Een blik op de belangrijkste top 5 Sportprijzen

Bijgewerkt: 21 juli 2023

Sporten en prijzen zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Prijzen en onderscheidingen worden al lange tijd toegekend aan atleten en teams die de beste zijn in hun tak van sport. Het gaat niet alleen om de prestaties van het individu maar ook over teaminspanningen, die vaak veel verder gaan dan alleen de prestaties op het veld. Laten we eens kijken naar de top 5 sportprijzen die wereldwijd worden erkend en gewaardeerd.

1. Olympische medailles

Voor veel atleten zijn de Olympische spelen de Cadillac onder de sportevenementen. En natuurlijk wil iedere deelnemer een gouden medaille winnen. Olympische medailles zijn dan ook al ruim een eeuw de meest gewilde prijzen in sporten als atletiek, schaatsen en turnen. Voor veel sporters is een Olympische medaille dan ook de kroon op hun werk en inspanningen. Een erkenning van vaardigheid en doorzettingsvermogen ten overstaan van de hele wereld!

2. FIFA Wereldbeker

Groter dan de FIFA Wereldbeker wordt het niet. Letterlijk en figuurlijk! Niet alleen is de World Cup finale voetbal met ruim 5 miljard kijkers veruit de best bekeken sportwedstrijd, de trofee die daarna naar de winnaars gaat weegt ruim 6 kilogram! Daarnaast heeft deze sportprijs niet alleen waarde vanwege de prestaties van het team maar vertegenwoordigt ook de nationale trots van een land.

3. Super Bowl Lombardi Trofee

Waar het wereldkampioenschap voetbal het grootste en best bekeken sportevenement ter wereld is, hebben de Verenigde staten de jaarlijkse Super Bowl. Oftewel de kampioenswedstrijd van de National Football League en het best bekeken sportevenement in de VS. De winnaar mag de Lombardi trofee in ontvangst nemen. Waarom deze zo heet? De prestigieuze prijs is vernoemd naar de legendarische speler en coach Vince Lombardi. In zijn lange carrière als coach heeft Lombardi nooit een seizoen verloren. Die prestatie wordt geëerd in de Super Bowl trofee.

4. Wimbledon Trofee

Voetbal heeft zijn oorsprong bij het volk en is vanuit Engeland en Schotland de hele wereld over gereisd. Tennis daarentegen heeft een meer elitaire oorsprong en is ergens in de 12e eeuw aan het Franse hof ontstaan. Dat betekent een lange, rijke geschiedenis met veel tradities die tot op de dag van vandaag nog worden nageleefd. De Wimbledon trofee, of Venus Rosewater Dish voor vrouwen, en de Gentlemen’s Singles Trophy, zijn hier goede voorbeelden van. Het zij verreweg de meest prestigieuze sportprijzen in het professionele tennis.

5. Tour de France Gele Trui

Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat het hier niet om een medaille of een beker of schaal gaat, maar om een trui. Maar dat maakt de Gele Trui bij de Tour de France niet minder gewild. Deze trofee wordt uitgereikt aan de klassementsleider na iedere etappe en staat voor de vastberadenheid en uitzonderlijke fitheid van de wielrenner. De reden dat er zoveel waarde aan een trui wordt toegekend is simpel. De Tour de France is de meest uitdagende en zware wielerrace ter wereld.

Nog meer sportprijzen

De top vijf sportprijzen is indrukwekkend, maar er zijn nog veel meer sportprijzen die worden uitgedeeld. Hieronder nog enkele veelvoorkomende en prestigieuze sportprijzen:

 • Ballon d’Or – Een jaarlijkse prijs uitgereikt aan ’s werelds beste mannelijke voetballer, toegekend door France Football.
 • NBA-kampioenschapsring – Elke speler op het winnende team van de NBA-finale ontvangt een kampioenschapsring.
 • Stanley Cup – De prijs uitgereikt aan de winnende ploeg in de NHL-finale.
 • US Open-golftrofee – De trofee uitgereikt aan de winnaar van het US Open-golftoernooi.
 • World Series-trofee – De prijs uitgereikt aan het winnende team van de Major League Baseball World Series.
 • Heisman Trophy – Toegekend aan de beste universiteitsvoetbalspeler in de Verenigde Staten.
 • Australian Open-trofee – De prijs voor de winnaars van het Australian Open-tennistoernooi.
 • Ryder Cup – De trofee uitgereikt aan het winnende team in het Ryder Cup-golftoernooi tussen Europa en de VS.
 • Champions League-trofee – De beker uitgereikt aan de winnaar van de UEFA Champions League.
 • Masters Tournament-jas – De winnaar van het Masters Tournament in golf ontvangt een groene jas.
 • NBA Finals-trofee – De trofee uitgereikt aan het winnende team van de NBA-finale.
 • UFC-kampioensriem – Toegekend aan de winnaar van een UFC-titelgevecht in mixed martial arts.
 • Grand Prix-kampioenstrofee – De trofee uitgereikt aan de winnaar van een Formule 1 Grand Prix-race.
 • PDC Wereldkampioenschapstrofee – De beker uitgereikt aan de winnaar van het PDC Wereldkampioenschap darts.
 • Ryder Cup – De prijs uitgereikt aan het winnende team in het Ryder Cup-golftoernooi tussen Europa en de VS.

Waarom sportprijzen belangrijk zijn

Binnen de sportgemeenschap zijn dit soort prijzen erg belangrijk. Ze zorgen voor erkenning, motiveren atleten en het vergroot de betrokkenheid van fans.

Sportprijzen voeden de rivaliteit en competitie tussen atleten en teams. Door te streven naar het winnen van een trofee, ontstaan er spannende en meeslepende wedstrijden. Daar houdt het publiek van.

Een sportprijs is ook een blijvende herinnering aan de prestaties van de atleet of het team. Het vormt een mooie mijlpaal in de sportgeschiedenis van deelnemers. Daar komt nog bij dat sportprijzen de sport zelf promoten. Een uitreiking inspireert jongeren om ook te gaan sporten, maar het trekt ook nieuwe fans van de sport aan. Reden genoeg om atleten of sporters voor hun prestaties te belonen.

Dit artikel is gesponserd door budgettrophy.com.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een blik op de belangrijkste top 5 Sportprijzen
Schuiven naar boven