Zo maak je melkschuim zonder machine

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een latte macchiato of cappuccino, veel mensen drinken het. Om dit te maken heb je melkschuim nodig. Maar melkschuim is ook ideaal voor het maken van een milkshake, saus of schuimige soep. Hoe maak je melkschuim zonder machine? Een goede vraag want niet iedereen heeft een melkopschuimer of speciaal apparaat in huis.

Dit is melkschuim

Even voor de duidelijkheid: melkschuim is het schuimige gedeelte van de melk. Het wordt soms ook wel opgeklopte melk genoemd. Helaas kun je melkschuim niet kant-en-klaar kopen, dit moet je zelf maken. Hier heb je in ieder geval melk voor nodig.

Melkschuim zonder machine maken is zeker mogelijk, maar houd er wel rekening mee dat je wat meer tijd kwijt bent. Heb je al eens gedacht aan het kopen van een simpele melkopschuimer? Voor minder dan € 30 heb je er een, altijd een aanrader.

Bekijk melkopschuimers

Zolang je nog geen melkopschuimer in huis hebt moet je dit handmatig doen. Hieronder de handleiding.

Benodigdheden zelf melkschuim maken

Het is een feit: melk schuimt op eiwit en zeker niet op vet. Magere melk bevat naar verhouding meer eiwit en schuimt ook beter. Aan de andere kant is volle melk lekkerder. Kun je geen keuze maken, ga dan voor halfvolle melk.

Ga ook liever voor bewerkte oftewel gesteriliseerde melksoorten. Ongeopend kun je het melkpak gewoon buiten de koelkast bewaren. Gesteriliseerde melk schuimt nu eenmaal beter.

Het tweede wat je nodig hebt is een pannetje. Ook heb je een goede garde nodig, zo een die perfect in het pannetje past. Je kunt eventueel gebruik maken van een elektrische mixer. En dan heb je natuurlijk een kooktoestel of gasfornuis nodig.

Werkwijze melkschuim zonder machine maken

Heb je alles bij elkaar verzameld? Doe de juiste hoeveelheid melk in het pannetje en zet dit op het vuur. Zorg dat de melk langzaam opwarmt. Je mag het zeker niet flink door laten koken!

Tijdens het opwarmen klop je de melk met de garde. Dit doe je net zolang totdat de melk steeds luchtiger wordt. Er ontstaan luchtbelletjes en uiteindelijk heb je melkschuim.

Zo lang moet je melk opschuimen

Het is niet zo dat je oneindig moet blijven kloppen. Hoe lang je bezig bent met opschuimen hangt een beetje van het proces af. Bijvoorbeeld hoe snel je de melk verwarmt en hoe snel je klopt. Gemiddeld duurt het 2-5 minuten voordat je goed schuimige melk hebt.

Maak je gebruik van een melkopschuimer? Je zult merken dat hij zeer kleine luchtbelletjes produceert. De schuimende melk blijft gedurende 10-20 minuten goed. Hierna zakt het melkschuim weer ineen. Heb je zelf melk geklopt dan blijft dit 5 tot 10 minuten goed. Daarom moet je het melkschuim direct gebruiken.

Werk altijd met koude melk

Een veel gemaakte fout is de melk eerst opwarmen en dan pas gaan kloppen. Fout, je krijgt dan geen melkschuim of slechts gedeeltelijk. Het is belangrijk dat je de melk langzaam opwarmt terwijl je hem opklopt. Dat is de beste manier om melkschuim te maken.

Kun je amandelmelk opschuimen?

Sommige mensen vinden amandelmelk lekkerder of gebruiken dit vanwege een koemelkallergie. Het is heel goed mogelijk om amandelmelk op te schuimen. Dit heeft een romige en bijzondere smaak. Amandelmelk moet je koel opschuimen, zet dit dus vooraf in de koelkast.

Let op want je hebt ook Alpro Almond met een beetje een nootachtige smaak. Houd er rekening mee dat dit product niet zo goed schuimt als andere melk. Gewone sojamelk als melkvervanger schuimt wel zeer goed. Dit komt omdat het eiwitgehalte van sojamelk bijna gelijk is aan dat van koemelk.

Probleem: de melk schuimt niet op

Hoe maak je melkschuim zonder machine wanneer je niet alles in huis hebt? Bijna iedereen heeft een pannetje, garde en melk in huis. Daar kan het dus niet aan liggen. Waarom schuimt de melk niet op? Waarschijnlijk is de melk niet koud genoeg. Komt de melk uit de voorraadkast, dan zal hij in veel gevallen wel wat kouder zijn. Toch is het beter om hem een uurtje van tevoren in de koeling te zetten.

Niet doen: de melk invriezen. Door de melk in te vriezen verandert deze van structuur. Feitelijk gaat de melk schiften, iets dat je na het ontdooien moet oplossen door goed door te mengen. Ingevroren melk is niet geschikt om op te schuimen.

Opgeschuimde melk bewaren

Soms heb je teveel melk opgeschuimd. Gelukkig kun je dit gewoon bewaren en later opnieuw gebruiken. Doe het teveel aan melkschuim in een kannetje en bewaar dit afgesloten in de koelkast. Je zult merken dat het schuim verdwijnt, je moet er dus weer opnieuw melkschuim van maken. Verwarm de melk nooit heter dan 70 °C. Het is niet aan te raden om melk vaker dan twee keer op te warmen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo maak je melkschuim zonder machine
Schuiven naar boven