Wanneer moet een auto accu vervangen worden?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Veel mensen schaffen regelmatig een nieuwe auto aan, gewoon omdat ze dit willen. Dat doe je natuurlijk niet met een accu. Die vervang je alleen wanneer dit echt nodig is. Maar wanneer moet een auto accu vervangen worden? Ten eerste heb je de levensduur, maar het gebruik bepaalt ook wanneer hij aan vervanging toe is. Let daarom goed op onderstaande signalen.

Zo weet je of een accu nog goed is

Is de auto accu niet ouder dan drie jaar, dan is hij in vrijwel alle gevallen nog goed. Dit komt omdat de levensduur tussen de drie en acht jaar ligt. Dit zijn grote verschillen maar dat is afhankelijk van het merk en het gebruik van de auto.

Hoe weet je of een accu nog goed is? De volgende signalen duiden aan dat de auto accu nog prima in orde is:

  • De motor start direct
  • Koplampen flikkeren tijdens het starten niet
  • Dashboardlampjes branden helder

Wanneer moet een auto accu vervangen worden?

In de winterperiode worden veel accu’s vervangen. Vaak onterecht, want dat de motor in de winter niet of slechts start wil niet zeggen dat de accu defect is.

Door een koude omgeving kan de accu minder energie afgeven. Dit komt omdat elektronen bij koud weer meer moeite hebben om van het ene naar het andere contactpunt te komen. Het gevolg is dat er tot wel 30% minder capaciteit aanwezig is. Dat de auto in de winter minder goed start, is hier het logische gevolg van.

Wanneer een auto accu vervangen moet worden, hangt van verschillende zaken af. Bekijk hieronder wanneer dit echt nodig is.

Winterperiode: motor start diverse keren niet

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het vrij normaal is dat de motor van de auto (of het andere voertuig) in de winter moeilijker start. Maar na een paar keer herstarten zou de motor wel aan moeten slaan.

Start de motor helemaal niet? Kijk dan eerst of de accu wel vol genoeg is. Dit check je met een speciale spanningsmeter (voltmeter). Een volle accu geeft het cijfer 12,76 aan, terwijl een lege accu onder de 11,65 ligt. Een accu die nog halfvol is zal een rustspanning van ongeveer 12,20 aangeven.

Bekijk spanningsmeters

Zorg dat je altijd een voltmeter of spanningsmeter in huis hebt. Merk je dat de accu erg leeg is, laad hem dan op met een auto acculader. Wanneer het probleem zich hierna blijft voordoen, dan weet je vrijwel zeker dat de accu vervangen moet worden.

Zomerperiode: verschillende signalen

In de zomerperiode heeft een accu geen last van het verlies van capaciteit. Wanneer dit wel gebeurt, dan heeft dit verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld te weinig met de auto rondrijden, waardoor er laadspanning weglekt. Of een verouderde accu, die zich niet meer goed kan opladen. Daarnaast kan er tijdens het laden zelf ook iets misgaan, waardoor de accu te leeg blijft.

In de zomerperiode merk je wat sneller wanneer de auto accu vervangen moet worden. Ten eerste omdat de motor niet start, en dit gebeurt opnieuw nadat je de accu hebt opgeladen.

Een ander signaal is het knipperen van de koplampen wanneer je de motor start. Vrijwel altijd heeft dit met de accu te maken. Kijk ook eens naar de lampjes op het dashboard. Worden deze steeds zwakker? Ook weer een teken dat de accu binnenkort aan vervanging toe is.

Het is overigens altijd beter om eerst zelf de accu op te laden. Soms is hiermee het probleem verholpen en hoef je geen nieuwe aan te schaffen.

Naar auto acculaders

De levensduur van een auto accu

Je kunt ook naar de gemiddelde levensduur van een auto accu kijken. Je hebt al kunnen lezen dat dit ook een beetje afhankelijk is van het gebruik van de auto. De boodschappenauto (alleen maar korte stukjes rijden) heeft vaker een nieuwe accu nodig. Maar wanneer je de auto meerdere keren per dag gebruikt, ook al is het voor lange stukken, dan moet je de accu ook wat sneller vervangen.

Daarnaast is de levensduur afhankelijk van het merk. Kijk maar eens hoe lang auto accu’s gemiddeld meegaan:

  • Goedkope accu’s: 3-4 jaar
  • Accu’s uit het middensegment: 4-6 jaar
  • Topklasse accu’s: 5-8 jaar

Zeer goede accu’s zijn die van een merken Bosch en Varta. Deze twee merken bieden een hoge kwaliteit, maar je betaalt wel wat meer. Gemiddeld ligt de prijs van een auto accu van een van deze twee merken tussen de € 60 en € 100. Aan de andere kant haal je de investering er wel weer uit.

Bekijk auto accu’s

Weet je niet welke accu je nodig hebt? Kijk dan op het huidige model, aan de bovenkant zit een sticker. Hierop staat het typenummer aangegeven. Ook in het onderhoudsboekje staat welke accu je nodig hebt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wanneer moet een auto accu vervangen worden?
Schuiven naar boven