Schuilkelder tegen kernwapens (Nederland)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

2022 – Rusland dreigt met de inzet van kernwapens. Dit is niet voor het eerst, want naast Rusland zijn er meerdere landen die hier in het verleden mee hebben gedreigd. Er geldt in veel landen een No first use policy (nooit als eerste kernwapens inzetten), maar Rusland doet hier niet aan mee. Dan rest dan nog maar één ding: een schuilkelder tegen kernwapens. Waar vind je die in Nederland, of moet je er zelf een maken? In dit artikel antwoord op deze vraag.

Negen kernwapenstaten

Niet alleen Rusland beschikt over kernwapens, maar ook andere landen. Dit zijn de vijf kernmachten:

  • Verenigde Staten
  • Frankrijk
  • Verenigd Koninkrijk
  • China
  • Rusland

De landen India, Pakistan en Noord-Korea beschikken ook over kernwapens. Verder wordt aangenomen dat Israël kernwapens heeft. In Nederland staan 22 kernwapens van het Amerikaanse leger en in België staan er ook een aantal.

Helpt een schuilkelder tegen kernwapens?

Wanneer landen kernwapens (atoombommen) inzetten ben je in principe machteloos. Binnen 45 minuten kunnen de Verenigde Staten en Rusland niet alleen elkaar maar ook heel Europa verwoesten.

Bij het loslaten van een atoombom vindt er een kernexplosie en een kernreactie plaats. Bij de explosie komt tot 50% van de energie vrij. Dit zorgt ervoor dat gebouwen worden weggeblazen. 30-50% van de energie bestaat uit warmtestraling. Hierdoor loop je derdegraads verbrandingen op. 5% van de totale energie bestaat uit ioniserende straling. Op de lange duur loop je stralingsziekten op waaronder kanker.

De vraag is of een schuilkelder wel helpt tegen kernwapens. Jazeker, dit kan je zeker beschermen tegen nucleaire straling. Maar wanneer een atoombom (nagenoeg) bovenop je schuilkelder valt dan blijft er niet veel van de schuilplaats over.

Lees ook: Deze landen helpen Nederland als er oorlog komt

Schuilkelders in Nederland

In veel landen zijn er officiële schuilkelders aanwezig. Helaas heeft Nederland geen openbare schuilkelders. Na de Koude Oorlog verdween het schuilkelderbeleid.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er helemaal geen schuilkelders in Nederland aanwezig zijn. Verspreid over Nederland zijn er geheime of onopvallende schuilkelders, bunkers en wachttorens. Die staan er al heel lang óf zijn vrij nieuw en zijn ooit gemaakt uit angst voor de Russen.

Helaas gaat het hier om privé schuilkelders. Je moet maar net zo iemand kennen en afwachten of je hier ook mag schuilen.

Zelf een schuilkelder maken

Loont het om zelf een schuilkelder te maken? Ja, wel wanneer je hier tijdig mee begint. De muren van de kelder moeten van minimaal 30 cm beton zijn. Dit houdt namelijk nucleaire straling tegen.

In principe zal de kelder onder de woning al aan deze eisen voldoen. Mits je ook de ingang met een betonnen muur of deur van 30 cm dik weet af te sluiten. Want de houten kelderdeur, die gaat geen nucleaire straling tegenhouden.

Zelf een schuilkelder maken is goed mogelijk. Een Belgisch bedrijf bouwt je huidige kelder voor een bedrag van ongeveer € 15.000 om in een schuilkelder. Maar het is ook mogelijk om hem zelf om te bouwen.

Houd rekening met betonnen wanden van minimaal 30 cm dik. Die moeten dus aan de bovenzijde, zijkanten en onderzijde aanwezig zijn. Daarnaast moet de bunker een goed afsluitbare deur hebben, het liefst met een luchtsluis.

Een schuilkelder in de tuin graven

Is er geen kelder onder de woning aanwezig? Dan is het ook mogelijk om een schuilkelder in de tuin te graven. Dit is de meest eenvoudige en goedkope oplossing.

