De beste aftersun na het zonnen

Bijgewerkt: 23 januari 2022

Wat is de beste aftersun? Na het zonnen is je huid geïrriteerd of verbrand. Het is dan belangrijk dat je een aftersun gebruikt. Dit werkt verkoelend en zorgt voor een soepele huid. Bovendien blijft de teint langer behouden. Maak kennis met de beste aftersun voor je (gevoelige) huid.

Het nut van aftersun

Wat is het nut van aftersun? Het gaat hier om een speciale gel, crème of lotion die je na het zonnen gebruikt. Aftersun werkt altijd verkoelend, iets dat belangrijk is. Wanneer je huid (licht) verbrand is dan voelt deze warmt en geïrriteerd aan. Dat verkoelend effect is dan wel zo prettig. Ten tweede is een aftersun hydraterend. Ook dit is onmisbaar want je huid droogt door de zon flink uit.

Let op want dit product gaat geen verbranding tegen. Wanneer je huid eenmaal schade heeft moet dit zelf genezen. Een aftersun voelt prettig op de huid maar zorgt er niet voor dat de verbranding verdwijnt. Toch is het aan te raden om de gevoelige of rode huid zo goed mogelijk te kalmeren. Hiermee ondersteun je het herstellend proces.

De beste aftersun

In principe maakt het niet zoveel uit welke aftersun je gebruikt, als je hem maar toegepast. Natuurlijk heb je keuze uit verschillende merken. Het is zo dat de duurdere merken beter smeerbaar zijn. Bovendien voelen ze prettig aan en ruiken soms erg lekker.

Is er ook zoiets als beste aftersun volgens de Consumentenbond? In 2017 werden er een aantal zonnebrand merken getest en werden een aantal producten afgeraden. Op het gebied van aftersun is er geen test. Toch heb je de beste aftersun volgens gebruikers. Kijk maar eens welke merken het goed doen.

Biodermal aftersun

Een van de beste aftersun volgens gebruiker is die van het merk Biodermal. Je gaat voor een bruinverlengende melk of lotion, maar dan eentje die ook verkoelend werkt. Gebruikers zijn ontzettend tevreden over dit product. Deze aftersun smeert goed maar kan wel iets stugger aanvoelen. Dit komt omdat de lotion of melk wat dikker is. Dit betekent dat je er ook minder van nodig hebt.

Het hydrateert en verkoelt de huid. Bovendien blijft de bruine kleur langer behouden. Een superfijne aftersun die ook nog eens betaalbaar is.

Bekijk Biodermal aftersun

Garnier aftersun

Als tweede beste aftersun heb je het merk Garnier. Ook dit is een luxe merk dat nog steeds betaalbaar is. Je hebt keuze uit een spray, melk of lotion. Ook nu weer alleen maar positieve beoordelingen, bijvoorbeeld de goede smeerbaarheid, dat het snel intrekt of lekker ruikt. Dit product voelt niet vettig aan en verzorgt de huid zoals het zou moeten doen.

Je betaalt zeker niet te veel voor dit merk, dat is natuurlijk ook wel prettig. Eventueel kun je ook voor een zonnebrandcrème van Garnier kiezen, dan heb je alles in dezelfde lijn.

Naar Garnier aftersun

Nivea aftersun

Nu volgt de derde in het rijtje beste aftersun na het zonnen. Dit keer van het merk Nivea, zeker geen onbekende. Nivea brengt verschillende verzorgingsproducten uit die goed zijn voor je huid of haar. De Nivea hydraterende en kalmerende aftersun is zeker een aanrader. Bovendien is deze ook nog eens betaalbaar, vaak goedkoper dan voorgaande twee merken. Nog een pluspunt: dit product plakt niet en is makkelijk in te wrijven.

Dit product verkoelt, verzacht en verfrist de huid. Direct na het zonnen aanbrengen, ook wanneer je weinig of niet verbrand bent. Je hebt keuze uit een spray, lotion of manneke. Bekijk even wat het beste bij je situatie past.

Bekijk Nivea aftersun

Zo zit het met goedkope merken

Behoort een goedkoop merk tot de beste aftersun? Op zich zegt het merk of de prijs niet veel over de werking. Een aftersun moet altijd verkoelen en hydrateren. Wanneer dit niet het geval is dan gaat het ook niet om een (goede) aftersun.

Wel is het zo dat een goedkoop merk minder prettig is. Bijvoorbeeld omdat deze veel te waterig is en hierdoor minder goed smeert. Het kan ook dat het product niet goed intrekt, plakkerig aanvoelt of niet lekker ruikt. Als laatste nog de vormgeving want de duurdere merken verkopen hun producten in mooie verpakkingen. Het oog wil natuurlijk ook wat.

Hoe snel werkt aftersun?

Je gaat voor de beste producten, maar hoe snel werkt aftersun? Op zich werkt dit na enkele minuten. Het verkoelend effect is namelijk direct merkbaar. Ben je erg verbrand? Neem na het zonnen een hoge dosis vitamine D. Uit onderzoek is gebleken dat dit het ontstekingsproces vermindert en dat je hiermee schade kan voorkomen. Let op want dit geeft geen garantie.

Zo moet je aftersun gebruiken

Voor sommige mensen is het lastig om aftersun op de juiste manier te gebruiken. Gebruik dit product nooit als zonnebrandcrème. Er zit namelijk geen beschermingsfactor in. Dit betekent dat aftersun je niet tegen zonverbranding of huidschade beschermt.

Na het zonnen haal je restjes zonnebrandcrème van je huid af. Dit doe je onder de douche of door in bad te gaan. Hierna smeer je de huid goed met aftersun in. Smeer vooral de delen van de huid in die in aanraking met de zon of zonnebank zijn geweest.

Hoe vaak moet je insmeren met aftersun? Dit doe je elke keer nadat je in de zon of onder de zonnebank bent geweest. Het heeft echter geen zin om dit om de 5 minuten te doen. Wanneer je helemaal niet meer in de zon gaat dan gebruik je dus de aftersun. Voor sommige mensen is het prettig om de eerste dag 2-3 keer in te smeren en daarna dagelijks.

Hoe snel herstelt een verbrande huid?

Het is niet zo dat je dankzij het gebruik van aftersun direct van een verbrande huid af bent. Het kan tot twee weken duren voordat de huid volledig is hersteld. Wanneer de huid alleen wat rood is en het gaat om een lichte zonverbranding dan is de huid binnen 3-5 dagen hersteld. Het hangt dus helemaal van de ernst van de situatie af hoe lang het herstel duurt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste aftersun na het zonnen
Schuiven naar boven