Zuiveringszout (baking soda) drinken als je zwanger bent

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Zuiveringszout kent vele toepassingen en wordt al jarenlang als huismiddel bij diverse kwalen gebruikt. Jicht, aften, nierstenen en brandend maagzuur, om maar wat voorbeelden te noemen. Daarnaast is het natuurlijk een handig middel bij het poetsen. Maar ook als rijsmiddel door het bakpoeder. Mag je zuiveringszout drinken als je zwanger bent? Dit middel werkt volgens sommigen zuiverend op het lichaam. Tijdens de zwangerschap moet je hier wel mee opletten.  

Wat is zuiveringszout?

Zuiveringszout wordt ook wel baking soda of sodium bicarbonaat genoemd. Een andere benaming is natriumbicarbonaat. Natriumwaterstofcarbonaat wordt als zuiveringszout gebruikt, maar kent ook vele andere toepassingen.

Bekijk zuiveringszout

Waar wordt zuiveringszout voor gebruikt? Omdat het ook bekend staat als baking soda, wordt vaak gedacht dat het bakpoeder is.  Dat is het niet, maar het wordt wel als rijsmiddel gebruikt en dus door het bakpoeder gemengd. Het maakt gebak luchtig en zacht.

Baking soda moet je niet verwarren met baking powder (bakpoeder) of gewone soda. Deze laatste, de soda dus, is niet voor consumptie geschikt. Gewone soda vind je in de supermarkt dan ook tussen de wasmiddelen of schoonmaakmiddelen, terwijl baking soda tussen de bakpoeders en bakmiddelen te vinden is. Herken het verschil!

Baking soda en de verschillende toepassingen

Daarnaast wordt zuiveringszout voor vele andere toepassingen gebruikt zoals het wit maken van tanden of om het lichaam mee te scrubben en te ontdoen van dode huidcellen. Maar ook als maagzuurremmer, tegen insectenbeten, ter verlichting van huidirritatie en jeuk, om bloemen langer houdbaar te maken, geurtjes in de koelkast weg te nemen, het toilet schoon te maken en nog vele andere toepassingen. Bovendien zijn er mensen die zuiveringszout drinken.

Waarom zou je baking soda drinken?

Sommige mensen lossen zuiveringszout in water en drinken dit op. De vraag is waarom je dit zou drinken. Ze drinken het om het lichaam te neutraliseren oftewel te zuiveren. Het zou de pH-waarden verhogen en een middel zijn tegen allerlei kwalen zoals brandend maagzuur, urineweginfecties, blaasstenen en nierstenen, infecties, jicht, verkoudheid en griep.

Let op want deze claim is niet wetenschappelijk onderbouwd. NuCheckt heeft het verhaal over de helende krachten van baking soda in 2017 onderzocht. Het leek dat de claims grotendeels onwaar zijn.

Toch is zuiveringszout vooral als maagzuurremmer erg populair. Het neutraliseert volgens sommigen het zuur in de maag (niet wetenschappelijk bewezen) waardoor de klachten verdwijnen. Doordat het middel ook schimmels en bacteriën doodt, zou je hier bepaalde ziektes mee kunnen bestrijden. Mensen met aften spoelen hun mond met zuiveringszout om sneller van de klachten af te zijn. Als laatste wordt baking soda ingezet om het lichaam te ontgiften.

Wijze van gebruik

Let op want de informatie over het gebruik van zuiveringszout is niet medisch en ook niet bewezen. Dit poeder los je op in lauw tot warm water. Het is aan te raden om hier voorzichtig mee te zijn, overleg eerst met een arts. Op het internet is er veel over te vinden, ook met betrekking tot de maximale dosering. Beter is om je niet te houden aan deze maximale dosering, maar per dag een halve tot een hele theelepel in te nemen.

Het poeder moet goed oplossen in een glas warm water. Er zijn mensen die er een paar druppels citroensap bij doen voor de smaak. Ook heeft citroensap nog gezondheidsvoordelen (geen claim).

Zuiveringszout drinken en zwanger

De vraag van vandaag: mag je zuiveringszout drinken als je zwanger bent? Hier is vrij weinig over bekend. Zo is onduidelijk of inwendig gebruik van baking soda van invloed is op de zwangerschap.

Beter is om dit middel niet te gebruiken als je last hebt van een hoge bloeddruk, oedeem, ziekte van de lever of een laag kaliumgehalte in het bloed. Zwangere vrouwen kunnen het ook beter niet gebruiken. Wil je het toch gebruiken, wacht dan tot na de bevalling.

Wanneer je borstvoeding geeft kun je zuiveringszout beter niet drinken. Er is weinig onderzoek gedaan naar de effecten van dit middel wanneer je het langdurig gebruikt. Ook is weinig bekend over zuiveringszout drinken tijdens de zwangerschap. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat dit middel staan.

Afvallen na de zwangerschap (met baking soda)

Na de bevalling blijven er nog wat kilo’s lichaamsgewicht achter. Veel jonge moeders willen zo snel mogelijk naar hun oude lichaamsgewicht. Zuiveringszout wordt vaak gebruikt om gewicht te verliezen of af te vallen. Of het werkt, dat is maar de vraag.

Allereerst moet gezegd worden dat aankomen tijdens de zwangerschap een normaal verschijnsel is. Iedere vrouw komt wat kilootjes bij. Dit wordt veroorzaakt door het gewicht van de baby, de placenta, vruchtwater, zelf vocht vasthouden en wat extra lichaamsvet. Dit verdwijnt na de bevalling vanzelf weer, hoewel het bij de ene vrouw soms wat langer duurt dan bij de andere. Borstvoeding kan hepen om sneller af te vallen.

Teveel eten tijdens de zwangerschap is vaak de oorzaak van overtollig lichaamsvet na de bevalling. Het is een fabel dat je tijdens de zwangerschap voor twee moet eten.

De reden door het gebruik van zuiveringszout

Wie teveel zuiveringszout inneemt kan sneller diarree krijgen. Diarree helpt weliswaar het gewicht op de weegschaap omlaag te brengen, maar is geen effectieve manier om af te vallen. Geen enkele studie heeft bewezen dat zuiveringszout effectief is om gewicht te verliezen.

Gebruik dit poeder dus niet om af te vallen, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging is een betere keuze. Ook zijn er voldoende producten verkrijgbaar die je helpen bij het afslanken.

Bekijk afslankhulpmiddelen

Kies altijd iets dat bij jouw situatie en levensstijl past. Dit maakt het afslanken er een stuk makkelijker op. Je hebt keuze uit verschillende hulpmiddelen waaronder een afslanken band, voetpleisters, pillen maar ook complete boeken met caloriearme en gezonde recepten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Zuiveringszout (baking soda) drinken als je zwanger bent
Schuiven naar boven