Deze landen helpen Nederland als er oorlog komt

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Nederland maakt deel uit van de verenigde naties. In 1945 hebben 50 landen samen afspraken gemaakt om een Derde Wereldoorlog te voorkomen. De VN probeert conflicten te voorkomen of te beëindigen. Welke landen helpen Nederland als er oorlog komt? Dat zouden de lidstaten van de VN moeten zijn. Maar twee landen van de lidstaten zouden onderling ruzie kunnen krijgen.

Vijf permanente leden

Er zijn 15 landen lid van de Verenigde Naties. Vijf hiervan zijn permanent, dat zijn:

  • Verenigde Staten
  • Rusland
  • China
  • Groot-Brittannië
  • Frankrijk

De overige teamleden wisselen elke twee jaar. De VN spreekt en handelt namens alle leden, dat zijn in totaal 193 landen.

Welke landen helpen Nederland als er oorlog komt?

Met zoveel leden is er natuurlijk niet vreemd dat twee of meer in conflict met elkaar komen. Zo zou Rusland officieel Nederland moeten ondersteunen, maar dat gaat niet wanneer er ruzie tussen Rusland en Nederland is. En wanneer Duitsland overhoop ligt met Nederland kun je ook niet verwachten dat deze twee elkaar helpen.

Het is dus niet zo dat er vaste landen zijn die Nederland tijdens een oorlog gaan helpen. Die hulp moet vanuit de VN komen.

Altijd op voorraad hebben: slaapzakken

Verenigde Naties heeft geen eigen leger

Belangrijk om te weten is dat de Verenigde Naties niet over een eigen leger beschikt. Wanneer de VN militair ingrijpen in een land nodig vindt, dan vraagt het de lidstaten om militaire groepen beschikbaar te stellen. Maar het kan ook dat een land helpt door het sturen van gevechtsmaterialen. Of ICT-experts, want die zijn in dit digitale tijdperk tijdens een oorlog ook hard nodig.

Bondgenoten Nederland

Naast de Verenigde Naties heb je ook de NAVO. Deze twee zijn niet hetzelfde. De Verenigde Naties (VN), die sinds 1945 bestaat, richt zich op wereldwijde vrede en veiligheid.

De NAVO bestaat sinds 1949. Deze is opgericht door een aantal Europese landen en Noord-Amerika. Je kunt spreken van een militaire alliantie. De NAVO kent 30 lidstaten waaronder Nederland. De andere 29 landen zijn dus bondgenoten van Nederland.

Dit zijn onder andere België, Canada, Denemarken, Luxemburg, Kroatië en Portugal. Maar ook Polen, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De NAVO werkt nauw samen met de Verenigde Naties.

De tegenhanger van de NAVO

Toen de NAVO werd opgericht kwam de Sovjet-Unie met het Warschaupact. Dit was een militair bondgenootschap waarbij communistische Oost-Europese landen samenwerkten. Je zou het Warschaupact dan ook als tegenhanger van de NAVO kunnen zien. In 1991 kwam er een einde aan de Warschaupact. Sommige landen die voorheen lid waren van de Warschaupact hebben zich in 1999 aangesloten bij de NAVO.

Wat als er oorlog komt in Nederland?

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen in 2022 hoog op. Er is sprake van een Europese oorlog. Het is niet zo dat er ook oorlog is in Nederland, maar er zijn wel grote economische gevolgen gaande. Zo zijn de gasprijzen in een jaar tijd met 100% gestegen. En ook de olieprijzen gaan door het dak.

Zolang de NAVO niet militair ingrijpt zal er ook niet direct sprake zijn van een derde Wereldoorlog. Maar wat als er oorlog komt in Nederland?

Probeer een veilig gebied te vinden. Ga zo ver mogelijk van gevechten vandaan. Mogelijk wordt er in omringende landen niet gevochten (geen oorlog). Ga weg uit grote steden of vermijd deze. Het platteland is veiliger, net als kleine dorpjes. Dit komt omdat dit soort gebieden onbelangrijk zijn en niet zo snel worden aangevallen.

Schuilkelders in Nederland

Veel landen beschikken over schuilkelders. In tijden van oorlog kunnen burgers hier schuilen. Sinds de helft van de jaren 80 zijn er een Nederland geen openbare schuilkelders meer.

Zelf een schuilkelder bouwen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden veel mensen zelf een schuilkelder. Deze moet beschermen tegen luchtaanvallen of een nucleaire aanval. Het is niet altijd goed om de schuilkelder onder de woning te bouwen want het zijn soms woningen die gebombardeerd worden. Bovendien is een woning brandbaar, waardoor je in de kelder niet altijd veilig zit.

Vaak is het de bedoeling om een diepe greppel in de tuin of op het erf te graven. Hoe dieper je graaft hoe beter dit is. Een diepe greppel beschermt namelijk veel beter tegen explosies. Graaf twee uitgangen naar buiten toe.

Na het graven plaats je balken of palen er bovenop, zodat ze een dak vormen. Leg vervolgens een zeil over de balken of palen zodat naden en kieren dicht worden gemaakt. Leg vervolgens de opgegraven aarde bovenop het zeil. De schuilplaats is nu bedekt. Zorg dat je uitgangen ook kunt bedekken.

Bouw een apart toilet in de hoek van de schuilkelder. Zet er een bed of bedden neer of, indien de ruimte erg klein is, leg er slaapmatten en slaapzakken neer. Zorg ook voor voldoende proviand.

Tip: deze campingtoiletten zijn geschikt (vanaf € 29)

Een betonnen schuilkelder

Een betonnen muur van 30 cm dik is in staat om nucleaire straling tegen te houden. Dit betekent dat veel kelders en woningen al geschikt zijn als schuilkelder. Met een aanpassing die tussen de € 5000 en € 15.000 kost is het mogelijk om de normale kelder om te bouwen tot goede schuilkelder.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Deze landen helpen Nederland als er oorlog komt
Schuiven naar boven