Actieve strijkplank: werking en de beste modellen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een actieve strijkplank is praktisch in gebruik. Dankzij twee verschillende functies blijft de kleding op de strijkplank liggen. Zo verschuift dit tijdens het strijken niet. Daarnaast is er een functie voor het strijken van kwetsbare stoffen. Benieuwd hoe dit item werkt? Lees alles over de werking en wat de beste actieve strijkplank is.

Kreukvrij strijken

Heb je ook altijd moeite met kreukvrij strijken? Hoe goed je ook je best doet, dat overhemd of jurkje is niet geheel glad. De actieve strijkplank helpt je met kreukvrij strijken.

Deze strijkplank is voorzien van een aanzuigsysteem. Juist door die aanzuigfunctie blijft de kleding op de strijkplank liggen. Het verschuift dus niet. Daarnaast is de actieve strijkplank voorzien van een blaassysteem. Deze functie gebruik je bij het strijken van kwetsbare stoffen waaronder satijn of zijde.

Voordelen van de actieve strijkplank

Eigenlijk heeft de actieve strijkplank niks anders dan interessante voordelen. Valse plooien en het doordrukken van naden behoort tot de verleden tijd. Het model is voorzien van een ingebouwde stoomgenerator. Dit betekent dat je kleding goed gestoomd wordt waardoor het kreukvrij van de strijkplank komt.

De nadelen

Ondanks de vele voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen te noemen. Een van die nadelen is het gewicht. Dit strijksysteem is groot en weegt een stuk zwaarder dan je gewend bent. Hierdoor is het praktisch om de actieve strijkplank een vaste plek in huis te geven. Anders niet, kies dan voor een systeem op wieltjes. Op deze manier is hij makkelijk verplaatsbaar.

Het tweede nadeel is de prijs. Natuurlijk is een actieve strijkplank kopen duurder dan een normaal model. Later meer hierover.

De beste actieve strijkplank

Met zoveel keuze is het zoeken naar de beste actieve strijkplank. Er is (momenteel) een model dat goed verkoopt: de Singer actieve strijktafel. Deze is voorzien van ingebouwde stoomgenerator, afzuiging, blaassysteem en verwarming. Het vermogen van dit model bedraagt 1300 Watt. Verder is deze professionele strijkbout voorzien van anti kalksysteem.

Dit model kost net iets meer dan € 575. Natuurlijk is dit geen goedkope aanschaf maar je haalt dan wel de beste actieve strijkplank in huis.

Bekijk de Singer

Een andere aanrader is de Leifheit actieve strijkplank die rond de € 150 kost. Dat scheelt natuurlijk een hoop. Ook dit model is voorzien van een aanzuig- en afzuigfunctie, ingebouwde stoomgenerator en een extra groot combiplateau dat ook nog eens ergonomisch gebouwd is. Geschikt voor alle soorten wasgoed, ook de fijne kledingstukken.

Naar Leifheit actieve strijkplank

Een stuk duurder is de Laurastar Smart U. Dit model kost meer dan € 1800 en wordt voornamelijk door bedrijven aangekocht. Met het model reinig je textiel diepgaand. Het is dus niet alleen een strijkijzer maar ook een reiniger.

Hier moet je bij aanschaf op letten

Koop niet de eerste de beste actieve strijkplank. Let erop dat het model ook praktisch in gebruik is. Zo moet je het water is een simpele beweging makkelijk bij kunnen vullen. Ook is het belangrijk dat er een automatische uitschakeling aanwezig is, vooral wanneer je vaker vergeet het strijkijzer uit te zetten.

Als laatste natuurlijk de prijs. Bepaal van tevoren hoeveel je kunt besteden. Aan de hand hiervan kom je tot de beste actieve strijkplank.

Goedkope modellen

Soms kom je een goedkope actieve strijkplank tegen, bijvoorbeeld via de Aldi, Lidl of andere voordelige winkelketen. Is dit ook een beetje kwaliteit? Daar is weinig over te zeggen. Het is vooral belangrijk om goed naar het merk, model en functionaliteiten te kijken. Zoek het merk op internet op, mogelijk kom je dan wat reviews of ervaringen tegen.

Wees voorzichtig met het kopen van een zeer laag geprijsde actieve strijkplank. Wanneer het ding minder dan € 130 kost mag je over de kwaliteit twijfelen. De prijs zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit maar vaak is het wel zo dat goedkopere producten kwalitatief minder zijn.

Het water bijvullen

Een actieve strijkplank werkt in combinatie met een speciaal strijkijzer. Je kiest in dit geval voor een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer. De duurdere modellen zijn voorzien inclusief strijkijzer, die hoef je niet los aan te schaffen.

Het is belangrijk om het waterreservoir tijdig bij te vullen. Dit doe je middels een kannetje water maar kan ook gewoon onder de kraan. Een en ander hangt weer van het model af.

Een ingebouwde ontkalker voorkomt dat er een flinke kalkaanslag ontstaat. Heb je een goedkope stoomstrijkijzer dan moet je deze zelf ontkalken met een speciaal middel.

Bekijk stoomstrijkijzer ontkalker

Met deze kant-en-klare oplossing ontkalker je het strijkijzer in een handomdraai. Doe dit minimaal één keer per jaar. Gebruik je de actieve strijkplank en het strijkijzer vaak, dan zul je vaker moeten ontkalken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Actieve strijkplank: werking en de beste modellen
Schuiven naar boven