Beroep onder de loep: advocaat

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Advocaat worden of zijn is een mooi maar ook een moeilijk beroep: er is veel studie voor nodig. Ook is het soms hard werken, zoeken naar oplossingen of een compromis kunnen sluiten. Je moet goed zijn in woord en geschrift. Het salaris is vaak hoger dan bij andere beroepen, maar daar werkt een advocaat ook naar.

Opleidingen advocaat

Om advocaat te worden moet iemand minimaal VWO moeten volgen, alle profielen zijn toegestaan. Ook hbo-propedeuse wordt toegestaan. Daarna volgt degene de opleiding Nederlands recht. Deze opleiding duurt drie jaar.

Het eerste jaar is een algemeen leerjaar. Het tweede jaar gaat dieper in op de lesstof die in het eerste jaar is geleerd, ook komt er nu buitenlands recht bij. Het derde jaar komt er praktijk bij kijken, dit zal in de meeste gevallen binnen een studentenrechtbank plaatsvinden.

Ga je rechte studeren? Een va deze boeken komt dan zeker van pas.

Salaris van advocaat

Over het salaris van een advocaat is veel te zeggen: er komen hele grote verschillen in voor. Dit heeft te maken met het aantal jaren werkervaring, het soort kantoor waar de advocaat werkzaam is, al dan niet zelfstandig, opleiding, leeftijd etc. Om enkele voorbeelden te noemen:

Advocaat met Universitaire opleiding 1:

 • Bruto jaarsalaris: 37016
 • Aantal werkuren: 40 per week
 • Werkervaring: 4-10 jaar
 • Soort contract: inleenkracht

Advocaat met Universitaire opleiding 2:

 • Bruto jaarsalaris: 58.000 euro
 • Aantal werkuren: 40 per week
 • Werkervaring: 4-10 jaar
 • Soort contract: inleenkracht

Advocaat met Universitaire opleiding 3:

 • Bruto jaarsalaris: 23500
 • Aantal werkuren: 40 per week
 • Werkervaring: 1 jaar
 • Soort contract: bedrijfsadvocaat

Zoals je ziet kan het salaris van een advocaat heel sterk uiteen lopen.

Bekijk rechten boeken

Functieomschrijving

Als advocaat help je mensen in en door het rechtssysteem heen. Het kan om heel uiteenlopende zaken gaan. Er zijn drie richtingen waarin een advocaat kan werken: Civiel recht, Bestuursrecht en Strafrecht.

In het civiel recht behandelt een advocaat zaken als personen- en familierecht, huurrecht, erfrecht, handels- en faillissementsrecht, contractenrecht, aansprakelijkheidsrecht, eigendomsrecht, schadevergoedingen en arbeidsrecht.

Bestuursrecht houdt de regels in waaraan de overheid zich moet houden tijdens het nemen van besluiten. Denk hierbij aan sociaal zekerheidsrecht, milieurecht, ambtenarenrecht, vreemdelingenrecht, ruimtelijke ordeningsrecht en belastingrecht.

Strafrecht behandelt alle zaken van personen die een overtreding of misdrijf hebben gedaan. Bij het strafrecht is het altijd de dader tegen de samenleving, dus het openbaar ministerie.

Beroepsorganisatie advocaten

Alle advocaten moeten aangesloten zijn bij de ‘Nederlandse Orde van Advocaten’. Dit is voor een advocaat verplicht. De ‘Nederlandse Orde van Advocaten’ ziet toe op de kwaliteit van de aangeboden advocaatdiensten. Wanneer een advocaat geen lid is van deze organisatie, mag het beroep tot advocaat niet worden uitgeoefend.

Advocaat in het nieuws

2007: In Texas heeft een advocaat bijna een dode veroorzaakt toen hij stomdronken in zijn achtertuin zijn 9mm. vuurwapen stond leeg te schieten. Een voorbijrijdend busje werd geraakt, waarbij de kogel vlak langs het hoofd van het slachtoffer vloog en een ruit verbrijzelde. Bij zijn arrestatie verzette de advocaat zich en stampte een politieagent in zijn kruis.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beroep onder de loep: advocaat
Schuiven naar boven