Stekjes versturen per post

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Stek kamerplanten of tuinplanten en maak hier iemand anders blij mee. Stekjes versturen per post is zeker mogelijk. Wel is het belangrijk dat je de stengel en de eventuele wortels goed beschermt. Je moet dus rekening houden met het type verpakking en natuurlijk de verzendkosten. Bekijk hoe stekjes versturen per post in zijn werking gaat.

Alleen stekjes van gezonde planten verzenden

Nagenoeg alle stekjes kun je verzenden. Wel is het belangrijk dat ze afkomstig zijn van gezonde planten. Dit komt omdat de stekjes een lange reis tegemoet gaan. Gelukkig houd je hier tijdens het inpakken al rekening mee. Wist je trouwens dat je ook stekjes van aquariumplanten kunt verzenden? Lees hieronder de belangrijkste tips wanneer je een stek van een kamerplant, tuinplant of waterplant wil versturen.

Bladstek, stengelstek of wortelstek

Allereerst is het belangrijk om voor de juiste stekjes te zorgen. Hierbij maak je onderscheid tussen een bladstek, stengelstek of wortelstek. Dan heb je ook nog de kopstek, dit werkt vooral bij planten met een stam zoals de dracena.

Bladstekken doe je bij vetplanten en ook bij een aantal cactussen. Snijd een blad van de plant af en laat deze eerst drogen. Vervolgens steek je het blad in de grond.

Stengelstekken kan bij alle planten waar stengels of een stam aanwezig zijn. Wortelstekken is geschikt bij planten met uitlopers zoals de pannenkoekplant en de graslelie, maar ook bij planten met luchtwortels zoals de Scindapsus.

Stekjes versturen per post: stappenplan

Hieronder het juiste stappenplan voor het versturen van stekjes per post. Alles wordt besproken, van verpakking tot verzendkosten en natuurlijk hoe lang je pakketje onderweg is.

De verpakking: brievenbusdoos of envelop

Het is belangrijk dat de stekjes tijdens het verzenden niet beschadigen. Daarom is een gewone envelop niet zo verstandig. Deze wordt al snel platgedrukt, de stekjes overleven dit niet. Het beste kun je voor een brievenbusdoos gaan. Deze doos past perfect door elke brievenbus en de stekjes blijven ongedeerd. Een brievenbusdoos bestel je gewoon online.

Bekijk brievenbus doosjes

De wortels vochtig houden

Verstuur je een blad sterk dan kun je dat het beste zo snel mogelijk na het afknippen doen. Een bladstek moet toch eerst wat indrogen voordat je hem in de aarde kunt zetten. Tegen de tijd dat hij bij de ontvanger aankomt is hij wat ingedroogd, het perfecte moment om hem direct in de aarde te plaatsen.

Stekjes met wortels vragen om wat aandacht. Het is namelijk belangrijk dat de wortels vochtig blijven, anders gaat het stekje dood. Neem wat keukenpapier en maakt het vocht tijdig punt wikkelt het om de wortels heen. Hieromheen doe je wat plastic zodat het vocht niet door de envelop of de brievenbusdoos geabsorbeerd wordt.

Gebruik bubbeltjesplastic

Het is belangrijk dat een stengel niet beschadigd. Het beste kun je hem een beetje klem in de verpakking zaten. Dit doe je met behulp van bubbeltjes plastic, zo verschuift de stengel niet. Heb je geen bubbeltjes ik in huis, gebruik dan een zachte opvulling zoals watten of keukenpapier.

Eventueel kun je de stengel ook heel voorzichtig aan de binnenkant van het doosje vastmaken met een klein stukje plakband. Wanneer je dit doet is het wel belangrijk om de ontvanger hiervan op de hoogte te brengen, zodat deze de stengel niet kapot trekt.

Mini ecosysteem: perfecte manier om stekjes te versturen

Wat je ook kunt doen is een mini ecosysteem creëren. Hiervoor heb je een glazen of plastic potje met deksel voor nodig. Veel het potje met vochtige wattenpunt weg vervolgens het stekje hier bovenop aan vul het potje verder aan met watten. Op deze manier kan het stekje niet verschuiven.

Doe de deksel op het potje. Dankzij het gesloten systeem kan het vocht niet weg aan komen er geen schimmels bij. Bovendien kan het stekje ‘ademen’, zuurstof en koolstofdioxide blijven circuleren.

Naar glazen potjes met kurkdop

Stekjes versturen per post: verzendkosten

Maak vooraf afspraken over de verzendkosten. Meestal neemt degene die het stekje verstuurt de verzendkosten op zeg. Het posttarief is afhankelijk van het feit of het hier om brievenbuspost of pakketpost gaat, de afmeting en het gewicht. Hieronder vind je de meest voorkomende tarieven voor het versturen van stekjes per post.

  • Envelop van 20 g: € 0,96
  • Envelop van 21-50 g: € 1,92
  • Envelop van 51-100 g: € 2,88
  • Envelop groter dan 38 x 26 cm: € 4,50
  • Brievenbuspakje: € 4,60
  • Pakket tot en met 10 kg: € 7,25

Zo lang duurt de bezorging van post

Post dat je binnen Nederland verstuurd (en ontvangt) wordt meestal binnen 24 uur bezorgd. Pakketjes duren wat langer, meestal tussen de twee en drie werkdagen. Verzend je post naar het buitenland dan bedraagt de bezorgdheid tussen de twee en maximaal 25 dagen. De het is weer afhankelijk van het land waarnaar je het verstuurt.

Om een voorbeeld te noemen: verstuur je stekjes naar België of Duitsland dan komen ze vaak binnen 2-3 dagen aan. Moeten de stekjes naar Antarctica dan kan verzending makkelijk 20-25 dagen duren. Om die reden is het dus niet verstandig om stekjes naar verre landen te versturen, de kans dat ze heelhuids aankomen is een stuk kleiner.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Stekjes versturen per post
Schuiven naar boven