Steigerhout in vochtige ruimte, hier moet je op letten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In de badkamer, werkruimte, keuken of onder de overkapping heb je steigerhouten meubels. Kun je steigerhout in een vochtige ruimte plaatsen? Ja hoor, dat is geen probleem. Van nature is dit hout onderhandeld en zal met de tijd verweren. Dit zorgt voor die typische steigerhout kleur. Maar steigerhout in een vochtige ruimte kun je beter behandelen.

Badkamermeubel van steigerhout

Ja ze zijn volop verkrijgbaar: badkamermeubels van steigerhout. Dit heeft een mooie natuurlijke uitstraling, prachtig in de badkamer. Kan dit steigerhout in een vochtige ruimte? Een badkamermeubel van steigerhout wordt altijd geschuurd. In principe kun je hem dan in een vochtige ruimte zoals de badkamer plaatsen. Maar let op, door het vocht zal het badkamermeubel uiteindelijk een andere kleur krijgen. Er kunnen zelfs vlekken op ontstaan.

Vlekken kun je goed verwijderen met groene zeep of een ander mild schoonmaakmiddel. Wil je vlekken of verkleuren voorkomen dan is het belangrijk om het badkamermeubel van steigerhout te behandelen. Dit doe je met beits of verf, maar er is ook steigerhout olie verkrijgbaar.

Steigerhout in vochtige ruimte zoals garage of kelder

De vraag is of je een steigerhouten meubel ook in de garage, het tuinhuis, schuur of de kelder kan zetten. Deze ruimten zijn altijd lichtvochtig. In principe is dit vergelijkbaar met het badkamermeubel van steigerhout. Je zal merken dat het hout met de jaren een verminderde look krijgt. Bedenk dat vocht in het hout trekt. Na een hele lange tijd kan het hout gaan rotten. Het maakt hierbij niet uit of het om steigerhout of ander hout in een vochtige ruimte gaat.

Ook nu weer geldt: wil je het steigerhout in de vochtige ruimte beschermen dan zul je het moeten behandelen. Hieronder vind je enkele behandelmethoden.

Steigerhout olie

Als eerste is er de steigerhout olie. Dit is aan te raden wanneer je het hout niet middels beits of verf wil behandelen. Begrijpelijk want doordat je het gaat beitsen of verven krijgt het hout een diepere of andere kleur. Dit is niet altijd gewenst. Hoe werkt steigerhout olie? Dit product trekt tijdens de behandeling goed in het hout. Het zorgt dus niet voor een beschermend laagje op het hout maar juist in het hout. Voordeel hiervan is dat de oorspronkelijke kleur en de houtstructuur behouden blijft.

Heeft steigerhout olie ook nadelen? Ja, vocht kan nog steeds in het hout trekken. Bovendien moet je elke 2 tot 3 jaar het hout weer met olie behandelen. Voor sommigen kan dit een nadeel zijn, maar bedenk dat je met beitsen of verven ook regelmatig moet behandelen. Alleen hoeft of dit minder vaak, zo ongeveer om de 4 tot 7 jaar.

Houd rekening met de afwerking van het hout. Gaat het om grof geschuurd hout dan neemt dit meer olie op dan wanneer dit glad geschuurd is. Dankzij steigerhout olie zie je dat het hout een warme uitstraling.

Bekijk houtolie

Behandelen met beits

Een goed alternatief voor steigerhout in een vochtige ruimte is een behandeling met beits. Voordeel hiervan is dat je voor een goede slijtvastheid zorgt. Beits trekt tot diep in het hout maar legt geen beschermend laagje eroverheen. Toch zijn er beitsen die ook een beschermend filmlaagje over het hout leggen. Over het algemeen gaat een behandeling middels beits langer mee. Je hoeft pas om de 3 tot 5 jaar opnieuw beitsen.

Wanneer je dit hout behandelt met beits dan heb je keuze uit verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld transparante beits, hierdoor blijft de houtstructuur zichtbaar. Maar je hebt ook gekleurde beits. In dit geval zal het steigerhout een wat andere kleur krijgen. Kies bij voorkeur voor speciale steigerhout beits. Dit is waterafstotend en op basis van terpentine.

Steigerhout verven

Je wil steigerhout behandelen door het te verven. Is dat mogelijk? Ja, in principe kun je steigerhout verven. Dit is alleen niet aan te raden wanneer je steigerhout in een vochtige ruimte plaatst. Door het vocht kan de verf al snel loslaten. Er ontstaan lelijke plekken en het is lastig om dit zomaar opnieuw te schilderen. Uiteindelijk moet je de oude verflaag eraf schuren, iets dat erg arbeidsintensief is.

Nog een nadeel van steigerhout verven: je doet hier de uitstraling mee teniet. Je koopt steigerhout juist vanwege die prachtige, warme en natuurlijke uitstraling. Waarom zou je hier overheen verven? Dus: het kan wel maar het ziet niet mooi uit. Bovendien moet je het weer snel opnieuw verven. Tenzij het steigerhout in een droge ruimte staat, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Is steigerhout weerbestendig?

Steigerhout in een vochtige ruimte plaatsen zal in veel gevallen geen probleem vormen, mits je ook de juiste behandeling toepast. Is steigerhout weerbestendig? Sommige mensen willen tuinmeubels van dit materiaal. Misschien weet je nog niet maar steigerhouten planken worden al decennialang gebruikt voor het vervaardigen van watersteigers. Dat is natuurlijk niet zomaar want dit hout is van een goede kwaliteit en gaat lang mee.

Het zou dus ook geen probleem moeten zijn om steigerhout buiten te gebruiken. Dus ja, steigerhout is weerbestendig. Maar ook nu geldt weer: het zal met de jaren verweren. Voor veel mensen is dit mooi, maar misschien wil je de levensduur verlengen. Tuinmeubels die vervaardigd zijn van dit hout behandel je met houtolie (minste effect), tuinbeits (goed alternatief) of verf (niet aan te raden).

Je weet nu alles over steigerhout en of dit in een vochtige ruimte of buiten kan. Nogmaals, probeer regelmatig onderhoud toe te passen. Wacht hier zeker niet te lang mee en trek voldoende tijd voor de behandeling uit. Je zult namelijk ook de kleine hoekjes of onbereikbare plekken moeten behandelen. Anders geef je het vocht alsnog vrij spel.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Steigerhout in vochtige ruimte, hier moet je op letten
Schuiven naar boven