Schrijven: beste toetsenbord voor typen

Bijgewerkt: 28 februari 2022

Je zou denken dat elk toetsenbord hetzelfde werkt. Maar hier zit wel degelijk verschil tussen. Ook het comfort en gebruiksgemak speelt een grote rol. Het beste toetsenbord voor typen heeft een goede toetsaanslag. Je hoeft je vingers niet blauw te drukken en de toetsen hebben een onderlinge goede afstand. Ideaal voor schrijvers of iedereen die veel met het toetsenbord werkt.

De hele dag typen (schrijven)

Ben je een online schrijver of moet of wil je om een andere reden de hele dag met het toetsenbord werken? Je hebt het beste toetsenbord voor typen (schrijven), voor creatieve doeleinden of allround toetsenborden.

Daarnaast is er nog een verschil tussen dure of budgetmodellen. Hoe weet je nu welk toetsenbord het beste is? Bij dagelijks gebruik kun je het beste voor een ergonomisch toetsenbord gaan. Dit vermindert vervelende klachten aan de vingers, handen en pols.

QWERTY of AZERTY

Blindtypen is hartstikke praktisch en velen hebben dit ook goed onder de knie. Maar zelfs wanneer je met twee vingers typt ben je aan een QWERTY- toetsenbord gewend. Wat sommigen niet weten is dat er ook het AZERTY toetsenbord is. Het gaat hier om een toetsindeling die vooral populair is in Frankrijk, België en Franstalig Afrikaanse landen. Voor Nederlanders is dit model niet aan te raden.

Mechanische toetsen

Het beste toetsenbord voor typen beschikt over mechanische toetsen. Hierdoor hoef je de toetsen niet helemaal in te drukken. Dit betekent een makkelijke en snelle aanslag. Zeer geschikt voor intensief typewerk, hoewel hij ook wel door gamers wordt gewaardeerd.

Een toetsenbord met mechanische toetsen is verkrijgbaar vanaf € 29. Deze modellen lopen op tot ongeveer € 70.

Bekijk modellen met mechanische toetsen

Bekabeld of draadloos

Bekabelde (bedrade) toetsenborden krijgen hun voeding vanaf de computer. Dit is energiezuinig en je hoeft niet de batterijen te vervangen. Het nadeel van een bekabeld model is dat je echt aan bedrading vastzit. Die kabel ligt over je bureau heen of hij zit je in de weg.

Een draadloos toetsenbord brengt meer gebruiksgemak met zich mee. Je verbindt hem middels een dongel met de computer of laptop. Je kunt op grotere afstand van de computer zitten, want je zit niet aan beperkte bekabeling vast. Aan de andere kant moet je de batterij regelmatig vervangen.

Zoek je het beste toetsenbord voor typen oftewel schrijven, dan is een draadloos model beter. Dit komt omdat je het toetsenbord dan ook op schoot kan nemen. Of je neemt eens wat meer afstand van het beeldscherm. Veelvuldig achter de computer werken vraagt namelijk om wisselende houdingen.

Ergonomisch ontwerp

Wanneer je minimaal 4 uur per dag achter de computer of laptop doorbrengt, dan heb je echt een ergonomisch toetsenbord nodig. Toekomstige klachten kun je nooit voor 100% uitsluiten. Maar een ergonomisch toetsenbord zorgt er in ieder geval voor dat de kans hierop afneemt.

Een ergonomisch toetsenbord beschikt bovendien over alles wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld een QWERTY indeling, ultralichte aanslag en, afhankelijk van het model, polsondersteuning.

Je hebt keuze uit bekabelde of draadloze modellen. Een ergonomisch toetsenbord hoeft niet duur te zijn, de betere modellen beginnen vanaf € 40.

Bekijk ergonomische toetsenborden

Wat is beter, QWERTY of AZERTY?

Let op want Nederlanders kunnen beter een QWERTY toetsenbord kopen. Dit geldt ook voor Vlamingen (Vlaamse taal). Een QWERTY- toetsenbord is zeer geschikt voor de Engelse taal, maar ook de Nederlandse taal is hierop makkelijker te typen.

Een AZERTY- toetsenbord is juist ontworpen voor de Franse taal. Heb je nog nooit eerder een AZERTY- toetsenbord gebruikt dan is het ook niet aan te raden om deze te kopen. Je loopt namelijk tegen het probleem aan dat je heel moeilijk kunt overstappen van QWERTY naar AZERTY.

Een goedkoop toetsenbord versus duur model

Soms wordt gedacht dat het beste toetsenbord voor typen ook gelijk duur moet zijn. Nee hoor, ook modellen die tussen de € 20 en € 40 kosten voldoen vaak aan alle vereisten. Wel is het zo dat je bij de hele goedkope modellen moet kiezen tussen zaken die je belangrijk vindt. Zo zal een goedkoop toetsenbord niet én draadloos én ergonomisch én over mechanische toetsen beschikken.

Deze zaken vind je wel tezamen in de duurdere modellen. Dus ja, twee tientjes meer betalen zorgt er voor dat je gelijk alles bij elkaar hebt. Zodat je direct aan de slag kunt.

Denk ook aan de muis

Naast het gebruik van een goed toetsenbord heb je ook een ergonomische muis nodig. Deze heeft een ontwerp dat gericht is op het ontlasten van de duim, vingers en pols. Vergeet dus niet om hier ook even naar te kijken, want tijdens je werkzaamheden gebruik je de muis stiekem toch wel veel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Schrijven: beste toetsenbord voor typen
Schuiven naar boven