Het idee is simpel: graaf zo diep mogelijk een ruime greppel. Deze greppel moet groot genoeg zijn voor alle gezinsleden. Houd dus rekening met slapen, waardoor je languit ligt.

Hoe dieper de greppel, hoe beter. Maar minimaal 2 meter diep is toch wel aan te raden. Niet alleen voor een goede staalhoogte, maar ook omdat dit meer bescherming biedt. Graaf hem dus zo ruim mogelijk en plaats vervolgens planken en balken bovenop de greppel. Hierboven op komen één of meerdere plastic zeilen. Die zijn ervoor bedoeld om geen aarde door te laten.

Bovenop het zeil komt vervolgens de opgegraven aarde. Dat zal een berg worden maar dat beschermt alleen maar tegen nucleaire straling.

Vergeet niet twee uitgangen te graven, die uiteraard ook weer goed afsluitbaar moeten zijn.

Inrichting van de schuilkelder

Een schuilkelder tegen kernwapens moet gedurende lange tijd beschermen tegen nucleaire straling. Een klein deel van de straling blijft tot wel duizenden jaren actief. Je zal na het vallen van een atoombom zeker twee weken in de schuilkelder moeten verblijven. Hierbij is het belangrijk dat de schuilkelder hermetisch gesloten blijft. Dat wordt lastig met betrekking tot ventilatie, daarom is het aan te raden om een ventilatiesysteem met speciaal filter in de schuilkelder in te bouwen.

Helaas zal dit voor velen te duur zijn, maar de handige klusser kan mogelijk zelf iets maken. De filters van het ventilatiesysteem bevatte koolstof.

Er moet een toilet in de schuilkelder aanwezig zijn. Het is dan praktisch wanneer het toilet een afvoer heeft, maar bij zelfgebouwde schuilkelders is dit vaak niet mogelijk. Een chemisch toilet of campingtoilet biedt dan uitkomst. Zorg voor voldoende goed afsluitbare plasticzakken want gedurende twee weken moet je hier alles in opvangen.

Bekijk campingtoiletten

Afhankelijk van de beschikbare ruimte plaats je veldbedden of kampeerbedden. Op zijn minst slaapzakken, dat is echt het minimale dat je in een schuilkelder nodig hebt.

Naar slaapzakken

Voedsel en water

Zorg dat er voor zeker twee weken voldoende voedsel en water in de schuilkelder aanwezig is. Denk hierbij aan ingeblikt voedsel dat je ook koud kunt eten. Bijvoorbeeld ingeblikt vlees, groenten, fruit etc. er zijn ook ingeblikte aardappelen en andere producten verkrijgbaar.

Alles wat je koopt moet minimaal een maand lang houdbaar zijn. Zorg dat er continu vers voedsel en water in de schuilkelder aanwezig is, zodat je bij nooit in ieder geval een maand vooruit kan.

Zorg dat elk persoon dagelijks 1,5 l water tot de beschikking heeft. Een liter water drinken per dag is voldoende, maar er is mogelijk ook wat water nodig om te wassen.

Overige praktische zaken

Een schuilkelder tegen kernwapens moet ook voorzien zijn van andere praktische zaken. De stroom zal waarschijnlijk uitvallen, dus zorg voor een noodgenerator. Of voor zaklampen met een flinke voorraad batterijen.

Denk ook aan een goed gevulde EHBO-koffer, medicatie, toiletpapier, extra dekens en kussens en, hoe raar het ook klinkt, dingen om te ontspannen.

Vergeet de jodiumtabletten niet. Door jodiumtabletten na een aanval met kernwapens te slikken, neemt je lichaam geen radioactief jodium op. Hiermee voorkom je mogelijk stralingsziekten. Jodiumtabletten- of pillen zijn te koop bij de apotheek en drogist.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Schuilkelder tegen kernwapens (Nederland)
Schuiven naar boven