een omweg plaats. Je kunt mensen toch niet alles verbieden.

Zorgen maken over de toekomst

Juist de bemoeienissen van overheden leidt tot zorgen bij crypto investeerders. Stel je eens voor dat Nederland of België crypto helemaal gaat verbieden. Je mag het dan niet meer openlijk aankopen. Dit betekent dat je via de zwarte markt eraan moet komen. Velen zouden er vanaf zien, maar er zijn er altijd die het toch willen hebben.

Waarom? Simpelweg om zich te onttrekken aan het reguliere betalingssysteem. Want mensen maken zich niet alleen zorgen over cryptocurrency, maar meer nog over de huidige valuta. Wanneer dat zo doorgaat staat de euro, de dollar of welke andere valuta dan ook op omvallen. Dit brengt een wereldwijde financiële crisis met zich mee.

Voorbeelden uit het recente verleden

Het Latijns-Amerikaanse land Venezuela ging in 2021 gebukt onder de hoogste inflatie wereldwijd. Alleen al in 2020 bedroeg de inflatie 3000%, hier kwam in 2021 nog meer bovenop. Deze hyperinflatie had verschillende oorzaken, het begon allemaal met een daling van de olieprijs (begin jaren 80).

Het land begon geld bij te drukken, maar in 2016 ontstond er een nieuw probleem. Venezuela had geen geld meer om geld bij te drukken. Bovendien kan een Centrale Bank tijdens hyperinflatie nooit snel genoeg geld bijdrukken. Het gevolg: de waarde van de bolivar daalde hard. 1 miljoen Venezolaanse Bolivar was in 2021 evenveel waard als € 0,22.

Geld bijdrukken is een crisismaatregel. Maar het zorgt er wel voor dat jouw spaargeld ineens een stuk minder waard is. En dat is wat cryptocurrency weet te voorkomen. Cryptomunten bijdrukken is namelijk niet mogelijk.

Gaat crypto stijgen in 2022, 2023 en verder?

Misschien twijfel je of je moet investeren in crypto. Dat crypto ook in de toekomst blijft bestaan, dat is wel duidelijk. Zelfs met een verbod ontkom je er niet aan dat het blijft circuleren. Denk maar eens aan andere verboden producten die nog steeds verhandeld worden. Maar dan wel tegen een hogere prijs dan wanneer het legaal zou zijn.

Dus: er blijft een vraag naar crypto bestaan. Dit betekent dat crypto gaat stijgen, linksom of rechtsom. Toch is het niet zo dat alle cryptocurrency blijft bestaan. 90% van de projecten kan de prullenbak in: het stelt weinig voor.

Kopen of verkopen

De vraag is of je crypto moet kopen, verkopen of er helemaal vanaf moet blijven. Dit is een vraag die niemand kan beantwoorden. In een periode waarbij bitcoin en andere crypto aan waarde verliest, heerst er vaak een negatief sentiment. Velen denken dat crypto uiteindelijk gaat verdwijnen, maar dit lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Of je moet kopen of niet, dat moet je voor jezelf uitmaken. Bedenk vooral waarom je in crypto investeert. Aan de hand hiervan maak je de juiste keuze.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom is crypto de toekomst?
Schuiven naar boven