De beste antivirus software

Bijgewerkt: 25 mei 2022

Wat is een goede antivirus en heb je deze nog wel nodig? Wanneer je voorzichtig met je apparaat omgaat dan is dit niet direct noodzakelijk. Maar wel altijd beter. Ontdek de beste antivirus software voor computer, laptop, tablet en smartphone.

De werking van een antivirusprogramma

Een antivirusprogramma noem je ook wel antivirus software. Hoe werkt zoiets eigenlijk? Dit programma scant de bestanden op je computer, smartphone of ander apparaat. Wanneer je deze software geïnstalleerd hebt dan kan dit scannen gewoon offline. Maak je gebruik van een online antivirusprogramma dan moet je ook verbinding met het internet hebben.

De bestanden worden gescand op de aanwezigheid van virussen en malware. Vervolgens stopt het antivirusprogramma het virus, zelfs wanneer dit nog niet geactiveerd is. Het programma kan het virus tegenhouden en verwijderen.

Het opsporen en verwijderen gebeurt aan de hand van een ‘black list’. Je kunt je voorstellen dat er continu nieuwe virussen uitkomen. De antivirus software moet dan ook regelmatig worden voorzien van een update.

De beste antivirus software

Hieronder zie je een overzicht van de beste antivirus software. Je ziet ook voor welk apparaat deze software geschikt is.

Norton: een grote wanneer het op de beste antivirus software aankomt. Ze komen regelmatig met nieuwe software op de markt. Geschikt voor verschillende pc’s waaronder Windows of Mac. Ga je voor de Deluxe versie dan is deze ook bedoeld voor Android en iOS (tablet en smartphone). Let dus even goed op de versie die je koopt. Norton is diverse keren als een van de beste uit de test gekomen.

Bekijk Norton

McAfee: deze behoort zeker tot het beste antivirusprogramma. Geschikt voor Windows en Mac. Deze software beschermt je computer of laptop optimaal tegen verschillende virussen. Het heeft een zeer hoge privacybeveiliging. Afhankelijk van het product dat je koopt is deze geschikt tot wel 10 apparaten.

Naar McAfee

BitDefender: een aanrader voor je smartphone, hoewel ze ook een versie voor de pc hebben. Biedt een hogere veiligheid en heeft ook verschillende extra veiligheidsopties.

Bekijk Bitdefender

Is antivirus nodig op tablet?

Op een computer en laptop staat vaak antivirussoftware geïnstalleerd. Meestal is dit al bij aankoop van het apparaat aanwezig. Tegen betaling kun je dit verlengen. Is antivirus nodig op een tablet? Neem het zekere voor het onzekere en ga voor een goed programma.

Is een virusscanner nodig op een smartphone?

Het is een feit: virussen komen nauwelijks op smartphones voor. Daarom is het ook de vraag of je wel een virusscanner op je smartphone nodig hebt. Eigenlijk wel maar niet voor virussen. Op veel iPhones en Android telefoons komen verschillende vormen van malware voor. Antivirussoftware herkent malware en verwijdert dit.

Malware is schadelijke software dat je vaak binnenkrijgt via een linkje waar je op klikt. Aan de hand van malware kan iemand anders je gegevens stelen of je netwerk verstoren. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen.

Let op: Apple heeft geen virusscanner

Je hebt een Apple iPhone en wil hier een virusscanner op installeren. Dit is niet zomaar mogelijk. Dit komt omdat het iOS besturingssysteem goed beveiligd is. Apps mogen geen toegang hebben tot andere apps. Dit betekent dat Apple geen virusscanner toestaat. Kijk daarom niet zomaar in de Apple Store, het komt namelijk wel eens voor dat een malafide app hier toch terechtkomt.

Wil je de iPhone of tablet voorzien van een virusscanner, koop dan altijd een veilig programma. Dan weet je zeker dat deze optimaal werkt.

Zo weet je of je een virus op je telefoon hebt

Je hebt hierboven de beste antivirus software voor pc, laptop, tablet en smartphone voorbij zien komen. Hoe check je of je virus op je mobiel hebt? Dat kan met een van de gratis virusscanners voor Android. Hieronder vind je deze gratis virusscanners:

  • 360 Security Free Antivirus, Booster, Cleaner
  • Eset Mobile Security & Antivirus
  • BullGuard Mobile Security and Antivirus
  • Cheetah Mobile Security Master – Antivirus, AppLock
  • Avast Mobile Security & Antivirus
  • AVG Antivirus voor Android (gratis)
  • Bitdefender Antivirus Free

Deze gratis antivirussoftware voor Android vind je in de Google Play Store. Kijk altijd goed naar de beoordelingen van andere gebruikers, dan weet je ook of je een goede app installeert.

Kan er een virus op je simkaart komen?

Virussen komen zelden op smartphones voor. Hierdoor kan er ook geen virus op je simkaart komen. Maar wanneer je de simkaart op je computer of laptop aansluit dan kan dit wel gebeuren. Zorg dus dat je PC of laptop voorzien is van de beste antivirus software.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste antivirus software
Schuiven naar boven