Bedhekje kind: veilig slapen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een bedhekje is geschikt voor baby, peuter en kleuter. Je hebt ook bedhekjes voor volwassenen, bijvoorbeeld bij ziekte of dementie. Het bedhekje kind past perfect op het peuter- of normale bed. Ideaal om de overgang van een ledikant naar kinderbed vertrouwd en veilig te maken. Wat is een goed bedhekje, welk merk moet je kopen en wat kost het ongeveer? Lees er alles over.

De werking van een bedhek

Eerst is het belangrijk om naar de werking van het bedhekje te kijken. Dan weet je ook of en wanneer je deze aan moet schaffen.

Dit hekje bevestig je aan de kant waar je kindje uit bed zou kunnen vallen. Staat het bed tegen de muur, dan heb je slechts één bedhekje nodig. Wanneer het bed vrij staat dan heb je er twee nodig, aan elke zijde één.

Het hek voorkomt dat je kind in zijn slaap uit bed rolt. Dit biedt een optimale veiligheid. Wanneer het bedhek omhoog staat dan is deze automatisch vergrendeld. Uiteraard kun je het hekje ook eenvoudig omlaag klappen zodat je kindje zelf uit bed kan.

Hoe lang moet een bedhekje zijn?

Dit hek bevestig je tussen de lattenbodem en het matras. Feitelijk past een bedhekje op (bijna) elk bed. Wel is het belangrijk dat je het juiste product koopt. Een hekje van 120 cm breed is geschikt voor alle bedden met een minimale lengte van 120 cm. Dit is dus het peuterbed, kinderbed en het normale bed.

Koop nooit een bedhekje dat smaller is dan 120 cm. Probleem met dit soort hekjes is dat er een te grote ruimte ontstaat waardoor je kindje alsnog uit bed kan rollen. Sommige kinderen woelen tijdens de slaap flink en kunnen zelfs overdwars in bed terechtkomen.

Dit is een goed bedhekje

Natuurlijk ga je voor het beste bedhekje, je wil immers dat je kindje veilig kan slapen. Wat is een goed bedhekje? Hieronder de belangrijkste eisen:

  • Minimaal 120 cm lang
  • Ventilerend
  • Eenvoudig te bevestigen
  • Stevig materiaal

Bekijk populaire bedhekjes

Let op want er zijn ook een aantal opblaasbare bedhekjes. Deze zijn niet aan te raden, je kind kan hier met het gezicht tegenaan komen te liggen. Dit zorgt voor verstikkingsgevaar. Alleen voor grotere kinderen en volwassenen kun je het opblaasbare model gebruiken.

Bedhekje van 180 cm

Slaapt je kind in een bed met ‘volwassen’ afmetingen? Dit soort bedden heeft een lengte van ongeveer 200 cm, soms nog groter. Een bedhekje van 180 cm is dan echt wel aan te raden. 120 cm is namelijk te kort.

Naar bedhekjes 180 cm

Tip: laat je kind er niet tegenaan klimmen

Een bedhekje is niet bedoeld om overheen te hangen of tegenaan te klimmen. Leer je kind van het begin af aan dat dit niet mag. Doet je kindje dit toch dan kan het hekje loslaten waardoor je kind op de grond valt. Gelukkig zijn er maar weinig kinderen die dit doen. Maar wanneer je merkt dat je zoon/ dochter dit toch wel doet dan is het nog niet klaar voor de overstap van ledikant naar peuterbed of kinderbed.

Zo voorkom je dat je kind uit bed valt

Van ledikant naar groter bed, het is een spannende gebeurtenis. Hoe voorkom ik dan een kind uit bed valt? Veel ouders lopen met deze vraag rond. Bedenk dat het lichaam moet wennen aan het ‘oneindige’. Het duurt enkele dagen tot twee weken voordat de hersenen van je kindje de vertrouwde bedrand van het ledikant missen en voorkomen dat het lichaam valt.

Wil je ondertussen voorkomen dat je kind uit bed valt, schaf dan gewoon een bedhekje aan. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Een goed bedhekje kost tussen de € 30 en € 50. Wil je een bedhek dat het hele bed omsluit, dan ben je iets meer dan € 100 kwijt.

Is een hoogslaper veilig?

Wanneer je een hoogslaper koopt dan zit hier al een bedhekje ingebouwd. Dit voorkomt dat een kind of volwassenen tijdens de slaap uit bed valt. Maar let op want een hoogslaper is niet veilig voor kinderen onder de 6 jaar. Niet alleen vanwege het slapen, veel kinderen spelen op of rond het bed. Je kind kan al spelend uit de hoogslaper vallen en dat kan hard aankomen.

Pas wanneer het kind 6 jaar of ouder is dan kun je veilig een hoogslaper aanschaffen. Dit geldt ook voor het bovenste bed van een stapelbed. Tot die tijd ligt je kindje in een peuterbed of normaal bed. Een simpel bed hoeft niet veel te kosten, er zijn eenpersoons bedden verkrijgbaar vanaf ongeveer € 60. Kun je later altijd nog overstappen op een ander type bed.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bedhekje kind: veilig slapen
Schuiven naar boven