Aantal gebruikers WhatsApp (Nederland en wereldwijd)

Bijgewerkt: 19 maart 2022

WhatsApp is de meest populaire berichtendienst voor de smartphone. In 2016 had deze dienst 1 miljard gebruikers. Dit is inmiddels flink doorgegroeid. Hoeveel gebruikers heeft WhatsApp in totaal en hoeveel Nederlanders hebben het? Lees meer over het aantal WhatsApp gebruikers. Als extra bonus ontvang je ook nog wat interessante tips.

De flinke groei van WhatsApp

Toen WhatsApp in 2009 ontstond had niemand kunnen denken dat het ooit zo populair werd. Deze applicatie werd speciaal voor smartphones ontwikkeld. Natuurlijk had in 2009 nog niet iedereen een smartphone, daarom waren er ook nog weinig gebruikers van deze dienst.

Blijkbaar dacht de oprichter dat deze app niet door zou groeien en verkocht het in 2014 aan Meta (nieuwe naam van Facebook Inc.).

Toe aan een nieuwe smartphone met ondersteuning voor WhatsApp?

Bekijk de nieuwste smartphones

Gebruikers WhatsApp wereldwijd

In 2014 had WhatsApp wereldwijd 600.000 gebruikers. Dat was natuurlijk al heel wat, maar het aantal gebruikers is sinds die tijd alleen maar gegroeid. In 2016 maakte het bedrijf Meta bekend dat er al 1 miljard gebruikers actief waren.

Dat is eind 2021 doorgegroeid naar maar liefst 2 miljard gebruikers. Een hele prestatie, want er is geen enkele andere dienst die zoveel gebruikers heeft. Let er wel op dat het hier om alle gebruikers wereldwijd gaat.

Hoeveel gebruikers WhatsApp in Nederland?

Het is ook interessant om te kijken naar het aantal Nederlandse WhatsAppgebruikers. Ook dit is in de voorbije jaren flink gegroeid. In 2020 had WhatsApp 12,1 miljoen Nederlandse gebruikers. Hiervan waren 9,3 miljoen mensen dagelijks actief.

In 2021 is het aantal Nederlandse gebruikers met 300.000 gegroeid naar 12,4 miljoen. Het aantal dagelijkse gebruikers komt uit op 9,8 miljoen, dat zijn er 500.000 meer dan in het vorige jaar.

Dit betekent dat er niet zoveel Nederlandse gebruikers bij zijn gekomen, maar dat de huidige gebruikers wel actiever zijn geworden. In 2022 ligt het aantal Nederlandse WhatsAppgebruikers op ongeveer 12,8 miljoen.

200.000 Nederlanders zijn gestopt met WhatsApp

Opvallend is dat ruim 200.000 mensen in 2021 zijn gestopt met WhatsApp. Vaak zijn deze mensen overgestapt naar Telegram, een vergelijkbare berichtendienst. De meeste mensen die met WhatsApp stoppen doen dit omwille van hun privacy.

Wat is er aan de hand met WhatsApp? Er zijn vaker lekken in de software gevonden, bijvoorbeeld in 2011, 2012 en 2015. Bovendien voldeed deze dienst voorheen niet aan de privacywet.

In 2021 voerde WhatsApp een wijziging door in de privacyvoorwaarden. Deze wijziging had nadelig gevolgen voor gebruikers. Elon Musk gooide dit op Twitter en riep mensen op om over te stappen naar de berichtendienst Signal. Dat hebben een aantal mensen daadwerkelijk gedaan. Dat verklaart waarom de dienst een aantal Nederlandse maar ook wereldwijde gebruikers is kwijtgeraakt.

WhatsApp kan niet meelezen

Voorheen was de beveiliging van WhatsApp slecht. Het werd zelfs als een van de slecht beveiligde berichtendiensten gezien. Sinds 2016 worden alle berichten maar ook oproepen via end-to-end-encryptie verzonden. Dit betekent dat anderen niet mee kunnen lezen of mee kunnen luisteren. WhatsApp zelf kan dit ook niet meer doen (voorheen dus wel). Dit zorgt natuurlijk voor een grotere privacy. Aan de andere kant kunnen overheden geen tapverzoeken meer indienen.

Metadata wordt wel bewaard, en dat is meer bedoeld voor onderzoek. De onderzoekers kunnen echter geen berichten lezen, niet zien wie er met elkaar communiceren en ook niet op welke datum of welk tijdstip.

WhatsApp gebruik naar leeftijd

Zijn het jongeren of juist ouderen die vaker gebruik maken van WhatsApp? Hieronder vind je het WhatsApp gebruik naar leeftijd.

Nederlanders in de leeftijd van 15-19 jaar besteden dagelijks 160 minuten aan social media. Het gaat hier dan om alle social media waaronder WhatsApp, Facebook, Instagram, LinkedIn en nog veel meer.

Mensen in de leeftijd van 20-39 jaar zijn dagelijks 111 minuten met social media bezig. Ben je tussen de 40 en 64 jaar dan houd je je dagelijks 85 minuten op social media op. Terwijl 65-plussers 78 minuten per dag op social media aanwezig zijn.

Van alles social media heeft WhatsApp de meeste Nederlandse gebruikers. Maar het is niet zo dat er voornamelijk jonge gebruikers op WhatsApp actief zijn. Jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar zijn net zo vaak op TikTok actief. Het publiek op WhatsApp is heel gemengd. Toch is het een feit dat jongeren sneller en makkelijker berichten versturen, terwijl ouderen er alleen uit noodzaak gebruik van maken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Aantal gebruikers WhatsApp (Nederland en wereldwijd)
Schuiven naar boven