Beste aquariumpomp (2023) – aquarium filter

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Wat is de beste aquariumpomp? Een pomp of aquariumfilter zorgt voor schoon aquarium water. Hierbij heb je de keuze tussen een externe of interne filterpomp. Het is heel belangrijk dat de capaciteit van de pomp goed aansluit op de inhoud van het aquarium. Natuurlijk ga je ook voor een goede kwaliteit. Waar je voor moet kiezen? Dat ontdek je in het overzicht beste aquariumpomp.

Zo kies je de juiste aquariumpomp

Voor een klein aquarium kun je heel goed voor een interne filterpomp kiezen. Het voordeel van een interne filterpomp is dat deze minder lawaai maakt en een grotere capaciteit heeft. Bij lekkage heb je geen waterschade buiten het aquarium. Nadeel is dat een interne filterpomp zichtbaar is en de inhoud van het aquarium kleiner maakt. Ook het schoonmaken is wel lastig.

Voor een groot aquarium kies je bij voorkeur voor een externe aquariumpomp. Dit is makkelijk schoon te maken en zie je niet zitten. Bovendien hebben dit soort pompen een grotere capaciteit en betere filterwerking. De capaciteit van de pomp staat altijd bij het product beschreven. Meet dus eerst de inhoud van het aquarium. Weet je niet hoe dit moet? Onderaan dit artikel staat er een uitleg over. Dan vind je ook meer informatie over de capaciteit van de aquariumpomp en de stroming.

Beste aquariumpomp 2023

Wanneer je op zoek gaat naar aquariumpompen dan kom je merken zoals VidaXL of Superfish tegen. Er is natuurlijk nog veel meer op dit gebied verkrijgbaar, variërend van klein binnenfilter tot krachtige externe aquariumpomp. Kijk maar snel hieronder, dan vind je de beste aquariumpomp van dit moment.

1. Superfish Aqua-Power 200 Waterpomp – 200 l/h

De eerste in het overzicht beste aquariumpomp is er een van het merk Superfish. Deze heeft een capaciteit van 200 l/h en is hiermee bedoeld voor verschillende maten aquaria. Deze aquarium circulatiepomp is zeer energiezuinig en verrijkt het water met zuurstof. Houd er rekening mee dat het hier niet om een filterpomp maar om een circulatiepomp gaat. Dit is goed voor de gezondheid van de vissen en de groei van planten.

Gebruik deze pomp alleen onder water, deze mag dus niet droog draaien. Voor het onderhoud haal je eerst de stekker uit het stopcontact. Deze waterpomp is ideaal voor het kleine aquarium waarbij je geen filter gebruikt of voor het grote aquarium waarbij je  extra zuurstof toevoegt.

Bekijk Superfish Aqua-Power 200 Waterpomp

2. VidaXL Aquarium Filterpomp – 300 l/h

Dit is een filterpomp met actieve koolstof inclusief spons. Ideaal om zoet- of zoutwater te filteren waarbij je de pomp in het aquarium hangt. Deze aquariumpomp heeft een capaciteit van 300 l/h. Dit is geschikt voor aquaria met een inhoud van 75-150 l.

De pomp is voorzien van een mooie uitloop waardoor het water via 10 buisjes naar buiten stroomt. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het uit stromend water. Het aanzuiggedeelte is voorzien van een fijn filter waardoor vissen niet naar binnen worden gezogen.

Let uiteraard wel op met zeer jonge visjes die wel eens in een filterpomp verdwijnen. Bij het schoonmaken is het dan ook aan te raden om hier even goed op te controleren. Gezien de prijs een zeer goede aquariumpomp met alles erop en eraan.

vidaXL Aquarium Filter Pomp met actieve koolstof 300L/u

3. VidaXL Aquarium Filterpomp – 600 l/h

Dezelfde aquariumpomp als voorgaande model maar dan met een capaciteit van 600 l/h. Dit betekent dat hij geschikt is voor aquaria met een grotere inhoud van 150-300 l. Het gaat hier om een binnenfilter, deze bevestig je in een hoek van het aquarium. Laat een binnenfilter nooit droog draaien, hier gaat hij kapot van.

Het is aan te raden om de spons aan de binnenzijde van de pomp eenmaal per week schoon te maken. Haal de spons eruit en spoel hem goed onder de kraan af. Maak ook regelmatig de andere onderdelen schoon, dit voorkomt verstopping.

Bekijk VidaXL Aquarium Filterpomp – 600 l/h

4. Externe Buitenfilter – 1000 l/h

Bij een groot aquarium heb je echt meer capaciteit nodig. Dan is het ook aan te raden om gebruik te maken van een externe buitenfilter. Deze plaats je in de onderkast van het aquarium waardoor je deze aan het zicht onttrekt. Alleen het uitstromend en instromend gedeelte plaats je in het aquarium zelf. Deze externe buitenfilter aquariumpomp heeft een capaciteit van 1000 l/h. Geschikt voor aquaria met een inhoud van 100-200 l.

Dit model maakt gebruik van maximaal vijf filterpatronen. Hierdoor ontstaat er zeer schoon en helder water. De aquarium met buitenfilter is zeer eenvoudig te monteren en te reinigen. Je koppelt de slangen snel aan zonder dat er water in de slangen stroomt.

Geschikt voor het filteren van water maar ook voor het verwijderen van algen. Wordt geleverd inclusief apparaat dat het vuil van het wateroppervlak verzamelt. Een zeer goede aquariumpomp van een degelijke kwaliteit.

Naar Externe Buitenfilter

5. Aquariumpomp 150 l/h

Een krachtige aquariumpomp met een slank design, geschikt voor aquaria met een inhoud van 100 l tot 200 l. Voorzien van een 3 lagen filter waardoor het water veel schoner wordt. Dankzij de doorzichtige buitenkant is direct zichtbaar wanneer de pomp aan een schoonmaakbeurt toe is.

Bedoeld als interne aquariumpomp, deze hang je dus in het aquarium zelf. Daarnaast beschikt deze over een uitstroomgedeelte met een smalle mond, waardoor vissen niet tegen de stroom in naar binnen kunnen zwemmen.

Wordt compleet geleverd met alles erop en eraan. Hij is qua prijs iets duurder dan andere filterpompen van dezelfde capaciteit maar wel van een uitstekende kwaliteit.

Bekijk aquariumpomp 150 liter/uur

Dit was de laatste in het overzicht beste aquariumpomp. Met dit overzicht moet je zeker een pomp kunnen vinden die bij jouw aquarium past.

Inhoud aquarium berekenen en informatie over de stroming

Wanneer je voor de beste aquariumpomp gaat moet je natuurlijk wel weten of deze de juiste capaciteit voor je aquarium heeft. Zo bereken je de inhoud van je aquarium:

Lengte in cm x breedte x hoogte delen door 1000.

Wanneer je aquarium 40 x 60 cm is en een hoogte van 40 cm heeft dan ziet de som er dus zo uit:

40 X 60 X 40 = 96.000/ 1000 = 96 liter.

Zo eenvoudig is het om de inhoud van je aquarium te meten. Bij een goede watercirculatie moet de complete inhoud van het aquarium 1-2 keer per uur rondgepompt worden. Een aquarium van 96 l heeft dus een interne aquariumpomp met een capaciteit van 96 tot 192 l/h nodig. Bij een hogere capaciteit ontstaat er veel stroming, dit is ideaal voor vissen die van een sterke stroming houden. Bij een groot aquarium en veel planten kies je liever voor een matige stroming.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste aquariumpomp (2023) – aquarium filter
Schuiven naar boven