Alchemie: de steen der wijzen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Alchemie is een begrijp dat we niet meer zo goed kennen. Daarom even terug naar vroegere tijden. De alchemist was iemand die voornamelijk op zoek ging naar onsterfelijkheid en naar een innerlijke verandering. Goud speelde hierbij een grote rol. Wie de steen der wijzen bezat, was dan ook onsterfelijk. Maar waar was die steen der wijzen en wie kon hem maken?

De alchemie gaat over een oud gebruik, waarin verschillende wetenschappen voorbijkwamen. De zoektocht van een alchemist leidde naar de steen der wijzen.

Alchemie uitgelegd

Alchemie houdt de natuurfilosofie in, dit is een oud gebruik. Het gaat in principe om de zoektocht naar onsterfelijkheid. Maar ook het zoeken naar de methode om lood en andere onedele metalen te veranderen in goud.

Tip: Nederlandstalige Boeken over magie en alchemie

Eigenlijk was de alchemie een mengeling van geneeskunde, scheikunde, natuurkunde, religie en astrologie. In Europa ontwikkelde de alchemie zich sneller dan de spirituele kant en de filosofie. Later werd de alchemie dit vervangen door de scheikunde en de medische wereld.

Alles is goud dat blinkt

Een alchemist was op zoek naar onsterfelijkheid, die hij kon verkrijgen als hij de steen der wijzen kon vinden. Ook was de alchemist op zoek naar het grote werk: het beïnvloeden van de schepping.

Alchemisten gingen uit van het principe dat alles is opgebouwd uit vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Men dacht dat als die elementen in lood aan te passen waren, er goud zou ontstaan. Ze waren vooral op zoek naar de “steen der wijzen”, een geheimzinnige substanties die het lood zou doen veranderen in goud.

Onsterfelijkheid (alchemie)

De alchemisten geloofden dat ze iedere onedele stof terug konden brengen tot zijn pure essentie, dit zou dan de steen der wijzen moeten zijn. Hiermee zou de ziel zich dan uit het onedele lichaam bevrijden. De substantie die dus lood zou kunnen veranderen in goud, zou daardoor ook onsterfelijkheid brengen. De alchemist zou hierbij dan een hermafrodiet worden.

Een mooi verhaal maar hoe kwamen die mensen op dit idee? Vroeger gingen ze er vanuit dat brons kwetsbaar en dus ook sterfelijk is. Op zich geen vreemde gedachte want brons wordt met de tijd wat dof.

Goud is een metaal dat blinkt en nooit zijn glans verliest. Bovendien roestfout nooit, het reageert namelijk niet op andere metalen of op zuurstof. Daarom dachten sommige mensen dat brons of lood in goud veranderen zou leiden tot onsterfelijkheid. Wie metalen in goud kon veranderen, had de onsterfelijkheid te pakken.

Steen der wijzen

Veel alchemisten zochten naar een manier om de steen der wijzen te maken. Je begrijpt het al, niemand is het ook daadwerkelijk gelukt. Toch zijn er wel wat mensen die een flinke poging hebben gewaagd. Bijvoorbeeld de Franse alchemist Nicolas Flamel, hij leefde in de 14e en 15e eeuw.

Nicolas kocht een boek over de alchemie van Abraham de jood. In dit boek zou het recept staan voor het maken van de steen der wijzen. Echter begreep Nicholas het niet helemaal. Na twintig jaar kreeg hij uitleg van een Jood. Volgens Nicholas lukte het hem om in 1382 kwik om te zetten naar goud. In 1418 stierf Nicholas. Alchemisten dachten dat hij de steen der wijzen mee zijn graf in had genomen. Ze legden zijn graf open, maar het lichaam van Nicholas was verdwenen. Men denkt dat hij door de steen der wijzen onsterfelijk is geworden en nu nog steeds rondzwerft. In de film “Harry Potter en de steen der wijzen” komt Nicholas voor als Nicolaas Flamel. Dat er maar eens op wanneer je deze film bekijkt.

Bekijk Harry Potter & de steen der wijzen (boeken/ films)

Laatste alchemist

Aan alles komt een einde dus ook aan de alchemie. James Pric, een chemist en alchemist, beweerde dat hij lood in zilver of goud kon veranderen. Hij werd in 1783 uitgenodigd door de Royal Society Londen, om in het openbaar te demonstreren hoe hij lood in goud kon veranderen. Het lukte James niet, waarna hij voor de ogen van drie collega’s zelfmoord pleegde door het drinken van een fles blauwzuur.

Goud maken

Inmiddels weten we dat we geen metalen in goud kunnen veranderen. Niet omdat we er niet in geloven maag omdat het niet mogelijk is om zoveel energie op te wekken. Maar wacht even want er is ooit iemand geweest die het wel is gelukt.

Glen Seaborg slaagde er in 1980 in. Hij zette Bismut, een scheikundig element en een breekbaar zwaar metaal, om in goud. Dit deed hij met behulp van nucleaire fysica. Dit was echter zo een kostbare proef, dat deze daarna nooit meer is gebruikt.

Dit is waarom je niet zomaar goud kan maken

Heb je er al eens over gedacht om zelf goud te maken? Dat gaat niet zo eenvoudig, goud bestaat namelijk uit maar een atoom. Goud kan dus alleen gemaakt worden door kernsplitsing of kernreacties. En deze kernreacties zijn vaak gevaarlijk.

Goed om te weten: goud zat al in onze planeet tijdens het ontstaan ervan, het ontstond door een kernreactie. Hoe komt al dat goud dan in onze handen terecht? Via vulkanen wordt het goud naar boven gewerkt en komt soms via riviertjes aan het aardoppervlak terecht. Voortaan kijk je met heel andere ogen naar die kleine riviertjes.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Alchemie: de steen der wijzen
Schuiven naar boven