De beste retro platenspeler

Bijgewerkt: 23 januari 2022

Een retro platenspeler heeft een ouderwets design maar beschikt over de moderne techniek van nu. Wat is de beste retro platenspeler? Het is belangrijk dat je voor het juiste model en een goede kwaliteit gaat. Natuurlijk speelt prijs ook een belangrijke rol. Hieronder een overzicht van de beste retro platenspelers die verkrijgbaar zijn.

Het idee achter een platenspeler

De platenspeler is helemaal terug van weggeweest. Je noemt het ook wel een grammofoon, pick-up of draaitafel. De allereerste platenspeler werd in 1877 ontworpen, toen nog in de vorm van een fonograaf. Dit is de voorloper van de huidige grammofoon.

In 1887 werd er patent op de grammofoonplaat aangevraagd. Een platenspeler werkt middels een elektromotor die de plaat draait. Een naald neemt trillingen waar en zet dit om in geluid.

Een retro grammofoon

Tot het eind van de 21e eeuw was de platenspeler erg populair. Deze werd steeds meer vervangen voor cd’s en later voor digitale muziek. Nu is de grammofoon terug van weggeweest: steeds meer mensen schaffen er een aan. Hierbij heb je keuze uit een modern apparaat of een retro platenspeler.

Op zich is een retro platenspeler hartstikke nieuw en beschikt ook over de beste technieken. Het model is wel in een oud jasje gegoten. Hierdoor lijkt het alsof de grammofoon uit vroegere tijden komt. Dat maakt de retro grammofoon zo geliefd.

De beste retro platenspelers

Op het gebied van een retro platenspelers is er best veel keuze. De vraag is wat het beste model is. Hier is wel wat over te zeggen. Hieronder vind je een aantal tips en ideeën met betrekking tot de beste retro platenspeler.

Het design

Bij aanschaf van een retro platenspeler kijk je allereerst naar het design. Het model moet er namelijk uitzien alsof het vóór de jaren 90 van de vorige eeuw gebouwd is. Dan pas heb je een echte retro grammofoon in handen. Voor dit soort modellen betaal je tussen de € 50 en € 180. Hier zitten best goede merken tussen waaronder Denver met een design uit de jaren 50, Crosley met een design uit de jaren 70 of andere modellen.

Bekijk retro platenspelers

Je hebt ook een aantal goedkopere modellen van rond de € 30. Die hebben dan wel een retro design maar zijn kwalitatief een stuk minder.

Platenspeler met Bluetooth

Een retromodel met moderne technieken, daar ga je voor. Natuurlijk kies dan voor een platenspeler met Bluetooth. Voordeel hiervan is dat je muziek vanaf je smartphone afspeelt. Maar het is ook mogelijk om het geluid vanuit de platenspeler naar een externe muziekbox te sturen. Bluetooth is dus eigenlijk een aanrader.

Wat betaal je voor een platenspeler met Bluetooth? De prijzen variëren en liggen ergens tussen de € 60 en € 200. Een en ander hangt van het model en het merk af. Ga je voor een goed merk zoals Denver of Sony dan ben je over het algemeen wat duurder uit. Terwijl onbekende merken een stuk goedkoper zijn.

Naar platenspeler met Bluetooth

Kies altijd voor een model met stofkap

Even een tip tussendoor want je hebt platenspelers met of zonder stofkap. De meeste modellen zijn voorzien van stofkap en dat is ook echt wel aan te raden. Wanneer er geen stofkap bij zit dan moet je een aparte hoes aanschaffen. Dit biedt veel minder bescherming, niet echt een aanrader.

Grammofoon met ingebouwde speaker

Weet je wat echt praktisch is? Een platenspeler met ingebouwde speaker. In veel gevallen gaat het om twee ingebouwde speakers zodat je van stereogeluid geniet. Een aantal modellen heeft geen ingebouwde speaker waarbij je dus gebruik moet maken van externe boxen. Gelukkig houden de meeste fabrikanten rekening met de wensen van de klant. Dit betekent dat vrijwel alle grammofoons ingebouwde speakers hebben.

Hoe zit het met de prijs? Voor ingebouwde speakers betaal je echt niet meer, dit zit gewoon bij de prijs inbegrepen. Overigens is het in veel gevallen mogelijk om externe luidsprekers aan te sluiten.

Extra naalden kopen

Een retro platenspeler werkt middels een naald die over de plaat schuift. Het is belangrijk om vinyl platen in originele staat te houden. Zodra er krassen aanwezig zijn dan gaat de naald verschuiven en dit hoor je duidelijk in de muziek terug. Bovendien kan de naald flink beschadigen wanneer er krassen op de plaat aanwezig zijn.

Hoe lang gaat een naald van een platenspeler mee? Wanneer je een saffieren naald hebt dan gaat hij ongeveer 40 speeluren mee. Synthetische diamantnaalden gaan langer mee, tot wel 800 speeluren. Bovendien klinkt een diamanten naald een stuk beter. Het is belangrijk om de naald van de retro platenspeler tijdig te vervangen. Hiermee voorkom je beschadiging op de plaat.

Hoe hoor je of een naald versleten is? Je hoort dan dat de plaat vervormt. Wanneer je vaak plaatjes draait dan hoor je vanzelf dit verschil. Extra naalden kopen doe je gewoon online, maar ga wel voor de juiste naalden.

Bekijk platenspeler naalden

Voor een pick-up naald betaal je tussen de € 20 en € 40. Er zijn ook een aantal goedkopere modellen van € 10-€ 15 verkrijgbaar. Ga liever voor kwaliteit. Niet alleen omdat deze naald veel langer meegaat en beter klinkt, op de eindstreep ben je ook nog eens goedkoper uit.

Conclusie de beste retro platenspeler

Je hebt hierboven wat verschillende modellen platenspelers voorbij zien komen. Wanneer je op de linkjes klikt ga je naar de desbetreffende modellen. Wat is nu de beste retro platenspelen van dit moment? Momenteel worden de volgende modellen goed verkocht:

  • Denver MRD 51 en 52
  • Auna Peggy Sue
  • Lenco TCD2500
  • Bush Classic Retro
  • Crosley Voyager Portable Retro

Dit zijn slechts enkele populaire modellen want er is natuurlijk nog veel meer verkrijgbaar. Kies in ieder geval een model dat bij je wensen, situatie en budget past.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste retro platenspeler
Schuiven naar boven