Weerbestendige kussens – all weather

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Met weerbestendige kussens geniet je alle seizoenen van de buitenlucht. Deze zogenaamde all weather kussens kunnen namelijk altijd buiten blijven liggen. Ook in de winter, hoewel het beter is om ze in deze periode op te bergen. Bekijk de beste weerbestendige kussens, waar je bij aankoop op moet letten en hoe het onderhoud eruit ziet.

Dit zijn all weather kussens

Er is een groot verschil tussen All Weather kussens en normale tuinkussens. All Weather, je noemt het ook wel weerbestendig. De naam zegt het eigenlijk al: deze kussens zijn goed bestand tegen verschillende weersinvloeden. Ze zijn vooral waterbestendig, en dat is het meest belangrijk. Bovendien zijn ze schimmelwerend en UV-bestendig.

Eigenlijk kun je maar één conclusie trekken: weerbestendige kussens zijn een goede aankoop. Helaas worden er ook veel tuinkussens verkocht die helemaal niet weerbestendig zijn.

Wat zijn de beste buitenkussens?

De beste buitenkussens zijn niet alleen weerbestendig, ook hebben ze een mooie uitstraling. Het materiaal verbleekt niet in de zon. Dit is allemaal te danken aan een speciale coating die de buitenkant water en- UV-bestendig maakt.

Hieronder vind je de beste weerbestendige kussens in een handig overzicht. Bij elk product vind je informatie over de kleur, afmeting en eigenschappen.

Bekijk All Weather kussens

Hier moet je bij aankoop op letten

Via bovenstaande link kom je bij de beste weerbestendige kussens uit. Is het de bedoeling dat de kussens tegen regen en zonlicht kunnen, koop dan zeker geen andere tuinkussens.

Let bij aankoop daarom goed op de volgende eigenschappen:

  • Waterafstotend
  • UV-bestendig
  • Schimmelwerend

Verder moeten de kussens de juiste afmeting hebben. Meet vooraf op welk formaat je nodig hebt. Houd er rekening mee dat All Weather kussens vaak sober van kleur zijn. Denk hierbij aan zwart, antraciet, grijs, bruin of beige. Dit komt omdat dit soort kleuren geschikt is voor alle seizoenen. Je hebt ook weerbestendige kussens in vrolijke kleuren, vooral leuk tijdens de zomermaanden.

Kunnen tuinkussens tegen regen? In de basis niet

Normale tuinkussens kunnen niet zo goed tegen regen. Dit komt omdat er geen coatinglaag aanwezig is. Als gevolg hiervan dringt het vocht direct de kussens binnen. Het gevolg: de vulling (voering) raakt helemaal doorweekt. Omdat dit lastig droogt ontstaat er snel schimmelvorming.

Normale tuinkussens kun je dus nooit in de regen laten liggen. Wordt er regen verwacht, haal ze dan binnen. Ook in de vochtige herfst- en wintermaanden kun je ze beter ergens droog opbergen.

Weerbestendige kussens mag je wel gewoon buiten laten liggen, ook in de herfst of winter.

Onderhoud van weerbestendige kussens

Verleng de levensduur van All Weather kussens met het juiste onderhoud. Heeft het geregend? Zet de kussens op hun zijkant, zo loopt het water makkelijker weg. Je zult merken dat de kussens dan veel eerder droog zijn.

Vlekken verwijder je met een vochtige doek, vaak is dit voldoende om het kussen weer schoon te krijgen. Eenmaal in de zoveel tijd ga je voor groot onderhoud. Doe dit bij voorkeur na de winterperiode, zodat je in het voorjaar weer op frisse en schone kussens zit.

Maak een mild sopje van 2 liter lauw water en 30 ml zachte zeep. Gebruik bijvoorbeeld groene zeep, dit is milieuvriendelijk en goed voor het materiaal.

Neem een zachte spons en dompel deze in het sopje. Neem nu de kussens zorgvuldig af. Naspoelen met koud tot lauw water (maximaal 40 °C).

All Weather kussens impregneren

Dankzij de coatinglaag blijven je all weather kussens heel lang waterdicht. Ga je hier met een (agressief) schoonmaakmiddel overheen, dan kan de coatinglaag verdwijnen. In dit geval is het nodig om de weerbestendige kussens opnieuw te impregneren. Doe je dit niet dan zijn ze waterdoorlatend en zullen gaan schimmelen.

Koop een goede waterafstotende spray. Het beste kun je voor Texseal Pro gaan, dit is een impregneermiddel dat uitermate geschikt is voor tuinkussens, parasols en andere dingen.

Bekijk Texseal Pro

Zorg dat de tuinkussens volledig schoon en droog zijn. Spuit het totale oppervlak van de kussens in. Houd de spuitbus hierbij op ongeveer 15 cm afstand. Zorg voor een gelijkmatige verdeling. Vergeet niet de andere kant van de kussens te behandelen.

De droogtijd bedraagt ongeveer twee uur, hierna zijn de kussens klaar voor gebruik. Controleer de waterdichtheid door enkele druppels water op het kussen te laten vallen. Lopen de druppels als parels er vanaf, dan is het kussen waterbestendig. Wanneer de druppels blijven liggen of in de stof trekken, dan moet je de behandeling nog eens of beter herhalen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Weerbestendige kussens – all weather
Schuiven naar boven