Beleggen in cryptocurrency

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Mensen zochten de afgelopen periode het vaakst op beleggen in cryptocurrency. Met beleggen in cryptomunten is het mogelijk om op korte of lange termijn veel geld te verdienen. Toch kleven er ook risico’s aan, in het ergste geval raak je de complete inleg kwijt. We leggen uit hoe dit werkt en waar je op moet letten.

Beleggen in cryptocurrency met minimale inleg

Cryptocurrency betekent hetzelfde als cryptomunten

Wie cryptovaluta gaat kopen moet rekening houden met de votaliteit hiervan. Dit betekent dat de koers erg beweeglijk is en in enkele minuten flink kan stijgen of dalen. Beginners kunnen het beste met een minimale inleg bij beleggen in cryptocurrency. Op deze manier bekijk je eerst hoe de wereld van cryptocurrency in elkaar steekt. Bij het maken van een fout is het verlies niet zo groot. Pas wie zich vertrouwd heeft gemaakt met het handelen in cryptomunten, kan overstappen naar een grotere inleg.

Aanrader: best verkochte boeken over cryptocurrency

Je eerste crypto munt kopen

Beleggen in cryptomunten begint allemaal met het vinden van de juiste handelsbeurs of broker. Een broker is een tussenhandelaar die cryptomunten bij een handelsbeurs inkoopt en vervolgens weer door verkoopt. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het gebruik van een handelsbeurs.

Voordelen handelsbeurs

 • Direct handelen zonder tussenpersoon
 • Zelf inkoop- of verkoopprijs bepalen
 • Snel inspringen op koersstijgingen of koersdalingen
 • Lage transactiekosten

Nadelen handelsbeurs

 • Betaling met iDEAL niet altijd mogelijk
 • Niet alle cryptomunten zijn verhandelbaar
 • Identificeren vaak verplicht
 • Vaak geen Nederlandstalige ondersteuning
 • Handelsbeurzen zijn gevoelig voor hack aanvallen

De meest bekende cryptocurrency handelsbeurzen zijn Bitfinex, Poloniex, Bitstamp, Kraken, Coinone, Coinbase en Bittrex.

Wie liever handelt via een tussenpersoon, komt terecht bij een cryptocurrency handelaar of broker. Wereldwijd zijn er verschillende van te vinden, daarnaast heeft ook Nederland een aantal uitstekende brokers. Ook dit heeft weer zijn voor- en nadelen.

Voordelen cryptocurrency handelaar

 • Nederlandstalig platform
 • Eenvoudige aanmelding
 • Ruime keuze uit verschillende cryptomunten
 • Betalen met iDEAL, bancontant of sepa

Nadelen cryptocurrency handelaar

 • Hogere transactiekosten

Voor mensen die voor het allereerst gaan beleggen in cryptomunten raden we het Nederlandstalige platform Litebit aan. Hier heb je keuze uit meer dan 50 verschillende cryptomunten, ook kun je gebruik maken van de interne wallets. Dit is een service die je bij andere brokers niet snel tegenkomt.

Meld je hier aan bij Litebit

Beste handelsplatform voor beginnende beleggers

Het is soms erg druk bij handelsplatformen en bij brokers. Bij een stijgende markt is er vaak een beperkte voorraad. Wie wil beleggen in cryptomunten moet de markt goed in de gaten houden. Vooral bij flinke koersstijgingen kan het moeilijk zijn om aan de juiste cryptomunten te komen.

Litebit blijft, met name voor beginnende beleggers, een favoriet handelsplatform. Wil je alleen beleggen in Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum of Litecoin, dan raden we Coinbase aan. Ook dit is een Nederlandstalig platform waar je vrij eenvoudig cryptomunten aankoopt.

Cryptocurrency kopen in Nederland kan dus eenvoudig via bovenstaande handelaren. Er is een cryptocurrency handelsbeurs in Nederland gevestigd. Dat is Bitvavo. Andere handelsbeurzen opereren voornamelijk vanuit Azië of Amerika.

Meld je aan bij Bitvavo

Cryptomunten toekomst

Met beleggen in cryptomunten kijk je vooral naar de toekomst. Beleggen in cryptomunten doe je omdat je hoopt op een koersstijging. Dit kan op korte termijn plaatsvinden, maar kan ook enige tijd duren. In het slechtste geval dalen de koersen en zie je de inleg verdampen.

Beleggen in cryptocurrency vergt dan ook veel geduld en soms zelfs stalen zenuwen. In voorbijgane jaren heeft Bitcoin een sterke koersdaling laten zien. Een daling tot meer dan 40% is hierbij niet ongewoon. Het kan best zijn dat de cryptomunten in de toekomst nog sneller dalen, of harder stijgen.

Niemand kan zeggen hoe de cryptomunten toekomst eruit ziet. Belangrijk is om voor jezelf uit te maken wat je maximale winst of verlies is. Op een bepaald moment moet je tevreden zijn met winst en een gedeelte of alles verkopen. Je kunt ook gokken op een nog verdere koersstijging en erin blijven zitten. Houd in dat geval wel rekening met een koersdaling in de toekomst.

Rekening houden met verlies

Wat is je maximale verlies? De koers van cryptomunten kan op korte of lange termijn dalen. Wanneer er een crash plaatsvindt, ben je eigenlijk al te laat met verkopen. De kans is groot dat je de munten niet meer kwijtraakt of tegen een zeer lage prijs. Bedenk van te voren hoeveel verlies je wilt lopen en houd rekening met een eventueel totaal verlies. Beleggen in cryptocurrency doe je daarom alleen met geld dat je kan missen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beleggen in cryptocurrency
Schuiven naar boven