Beste banaanstekkers: de banaanplug

Bijgewerkt: 14 december 2022

Misschien een vreemde naam maar de banaanstekker is hartstikke praktisch. Je legt eenvoudig verbinding tussen een versterker en luidsprekers. Zo geniet je van de hoogste kwaliteit geluid bij het bekijken van films en series, het gamen of het luisteren van muziek. Banaanpluggen koop je in verschillende vormen, dus je moet de beste selecteren.

Nakamichi Banaanstekker

Dit merk behoort tot de beste banaanstekker, en staat in de top 10 van meest verkochte producten. Een setje bevat acht stuks pluggen van een hoge kwaliteit. Met de bijgeleverde schroefjes monteer je deze pluggen stabiel op de luidspreker. Universeel te gebruiken, in bijna alle gevallen passen ze op versterkers, receivers en luidsprekers.

Het materiaal is van 24 karaats verguld koper, dit zorgt voor een uitstekende signaaloverdracht. Je hebt dus geen last van storingen, of het moet ergens anders aan liggen. Deze stekkertjes zijn van een goede kwaliteit en vooral heel handig in gebruik.

Nakamichi Banaanstekker – bekijk de prijs

Audioquest SureGrip 300

Met een setje van vier stuks heb je altijd voldoende banaanstekkers van dit merk in huis. Je krijgt twee zwarte en twee rode pluggen geleverd. Ook zit er een bijpassende inbussleutel in het pakket, zodat je ze moeiteloos monteert. Deze banaanstekkers zijn geschikt voor luidsprekerkabels met een afmeting tot 6,63 mm².

Een goed product tegen een goede prijs, daar kun je op vertrouwen. Let op want het gaat hier om de holle variant. Kijk dus van tevoren welke variant je nodig hebt.

Audioquest SureGrip 300 – naar product

Het alternatief

Niet altijd is het mogelijk om gebruik te maken van deze stekker. Bij sommige versterkers of luidsprekers kun je beter voor een spade gaan. Maar let op want deze zijn minder veilig in gebruik. Toch is een spade nog altijd een betere keuze dan alleen een kale draad monteren.

Een stevige verbinding maken

Banaanstekkers hebben een bijzonder ontwerp. Vanwege de lange vorm danken ze hun naam aan de banaan. Ze passen perfect in het vrouwelijk gedeelte van de luidsprekerkabel. Op die manier koppel je de luidspreker met een versterker of ontvanger. Dit zorgt voor een stevige verbinding zonder verlies van geluidskwaliteit.

Een banaanstekker aansluiten

Voor beginners kan het soms lastig zijn om een banaanstekker aan te sluiten. De meeste modellen werken met twee schroeven. De eerste schroef gaat aan de (gestripte) kabel. De tweede schroef is bedoeld voor de trekontlasting. Wanneer je de luidsprekerdraad ontkoppelt dan voorkomt die tweede schroef dat je de gehele draad uit de banaanplug trekt.

De voordelen van deze moet

De vraag is waarom je gebruik zal maken van een banaanplug oftewel -stekker. Nou, hier zijn meer dan voldoende redenen voor. Door gebruik te maken van deze stekkers komen zowel de hoge als de lage tonen perfect door. Wanneer je een kabel namelijk los aanbrengt dan kan dit een slecht contact veroorzaken.

Een banaanstekker is ook bedoeld ter bescherming van de kabel van de luidspreker. Bijvoorbeeld wanneer je regelmatig van opstelling verandert. Je voorkomt hiermee dus schade, waardoor apparatuur en kabels langer meegaan. Dit bespaart op de eindstreep uiteraard een hoop geld.

Over de nadelen

Moet je wel of geen banaanstekker gebruiken? Wanneer de kabel te dik is voor de aanwezige aansluitklemmen, dan is een banana plug plus wel zo praktisch. Je gebruikt hem ook wanneer je de kabel moeilijk onder de klem gemonteerd krijgt. Verder zijn er weinig nadelen, hoewel sommigen zeggen dat de geluidskwaliteit minder wordt. Dit is onzin want dan gaat het om een verkeerde montage.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste banaanstekkers: de banaanplug
Schuiven naar boven