Is een verzwaringsdeken goed of slecht?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hoort veel over verzwaringsdekens en dat is niet zomaar. Hij werkt namelijk tegen slecht slapen, angsten, chronische pijn en andere klachten of aandoeningen. Is een verzwaringsdeken echt wel zo goed? Vaak wel, maar er zijn situaties waarbij je liever geen zwaartedeken gebruikt.

Dit doet een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is, zoals de naam al doet vermoeden, een zware deken. De deken is namelijk gevuld met zware korrels of een soort zand. Wat doet een verzwaringsdeken? Deze creëert een diepe drukstimulatie.

Om uit te leggen wat diepe drukstimulatie is gaan we even terug naar je kinderjaren. Hoe fijn was het als een van je ouders je stevig vasthield. Hierdoor voelde jij je veilig en geborgen. Een verzwaringsdeken creëert datzelfde effect. Door druk op het lichaam te leggen maak je lichaam hormonen aan. Hierdoor voel jij je veilig, vertrouwd en ontspannen.

Is een verzwaringsdeken goed? Vaak wel!

Er zijn van die situaties waarbij je echt wel een verzwaringsdeken kunt gebruiken. Sterker nog: deze deken helpt je om beter en dieper te slapen. Hieronder enkele veelvoorkomende situaties waarbij een verzwaringsdeken een goede keuze is.

Bekijk verzwaringsdekens

Autisme

In Nederland is ruim 3% van de bevolking gediagnosticeerd met een vorm van autisme. Dit betekent dat het redelijk veel voorkomt. Misschien ligt het percentage nog wel hoger want niet altijd wordt er een diagnose gesteld.

Autisme kenmerkt zich door het vasthouden aan routines en eigen gewoonten. Er is sprake van overgevoeligheid, bijvoorbeeld voor geluiden, bewegingen, pijn en temperatuur. Iemand met autisme is sociaal minder sterk. Ook heeft deze persoon vaak moeite met onverwachte veranderingen.

Een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat het lichaam serotonine en ocytocine aanmaakt. Juist bij mensen met autisme is het serotonineniveau te laag. De verzwaringsdeken zorgt dus voor een beter slaappatroon.

ADHD en ADD

Deze twee worden vaak door elkaar gebruikt maar er is wel een verschil tussen beiden. De symptomen zijn vrijwel gelijk maar bij ADD ontbreekt de hyperactiviteit. In beide gevallen gaat het wel om een aandachtstekortstoornis.

Mensen met ADHD of ADD komen moeilijker in slaap. Ze hebben namelijk last van allerlei prikkels om zich heen. Een verzwaringsdeken vermindert de invloed van prikkels.

Stress en spanning

Ga je gebukt onder stress of langdurige spanning? Dan is een verzwaringsdeken ook goed. Alleen al omdat je de spanning van je af voelt glijden. Dit is allemaal te danken aan de hormonen die je lichaam dankzij de diepe druk aanmaakt.

Chronische pijn

Veel mensen hebben last van chronische pijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Duidelijk is wel dat de pijnklachten niet afnemen, zelfs niet bij gebruik van medicatie (of maar een klein beetje). Door chronische pijn kun je slecht slapen.

Een verzwaringsdeken is goed wanneer je last hebt van chronische pijnklachten. Je lichaam maakt namelijk hormonen aan waardoor je meer ontspant. Hierdoor neemt de spierspanning af en ervaar je minder pijn. Dit kan toch wel enkele uurtjes slaap per nacht schelen.

In deze situaties is een verzwaringsdeken niet goed

Niet iedereen kan gebruik maken van een verzwaringsdeken. Er zijn situaties waarbij je dit liever achterwege laat.

Heb je ernstige pijnklachten, dan kan een verzwaringsdeken alleen maar meer kwaad dan goed doen. Bijvoorbeeld wanneer de deken extra op de pijnlijke plekken drukt. Om dit op te lossen kun je eventueel gebruik maken van een dekenboog. Zo ontlast je de pijnlijke plek. Terwijl de rest van je lichaam wel van de voordelen van de verzwaringsdeken profiteert.

Bekijk dekenbogen

Verzwaringsdekens zijn niet goed voor hele jonge kinderen. Het kind moet oud genoeg zijn om zelf in en uit bed te stappen, maar ook om de deken zelf terug te slaan.

Heb je last van nachtelijk zweten, dan is deze deken geen geschikte keuze. Verzwaringsdekens voelen erg warm aan, al helemaal in de zomermaanden. In de wintermaanden kan die extra warmte juist prettig zijn.

Mensen met ernstige claustrofobie kunnen beter niet onder een verzwaringsdeken liggen. Je voelt je al snel opgesloten en krijgt het misschien wel benauwd. Dit geldt ook wanneer je last hebt van bepaalde angsten. Door een verzwaringsdeken heb je het gevoel dat je wat moeilijker weg komt.

Zo slaap je onder een verzwaringsdeken

Je hebt een speciale deken aangeschaft maar nu is het de vraag: hoe slaap je onder een verzwaringsdeken? Dat is niet zo moeilijk. Leg eerst een laken op het bed en hier overheen de deken. Het laken voorkomt dat de deken vies wordt, bijvoorbeeld door huid vet of zweet. Er zijn ook speciale hoezen voor verzwaringsdekens verkrijgbaar.

Wil je niet dat je partner onder dezelfde deken ligt? Dan zul je de deken gedeeltelijk op moeten vouwen. Je kunt aan de kant van je partner ook de deken oprollen, zodat hij niet dubbel over jou heen ligt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is een verzwaringsdeken goed of slecht?
Schuiven naar boven