Auto maakt een zoemend, tikkend of fluitend geluid

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tijdens het optrekken, stationair de motor laten draaien of het rijden kun je allerlei geluiden horen. Maakt de auto een zoemend, tikkend, fluitend of misschien wel een brommend geluid? Er kan van alles aan de hand zijn. Bijvoorbeeld kapotte wiellagers, de distributieriem, defecte dynamo of iets anders. Herken het geluid en wat er aan de hand is.

(Herfst)blaadje in de ventilator

In veel gevallen is een brommend of zoemend geluid het gevolg van een blaadje dat in de ventilator vastzit. Dit gebeurt al snel wanneer je de auto onder een boom parkeert. Vooral in de herfstperiode is de kans op vastzittende blaadjes groot, want ze dwarrelen overal neer.

Kijk eerst even of je van buitenaf iets in de ventilator vast ziet zitten. Door hem open te maken kom je er beter bij. Lukt dit niet, rij dan even langs de garage. Het openmaken is vaak zo gebeurd, waardoor de kosten niet te hoog oplopen.

Auto maakt geluid wanneer je de koppeling loslaat

Het kan dat de auto een fluitend, zoemend of tikkend geluid maakt zodra je de koppeling loslaat. Maar wanneer je de koppeling weer intrapt dan is het geluid weg. Heel waarschijnlijk ligt het dan aan de versnellingsbak, maar soms kan het ook aan de aandrijfassen liggen.

Met dit probleem kun je het beste een afspraak bij de garage maken. Houd dan wel rekening met hogere reparatiekosten. Een versnellingsbak repareren is namelijk erg duur, ergens tussen de € 2000 en € 3000 (vervanging). De aandrijfas vervangen kost tussen de € 1000 en € 2000. Bij een vierwielaandrijving ben je duurder uit.

Brommend geluid wanneer het toerental oploopt

De auto maakt een brommend geluid bij een hoger toerental. Dit geluid kan ook fluitend of zoemend klinken, maar meestal spreek je toch wel van een diepe brom. Waarschijnlijk is de uitlaat van de auto defect, of het probleem ligt in de motor zelf.

Het vervangen van het gehele uitlaatsysteem kost tussen de € 600 en € 900. De motor van een auto repareren of vervangen is veel duurder. Dit begint bij € 1000 en loopt op tot wel € 8000. Soms is het beter om een nieuwe (tweedehandse) auto te kopen.

Tikkend geluid bij starten van de auto

Ervaar je een tikkend geluid wanneer je de auto start? Mogelijk heeft dit met een (bijna) lege accu te maken. Het is dan aan te raden om een flink stuk te rijden waardoor de accu zich oplaadt. Of gebruik een druppellader.

Naar druppelladers

Geluid is afkomstig van de wielen

Het kan natuurlijk ook dat je het geluid vanaf de wielen hoort. Dit merk je vooral op wanneer je het autoraam open hebt staan. Wees er ten eerste zeker van dat het geluid echt afkomstig is vanaf de wielen. Laat eventueel iemand op straat staan en rij een paar keer langs.

Een geluid vanaf de wielen wordt vaak door kapotte wiellagers veroorzaakt. Wanneer je die moet laten vervangen ben je tussen de € 300 en € 500 kwijt. Vraag daarom vooraf een prijsopgave aan.

Geluid vanaf de wielen en een lichte slingering

Let op wanneer het geluid vanaf de wielen komt en de auto maakt een lichte slingering. Dan kan het om een vervormde autoband gaan. Deze zul je moeten vervangen, maar dit kun je soms zelf. Alleen het uitbalanceren moet je (soms) ergens laten doen. Het is een ieder geval goedkoper om zelf autobanden aan te schaffen.

Bekijk autobanden

Auto maakt geluid bij optrekken

Optrekken of gas geven, dit zijn twee aparte benamingen voor een en hetzelfde. Maakt de auto geluid bij optrekken of gas geven? Meestal ervaar je een zoemend of piepend geluid. Dit zou zomaar aan de distributieriem, de multiriem of de V-snaar kunnen liggen.

Het vervangen van een V-snaar kost gemiddeld € 50, maar in sommige gevallen ben je zelfs goedkoper uit. Een distributieriem vervangen is wel duur, ergens tussen de € 300 en € 800. Afhankelijk van het type auto kan dit zelfs nog duurder uitvallen.

Een vreemd geluid bij het optrekken kan ook veroorzaakt worden door een versleten dynamo. Geen goedkoop grapje om te laten vervangen, want dit kost tussen de € 300 en € 500. In sommige gevallen ben je voordeliger uit, dit hangt weer van het model auto af.

Hoe merk je dat je dynamo kapot is? Niet alleen doordat de auto vreemde geluiden maakt, maar ook doordat de lichten van de auto zwak zijn. Verder brandt er een storingslampje op het dashboard.

Auto maakt geluid over drempel

Wanneer je een drempel over rijdt dan kan de auto een krakend, schrapend of tikkend geluid maken. Soms heeft dit te maken met de ophanging. Maar het kan ook dat er een moer van de schokbreker los zit of dat er sprake is van een gebroken veer. Dit soort zaken kun je het beste bij een garage na laten kijken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Auto maakt een zoemend, tikkend of fluitend geluid
Schuiven naar boven