Beste aanhangernet én tips

Bijgewerkt: 20 juli 2022

Rij nooit zonder aanhangernet, dit komt je duur te staan. In veel gevallen is dit net verplicht, al helemaal wanneer je de lading niet vast kunt zetten. Ga dan wel voor het beste aanhangernet, deze heeft een lange levensduur. Bovendien is deze perfect op je situatie afgestemd. Bekijk de beste aanhangernetten maar ook waar je op moet letten wanneer je deze bevestigt.

Het gebruik van een aanhangernet

In Nederland is het niet toegestaan om lading los in je aanhanger te vervoeren. Zelfs niet wanneer je dit middels elastieken of touw vastzet, dan mag het nog steeds niet. Dit komt omdat de lading mogelijk kan omvallen. Alleen wanneer een grote lading muurvast staat middels spanbanden dan mag je zonder aanhangernet rijden.

Twijfel je of je wel of geen net moet gebruiken? Dan is het altijd beter om voor de zekerheid een aanhangernet over de lading te doen. Boete losse lading zonder aanhangernet: ongeveer € 230.

Een aanhangernet gebruik je niet alleen om een boete te voorkomen, ook is het wel zo veilig. Je voorkomt namelijk dat de lading uit de aanhanger valt. Voordeel van dit net is dat je er doorheen kunt kijken. Tijdens de rit houd je de lading in de gaten, wel zo praktisch.

Het beste aanhangernet

Het ene net is het andere niet. Je hebt hele goedkope modellen maar ook de wat duurder geprijsd de versies. Kijk vooral naar de afmeting en de kwaliteit. Een te klein net is niet goed, je kunt dan nog steeds een boete krijgen. Terwijl een te groot net niet praktisch is in de bevestiging.

Voor een enkel-asser heb je een aanhangernet met een afmeting van 1250 x 220 tot 200 x 300 cm nodig. Let op want het net kan ook kleiner zijn waarbij het rekbaar is tot 2×3 m. Heb je een wat grotere enkelasser dan kies je voor een net van 250 x 350 cm. Deze maat is ook geschikt voor een dubbelasser aanhanger.

Benieuwd naar het beste aanhangernet? Bekijk hieronder specificaties en nuttige tips.

Aanhangernet met grote maas

De meeste mensen kiezen voor een aanhangernet met grote maas. De maaswijdte varieert van 3-4,5 cm. Voordeel van dit net is dat het zich makkelijk laat oprekken. Bovendien is de lading goed zichtbaar. Handig wanneer je de lading onderweg in de gaten wil houden, maar ook wanneer je naar het containerpark of de stort gaat. Bij aankomst kunnen medewerkers direct zien wat je op de aanhanger hebt liggen.

Een aanhanger net met grote maaswijdte is in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Bijvoorbeeld 150 x 220 cm of toch 200 x 300 cm. Deze netten zijn voorzien van een elastisch koord. Dit betekent dat je het net heel makkelijk aan de aanhanger kunt bevestigen. Je betaalt tussen de € 24 en € 35 voor een goed aanhangernet met grote maaswijdte.

Bekijk aanhangernet met grote maas

Aanhangernet fijnmazig

Dan heb je ook nog het fijnmazige aanhangernet. Dit gebruik je voor transport van snoeiafval, zand, grind of aarde. Het fijnmazig net voorkomt dat kleine deeltjes van de aanhanger vallen. Ook dit aanhangernet is voorzien van elastische koorden. Zo kun je het net perfect vastmaken.

Naar aanhangernet fijnmazig

Kies uit verschillende modellen en afmetingen. Je hebt ze in het zwart of groen, aan jou de keuze. Voor het fijnmazig model betaal je tussen de € 25 en € 40. Ze zijn dus iets duurder geprijsd dan een model met grote maas, maar de kwaliteit is goed.

De juiste afmeting

Welk aanhangernet moet je hebben? Gaat het om het vervoeren van grote spullen dan kies je voor een model met grote maas. Moet je zand of grind vervoeren dan ga je juist weer voor een fijnmazig model.

De afmeting is ontzettend belangrijk. Het aanhanger net moet 50 cm langer zijn dan je aanhanger. Ook de breedte moet 50 cm over de aanhanger hangen. Dit betekent aan elke kant 25 cm. Kijk wel even naar de uittrekbare aanhangernetten. Zo kan een model met een lengte van 1,50 meter toch uittrekbare zijn tot 2 meter. Is je aanhanger 1,50 m lang dan past dit prima.

Let op: wanneer je hoog op de aanhanger stapelt heb je ook een groter net nodig. Houd hier rekening mee!

De kwaliteit van het aanhangernet

Koop je een lage kwaliteit dan kun je verwachten dat het aanhangernet snel kapot gaat. Dit gebeurt vooral bij de modellen met grote maas. Scherp uitstekende delen snijden de mazen kapot. Wanneer je goederen met scherp uitstekende delen vervoert dan kun je deze het beste met een doek afdekken. Zorg dat het doek stevig vastzit en niet weg kan waaien. Hier overheen doe je het aanhangernet.

Het vastmaken van het net

Een juiste bevestiging is onmisbaar. Een aanhangernet is altijd voorzien van elastische koorden. Wanneer deze koorden kapot gaan dan kun je losse nieuwe koorden aanschaffen. Bevestig het aanhangernet rondom de aanhanger, aan de onderkant zie je haken zitten. Hier kun je het elastieken koord achter vasthaken.

Er zijn geen specifieke regels met betrekking tot het vastzetten van het net. Het belangrijkste is dat het net niet los kan laten.

Verplicht om de lading vast te zetten

Je bent ten alle tijden verplicht om de lading op de aanhanger goed vast te zetten. Voor grote meubels is het aan te raden om gebruik te maken van spanbanden. Wanneer je de lading vast kunt zetten met spanbanden dan is een aanhangernet niet verplicht maar wel aan te raden.

Let op met het overlaten van de aanhangwagen

Je hebt het beste aanhangernet aangeschaft. Er kan nu niets meer misgaan dus je laadt de aanhanger helemaal vol. Je bent met een net al snel geneigd om meer op de aanhanger te doen dan de bedoeling was. Het zit toch allemaal goed vast.

Je mag nooit de aanhangwagen overladen. Op het plaatje van de aanhanger staat altijd het bruto laadvermogen. Dit gaat dan om de combinatie eigen gewicht auto en het laadvermogen. Staat er bijvoorbeeld 750 kg en weegt de auto 350 kg? Dan mag je nog 400 kg op de aanhanger laden.

Wat is de boete overladen aanhangwagen? Hierbij wordt gekeken naar het percentage overbelading. De boete ligt ergens tussen de € 90 en € 400.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste aanhangernet én tips
Schuiven naar boven